Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Αγρότες και οδηγοί φορτηγών συγκρούστηκαν με αστυνομικούς κατά την πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων

Ισπανία: Αγρότες και οδηγοί φορτηγών συγκρούστηκαν με αστυνομικούς κατά την πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων

Οι Ισπανοί αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με την αστυνομία να προσπαθεί να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών, χωρίς αποτέλεσμα.

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες Σάββατο στη Μαδρίτη όταν αστυνομικοί συγκρούστηκαν με αγρότες και οδηγούς φορτηγών που επιχείρησαν να αποκλείσουν κεντρική οδική αρτηρία της ισπανικής πρωτεύουσας.

Αντιπροσωπείες συνδικαλιστικών ενώσεων που εκπροσωπούν οδηγούς φορτηγών και αγρότες συγκεντρώθηκαν σε χώρο στάθμευσης κοντά στο γήπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης, φορώντας κίτρινα γιλέκα, ανεμίζοντας ισπανικές σημαίες και φωνάζοντας «Ζήτω η Ισπανία». Διαμαρτυρόμενοι για τους περιβαλλοντικούς κανόνες, τη γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία, ψήφισαν να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να ενώσουν στο εξής τις δυνάμεις τους.

«Η κυβέρνηση μας υποχρεώνει να λάβουμε μέτρα που θα οδηγήσουν σε προβλήματα ανεφοδιασμού της αγοράς», είπε εκπρόσωπος των οδηγών φορτηγών

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, αλλά ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε βίαια. Αργότερα, περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, γύρω από τα οποία η αστυνομία είχε δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας.

Οι Ισπανοί αγρότες έχουν κλείσει κεντρικές οδικές αρτηρίες σε αυτοκινητόδρομους αλλά και μεγάλες πόλεις.

Οι αντιδράσεις των Ισπανών Αγροτών

«Η κυβέρνηση μας υποχρεώνει να λάβουμε μέτρα» που θα οδηγήσουν σε προβλήματα ανεφοδιασμού της αγοράς, είπε ο Μανουέλ Ερνάντεθ, εκπρόσωπος των οδηγών φορτηγών.Από την Τρίτη, ισπανοί αγρότες – ακολουθώντας το παράδειγμα συναδέλφων τους σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Βέλγιο – ξεκίνησαν καθημερινές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων και λιμανιών.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, Λουίθ Πλάνας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αιτίες των διαμαρτυριών που σαρώνουν την Ευρώπη είναι ποικίλες και περίπλοκες, αλλά συνοψίζονται σε μακροχρόνιες δυσαρέσκειες και στο αίσθημα ότι οι αγρότες δεν εκτιμώνται επαρκώς. «Οι αγρότες θέλουν να τους ακούσουν και να τους σεβαστούν», δήλωσε ο υπουργός. «Και συχνά αισθάνονται ότι δεν τους σέβονται, ειδικά στις Βρυξέλλες, αλλά και μερικές φορές στη Μαδρίτη ή στην αστική ή πολιτική σφαίρα». Ορισμένα προβλήματα είναι διαρθρωτικά.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, το σύστημα ετήσιων επιδοτήσεων ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ στο οποίο στηρίχθηκε η μεταπολεμική επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης για περισσότερα από 60 χρόνια, βασιζόταν πάντα στην οικονομία κλίμακας: μεγαλύτερες φάρμες, κοινά πρότυπα. Η ΚΑΠ ενθάρρυνε την ενοποίηση, αφήνοντας πολλές μεγαλύτερες επιχειρήσεις επιβαρυμένες με χρέη και πολλές μικρότερες να αγωνίζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην τιμή του προϊόντος. Πλέον, οποιαδήποτε λάθος απόφαση, απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024