Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνένζυμο Q10: Τα οφέλη του για την υγεία μας – αλλά και οι πιθανές παρενέργειες

Συνένζυμο Q10: Τα οφέλη του για την υγεία μας – αλλά και οι πιθανές παρενέργειες

Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, το CoQ10 βρίσκεται σε πολλές τροφές, ιδίως σε φρούτα και λαχανικά.

Εάν ενδιαφέρεστε για φυσικά συμπληρώματα, πιθανότατα έχετε ακούσει για το συνένζυμο Q10 (CoQ10). Συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πονοκεφάλων , μυϊκής κόπωσης και καρδιακών παθήσεων.

Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό υπάρχει στα τρόφιμα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό από τη διατροφή τους.

Όπως και άλλα αντιοξειδωτικά, το CoQ10 βρίσκεται σε πολλές τροφές, ιδίως σε φρούτα και λαχανικά.

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία του CoQ10 για τα όργανα και τη λειτουργία του σώματος.

Υγεία της καρδιάς

Αυτή η θρεπτική ουσία παίζει ρόλο στη βελτίωση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας . Η καρδιά χρειάζεται πολλή ενέργεια για να συνεχίσει να λειτουργεί. Εδώ μπαίνει το CoQ10, καθώς η κύρια λειτουργία του είναι να βοηθά στην αύξηση του ρυθμού παραγωγής ενέργειας του σώματος.

Η λήψη του ως συμπλήρωμα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας σε μελέτες, εκτός από τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη διαχείριση ορισμένων καρδιακών παθήσεων, όπως οι καρδιακές προσβολές . Ταυτόχρονα, τα χαμηλά επίπεδα συνενζύμου Q10 στον οργανισμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και σε συσσώρευση υγρών.

Προστασία των πνευμόνων

Οι πνευμονικές διαταραχές που μπορεί να προκύψουν από οξειδωτική πνευμονική βλάβη είναι το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ). Ένα καλό επίπεδο συνενζύμου Q10 στο σώμα σας βοηθά στην προστασία των πνευμόνων σας και στην αναστροφή τυχόν βλάβης, γεγονός που βελτιώνει την αναπνοή και την αναπνευστική απόδοση.

Βελτιωμένη Νευρολογική Υγεία

Το συνένζυμο Q10 βοηθά όταν υπάρχει βλάβη σε οποιοδήποτε νεύρο του σώματος και μειώνει τον πόνο των νεύρων. Έχει επίσης ερευνηθεί ότι βοηθά στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών διαταραχών καθώς βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν την ινομυαλγία , τη νόσο του Πάρκινσον και τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αν και το χαμηλό επίπεδο CoQ10 στο σώμα δεν είναι γνωστό ότι προκαλεί κανένα από αυτά.

Αντιμετώπιση Ημικρανιών

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων CoQ10 βοηθά στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των ημικρανιών . Συνήθως, αυτός ο τύπος κεφαλαλγίας εμφανίζεται λόγω μη φυσιολογικής μιτοχονδριακής λειτουργίας, η οποία επηρεάζει την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ως εκ τούτου, το συνένζυμο Q10 βοηθά στη βελτίωση της χρήσης της ενέργειας στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι εάν αυτό το συνένζυμο είναι διαθέσιμο στη σωστή ποσότητα στο σώμα σας, διατρέχετε λιγότερο κίνδυνο να αναπτύξετε ημικρανίες .

Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα συνένζυμα στο σώμα, το συνένζυμο Q10 βοηθά επίσης στην προστασία των κυττάρων του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Αυτά τα εξαιρετικά αντιδραστικά μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες , έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν σοβαρά τα κύτταρα εάν εκτεθούν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας σειράς χρόνιων διαταραχών όπως ο καρκίνος .

Το CoQ10 λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις αυτών των ελεύθερων ριζών, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην προώθηση της συνολικής ευεξίας στο σώμα. Βοηθά επίσης στην αναστροφή των επιπτώσεων της γήρανσης στο σώμα, κάτι που είναι ένα από τα οφέλη του CoQ10 για τις γυναίκες, καθώς βελτιώνει το δέρμα.

Παρενέργειες

Τα συμπληρώματα CoQ10 είναι γενικώς ασφαλή. Όμως η ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν έχει τεκμηριωθεί.

Αν και το CoQ10 φαίνεται να είναι ασφαλές, υπάρχει πιθανότητα παρενεργειών, όπως: Ναυτία, διάρροια, αϋπνία.

Το CoQ10 μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, επομένως τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν το λάβουν, ειδικά ως συμπλήρωμα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Προτεινόμενη δοσολογία

Το CoQ10 είναι λιποδιαλυτό και η απορρόφησή του είναι αργή και συχνά περιορισμένη. Η λήψη συμπληρώματος CoQ10 καλό θα είναι να γίνεται μαζί με το φαγητό και όχι με άδειο στομάχι καθώς ο οργανισμός μας θα το απορροφήσει έως και 3 φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη λήψη του με άδειο στομάχι.

Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν CoQ10 σε μορφή ουμπικινόνης σε μαλακή κάψουλα ή σε αναβράζοντα δίσκια ώστε η απορρόφηση να είναι μέγιστη και τάχιστη.

*Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας.

Ολα τα συμπληρώματα διατροφής μπορείτε να τα βρείτε στο SHOPFLIX.gr για να επιλέξετε αυτό που σας χρειάζεται και θα τα παραβάλετε εύκολα, στην ώρα τους στην πόρτα σας σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεστε.

Εκμεταλλευτείτε τις χειμερινές εκπτώσεις και μην ξεχνάτε ότι ότι το SHOPFLIX κλείνει δύο χρόνια και το γιορτάζει κάθε μέρα με διαφορετικές εκπλήξεις. Τώρα με κάθε παραγγελία σας κάνει δώρο κουπόνι 5€ για την επόμενη σας αγορά! Και το καλύτερο; Οσες φορές και να αγοράσετε… τόσα κουπόνια 5€ θα κερδίσετε!

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024