Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Zircon: Χρησιμοποίησε η Ρωσία ανίκητο πύραυλο «hypersonic» στην Ουκρανία;

Zircon: Χρησιμοποίησε η Ρωσία ανίκητο πύραυλο «hypersonic» στην Ουκρανία;

O πύραυλος κρουζ ανήκει σε μια νέα γενιά όπλων που πετούν με ταχύτητα άνω των Mach 5.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία εκτόξευσε για πρώτη φορά προηγμένο πύραυλο Zircon κατά της Ουκρανίας, υποστηρίζουν ερευνητές στο Κίεβο, μια εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί δημιουργεί νέες προκλήσεις για την αεράμυνα της χώρας.

Ο πύραυλος κρουζ Ζircon («ζιρκόνιο»), μέλος μιας νέας γενιάς ρωσικών όπλων, πετά με ταχύτητα 9 φορές μεγαλύτερη του ήχου και σύμφωνα με τη Μόσχα μπορεί να διαπερνά κάθε αντιπυραυλική ασπίδα.

Η πρώτη δοκιμή του Zircon πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χαιρετίζει τότε ένα «μεγάλο γεγονός για όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εγκληματολογικών Μελετών στο Κίεβο, ο Zircon χρησιμοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου σε επίθεση που χτύπησε πολυκατοικίες και ενεργειακές υποδομές στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ανακοίνωση ήρθε από τον Ολεξάντρ Ρούβιν, διευθυντή του Ινστιτούτου, ο οποίος παρουσίασε στην εφαρμογή επικοινωνίας Telegram βίντεο που φέρεται να δείχνει θραύσματα του πυραύλου.

«Βλέπουμε στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον πύραυλο 3M22 Zircon. Εξαρτήματα και θραύσματα του κινητήρα και του μηχανισμού πλοήγησης φέρουν συγκεκριμένα διακριτικά» έγραψε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Φερόμενα θραύσματα του Zircon σε στιγμιότυπο από το βίντεο στο Telegram

Hypersonic

Ο όρος hypersonic αναφέρεται σε αεροσκάφη και πυραύλους που κινούνται με ταχύτητα τουλάχιστον πενταπλάσια από την ταχύτητα του ήχου (6.200 χλμ/ώρα) και θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν, δεδομένου ότι -σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους- δεν έχουν προκαθορισμένη πορεία και μπορούν να πραγματοποιούν απότομους ελιγμούς.

Ο Zircon, με μέγιστο βεληνεκές περίπου 1.000 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα 8.643 χλμ/ώρα, όχι μόνο μειώνει το χρονικό περιθώριο αντίδρασης του εχθρούς αλλά επιπλέον μπορεί χάρη στην ταχύτητά του να χτυπά υπόγειες και ενισχυμένες εγκαταστάσεις.

Ο πύραυλος μεταφέρει συμβατική γόμωση και είχε αρχικά σχεδιαστεί να εκτοξεύεται από πλοία, αργότερα όμως αναπτύχθηκε νέα βερσιόν για εκτόξευση από την ξηρά.

Ο Ρούβιν δεν διευκρίνισε από πού μπορεί να εκτοξεύτηκε ο Zircon στις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε όμως ότι ο πύραυλος είχε συναρμολογηθεί πρόσφατα.

Οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι hypersonic, με την ονομασία Avangard, τέθηκαν στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού τον Δεκέμβριο του 2019. Μεταφέρουν συμβατική ή πυρηνική γόμωση και φτάνουν σε ταχύτητα τα Mach 27.

Πυραύλους hypersonic υποστηρίζει ότι έχει δοκιμάσει και η Βόρεια Κορέα. Αντίστοιχα όπλα πιστεύεται ότι διαθέτει ήδη η Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των δοκιμών.

Το 2022, η Ρωσία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat, γνωστού στο ΝΑΤΟ με το παρατσούκλι «Σατανάς», ο οποίος μπορεί να μεταφέρει πάνω από δέκα πυρηνικές κεφαλές.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024