Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν υποχωρούν οι αγρότες με χαρτζηλίκι, οι φοιτητές με νταηλίκι, η αλαζονεία χωρίς αντίπαλο ικανό για αρχηγηλίκι

Δεν υποχωρούν οι αγρότες με χαρτζηλίκι, οι φοιτητές με νταηλίκι, η αλαζονεία χωρίς αντίπαλο ικανό για αρχηγηλίκι

«Τake it or leave it» ετοιμάζεται να πει ο Μητσοτάκης στους αγρότες και τρέμει το φιλοκάρδι του μην ακούσει «δεν μιλάω αγγλικά καρδιά μου». Γκαστρωμένη η Τρίτη, κάτι δείχνει ο υπέρηχος και στην κεντροαριστερά.

Στα κόκκινα

Είναι γνωστό πως το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – έτσι κι αλλιώς – και για μια σειρά προφανείς λόγους, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Από την μία πλευρά την επόμενη εβδομάδα κλείνει (;) το θέμα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κι από την άλλη έχει να διαχειριστεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Κάτι ακόμη

Τελικώς η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων θα γίνει την Τρίτη. Και εκτάκτως κάτι … βρήκαν ακόμη να δώσουν – εκτός από τα 110 εκατ. ευρώ των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις φυτικές καταστροφές. Αλλά προσωπικά δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι οι αγρότες θα ικανοποιηθούν.

Παραταξιακά

Χθες ωστόσο έκαναν «επίδειξη δυνάμεως» κλείνοντας τμήματα των εθνικών δρόμων και κυκλοφορώντας τα τρακτέρ σε κεντρικά σημεία πόλεων της Θεσσαλίας (Καρδίτσα κλπ). Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης θα είναι του στυλ «take it or leave it». Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Κι αποβλέπει φυσικά και στη διάσπαση της αγροτικής κινητοποίησης, ελπίζοντας στην παραταξιακή … «συνείδηση» μεγάλου μέρους των αγροτών. Οι επόμενες ημέρες θα έχουν ενδιαφέρον.

Ο κ. Χάρης Δούκας

Εν τω μεταξύ την ήττα που υπέστη η Νέα Δημοκρατία, ιδιαίτερα στο Δήμο της Αθήνας – και στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας – δεν μπορεί ακόμη να την αποδεχτεί. Δοθείσης ευκαιρίας επιτίθεται στον δήμαρχο της Αθήνας κ. Χάρη Δούκα, γιατί έχει πάρει σαφή αντικυβερνητική στροφή και θέλει να φανεί χρήσιμος στους πολίτες του Δήμου και κυρίως σε περιοχές που είναι υποβαθμισμένες. Και το έγκλημα του είναι πως επιδιώκει να συνεργάζεται με την αριστερά του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό κι αν είναι έγκλημα! Τουλάχιστον καθοσιώσεως….

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης, στα πλαίσια του περιφερειακού συνεδρίου της Θεσσαλίας που διοργανώνει το κόμμα. Με την ευκαιρία έκανε και μία βόλτα από τα αγροτικά μπλόκα και ανέβηκε και πάλι σε τρακτέρ, με αποτέλεσμα ο συμβολισμός να κάνει έξαλλους τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη Και φυσικά θα δει, μεταξύ των άλλων, και τον περιφερειάρχη της Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα. Εχει αρκετά καλές σχέσεις μαζί του. Εχει ανέβει αρκετός κόσμος από την Κουμουνδούρου και έχουν κινητοποιηθεί βουλευτές και στελέχη απ΄ όλη την Περιφέρεια!

«Σενάριο»

Τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω μοιάζουν με «θεωρία συνωμοσίας». Από αυτές που συχνά – πυκνά κυκλοφορούν στην πολιτική αγορά. Προσωπικά δεν την «αγοράζω». Ακόμη! Ωστόσο την «ακούω»! Οι άνθρωποι που μου την έχουν αναφέρει υποστηρίζουν ότι δεν είναι απλώς «οιωνοσκόποι», αλλά διαθέτουν και ισχυρές ενδείξεις εκ του παρασκηνίου. Και είναι βέβαιοι. Και σας ενημερώνω επ΄αυτού!

«Μπατάρει»

Είναι προφανές και στον πιο αδαή περί τα πολιτικά πράγματα ότι το «κέντρο βάρους» του πολιτικού συστήματος είναι ετεροβαρές. «Γέρνει» προς τα δεξιά. Κι ευθυγραμμίζεται με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Κι εκεί ο άνεμος είναι παρόμοιας φοράς. Το πρόβλημα της συστημικής ευστάθειας βρίσκεται στην κεντροαριστερά.

Χωρίς αντίπαλο

Οπου υπάρχουν τρεις πολιτικοί σχηματισμοί – ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, η «Νέα Αριστερά» – οι οποίοι μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν δημοσκοπικά το 25%. Κι ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πολύ χαμηλά, συγκριτικά με τα εκλογικά της ποσοστά, στην πρόθεση ψήφου, εμφανίζεται ωστόσο να παίζει χωρίς αντίπαλο.

Ανασύνθεση

Δεν είναι λίγοι – στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο – όσοι υποστηρίζουν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και οι δύο μεγαλύτεροι σχηματισμοί να ενοποιηθούν. Αυτό εν πρώτοις φαίνεται αδύνατο. Για να μπορέσει να προκύψει ως πίεση «από κάτω», πρέπει και τα εκλογικά τους ποσοστά να είναι … «φτωχικά».

Προϋποθέσεις

Κι επίσης υπάρχουν πολλοί παράμετροι, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, ο ρόλος των δύο ηγετών, των κκ Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη, οι συσχετισμοί εντός των κομμάτων, αλλά και μεταξύ των δύο κομμάτων, ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει, αλλά φυσικά και ποιος θα ηγηθεί. Και πως θα δημιουργηθεί ο νέος σχηματισμός. Το άμεσο όμως είναι τα δύο κόμματα να έχουν άσχημα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό είναι και η αφετηρία για την «ανασύνθεση» του κεντροαριστερού χώρου.

Και οι τρεις;

Λένε, λοιπόν, οι ίδιοι άνθρωποι πως στο παρασκήνιο υπάρχουν ισχυρές ομάδες συμφερόντων που έχουν σχεδιάσει και «σπρώχνουν» προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν νιώθουν … ευτυχισμένοι με παντοδυναμία του κ. Μητσοτάκη. Σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την πρωτοβουλία των τριών – της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και του Μανώλη Χριστοδουλάκη – να συζητήσουν πως θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Μπινγκ Μπανγκ»

Θεωρούν ότι σ΄ αυτό το ιδιότυπο πολιτικό «μπίνγκ – μπάνγκ» που σχεδιάζεται δεν χωράει όλο το πολιτικό και κομματικό προσωπικό των δύο κομματικών σχηματισμών. Είναι η ανανέωση μία προφανής ανάγκη. Κι ενώ τα φώτα είναι στραμμένα – συνήθως – στην Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο μιας «πολιτικής ισοπέδωσης του κ. Κασσελάκη» που εξυπηρετεί τον προαναφερόμενο σχεδιασμό, όπως υποστηρίζουν, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και στην Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Δεν φάνηκε μόνο από την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια, όπου το κόμμα εμφανίζεται σχεδόν διχοτομημένο. Αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχουν μία σειρά στελεχών από μαζικούς χώρους και με έξωθεν καλή μαρτυρία, οι οποίοι σκοπεύουν την επομένη των εκλογών, εφόσον το αποτέλεσμα είναι «φτωχό», να ανοίξουν ευθέως θέμα αμφισβήτησης του κ. Ανδρουλάκη. Και μάλιστα δοθείσης ευκαιρίας επαναλαμβάνουν την γνωστή φράση: «δεν τραβάει το παιδί»!

Χαμηλά

Για την ιστορία να σας πω πως το copyright της φράσης ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και αφορούσε στον επίσης πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου! Ας επανέλθω στο «σενάριο». Ο κ. Ανδρουλάκης βλέποντας τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος του έβαλε χαμηλά έως πολύ χαμηλά τον πήχη. Απλώς να είναι δεύτερο κόμμα, έστω και με μία ψήφο διαφορά.

Δύο σε ένα

Αλλά και στη «Νέα Αριστερά» τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Πρόκειται επί της ουσίας για δύο κομματικούς σχηματισμούς στην συσκευασία του ενός! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πλευρά της παλιάς «Ομπρέλας» – εκτός του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου που έχει κάτι ψελλίσει – δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Χαμηλό ηθικό

Αυτή είναι μία προσέγγιση που έχουν κάνει ως τώρα μερικά από τα στελέχη των πρώην «6+6», όπως ο κ. Αλέξης Χαρίτσης και η κυρία Αχτσιόγλου. Το κλίμα πάντως στη «Νέα Αριστερά» είναι κακό. Χαμηλό ηθικό, το οποίο επιβαρύνεται από καταστροφικές δημοσκοπικές επιδόσεις, ενώ υπάρχουν στελέχη, μεταξύ αυτών και βουλευτές, που φαίνεται να έχουν μετανιώσει που ακολούθησαν την διάσπαση. Και στο κεντρικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη αγωνία….

Ψυχραιμία;

Αλλά όπως είπα ο νέος φορέας – εφόσον επιβεβαιωθεί το «σενάριο» – δεν θα τους συμπεριλάβει όλους! Στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που παραμένουν εδώ και αρκετούς μήνες στο «μάτι του κυκλώνα» τα «νεύρα είναι τσιτωμένα». Και το κλίμα που επικρατεί μοιάζει με αυτό ενός «πολιορκημένου φρουρίου». Που βάλλεται πανταχόθεν! Ειδικά στον έβδομο όροφο μόνο από λόγους … αστικής ευγένειας, δεν πέφτουν – ολημερίς κι ολονυχτίς – «καντήλια». Πολλές φορές η ψυχραιμία είναι το βασικό ζητούμενο. Και πλέον θεωρείται βέβαιο ότι η πρόσφατη διάσπαση άφησε … «ουρές». Κάποιοι τους λένε «δούρειους ίππους»!

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας;

Και το βασικό ερώτημα σ΄ αυτό το σενάριο ποιος είναι ο ρόλος του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει ρόλος; Σ΄ αυτή την περίπτωση οι εκτιμήσεις – κι οι … ενδείξεις – διίστανται. Αλλοι υποστηρίζουν πχ ότι πίσω από την πρόσφατη εκδήλωση «είδαν» το … ολόγραμμα του κ. Τσίπρα. Κι άλλοι το διαψεύδουν μετά βδελυγμίας. Η κομματική «αγρανάπαυση» του πρώην προέδρου έχει προκαλέσει πολύ περισσότερα ερωτήματα απ΄ ότι απαντήσεις! Προσεχώς θα σας έχω νεότερα….

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024