Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τα παιδιά μας υποφέρουν» – Ανησυχία για τη χρήση των social media από εφήβους

«Τα παιδιά μας υποφέρουν» – Ανησυχία για τη χρήση των social media από εφήβους

Σύμφωνα με έκθεση, η εμφάνιση των κοινωνικών δικτύων συνέπεσε με «αυξημένα συμπτώματα κακής ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα κατάθλιψης».

Σε πολλούς γονείς εφήβων, που έχουν εμμονή με τον ψηφιακό κόσμο, θα πρέπει να έχει περάσει από το μυαλό τους να μπορούσαν να εξαφανίσουν τα smartphones τους.

Καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μια αυξανόμενη δημόσια κατακραυγή για την καλύτερη προστασία των παιδιών – με ορισμένους να ζητούν τώρα ακόμη και την απαγόρευση τους για τους εφήβους.

Η συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο απέκτησε νέα απήχηση τις τελευταίες ημέρες αφού η Esther Ghey, μητέρα της δολοφονημένης έφηβης Brianna Ghey, εξέφρασε τη στήριξή της σε όσους αναδεικνύουν τους κινδύνους των smartphone.

Οι θάνατοι εφήβων

«Θα θέλαμε να εισαχθεί ένας νόμος, ώστε να υπάρχουν κινητά τηλέφωνα που είναι κατάλληλα για άτομα κάτω των 16 ετών», είπε στην Laura Kuenssberg του BBC την περασμένη Κυριακή. «Επομένως, αν είστε άνω των 16 ετών, μπορείτε να έχετε ένα τηλέφωνο για ενήλικες, αλλά στη συνέχεια κάτω των 16 ετών μπορείτε να έχετε ένα τηλέφωνο για παιδιά, το οποίο δεν θα έχει όλες τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων που υπάρχουν τώρα».

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με βλάβες στην ψυχική υγεία των νέων

Απαιτώντας αυστηρότερους περιορισμούς στις μεγάλες τεχνολογίες, έκανε έκκληση σε άλλους γονείς που πενθούν και που πιστεύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξαν κάποιο ρόλο στην απώλεια των παιδιών τους – συμπεριλαμβανομένου του Ian Russell, του οποίου η κόρη Molly αυτοκτόνησε μετά από «επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο».

Παρά τους αναγνωρισμένους κινδύνους, λίγοι ειδικοί θεωρούν ότι η πλήρης απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από άτομα κάτω των 16 ετών είναι εφαρμόσιμη

Η παρέμβαση του Ghey ήρθε λίγες μέρες αφότου τα αφεντικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αντιμετώπισαν άγρια ​​κριτική στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον ρόλο των εταιρειών τους στη διευκόλυνση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της χρήσης ναρκωτικών. Τους είπε: «Λυπάμαι για όλα όσα περάσατε».

Οι κίνδυνοι των social media

Οι εκκλήσεις για καταστολή έρχονται μετά από ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τους κινδύνους της απεριόριστης πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αμερικανός γενικός χειρουργός, Vivek Murthy προειδοποίησε για «τα αυξανόμενα στοιχεία ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με βλάβες στην ψυχική υγεία των νέων».

Ανέφερε μια μελέτη που έδειξε ότι οι έφηβοι που περνούν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να βιώσουν κακά αποτελέσματα ψυχικής υγείας, όπως συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους».

Σύμφωνα με έκθεση, η εμφάνιση των κοινωνικών δικτύων συνέπεσε με «αυξημένα συμπτώματα κακής ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα κατάθλιψης».

Παρά τους αναγνωρισμένους κινδύνους, λίγοι ειδικοί με τους οποίους μίλησε ο Guardian πιστεύουν ότι η πλήρης απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από άτομα κάτω των 16 ετών είναι εφαρμόσιμη, ή ακόμη και επιθυμητή – αν και όλοι πιστεύουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να δράσουν άμεσα.

«Οι άνθρωποι που πραγματικά θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο είναι οι εταιρείες τεχνολογίας», δήλωσε ο Rani Govender, ανώτερος υπεύθυνος πολιτικής στο NSPCC.

«Αναγνωρίζουμε απόλυτα γιατί τόσοι πολλοί γονείς και οικογένειες ανησυχούν για αυτό, επομένως πώς μπορούμε να κάνουμε αυτές τις εφαρμογές, αυτά τα παιχνίδια, αυτούς τους ιστότοπους, πιο ασφαλείς για τα παιδιά;»

Το μισογυνίστικο περιεχόμενο του TikTok

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ακαδημαϊκή έρευνα πρότεινε ότι η εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο TikTok θα εξυπηρετούσε όλο και πιο μισογυνιστικό περιεχόμενο σε αγόρια που αναζητούσαν περιεχόμενο σχετικά με τη μοναξιά ή έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τον ανδρισμό.

Ένας εκπρόσωπος του TikTok απέρριψε τα ευρήματα, επιμένοντας: «Ο μισογυνισμός έχει από καιρό απαγορευτεί στο TikTok και εντοπίζουμε προληπτικά το 93% του περιεχομένου που αφαιρούμε για παραβίαση των κανόνων μας για το μίσος. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται σε αυτήν την αναφορά δεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πραγματικοί άνθρωποι βιώνουν το TikTok».

Η Deana Puccio, πρώην εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, διευθύνει εργαστήρια στα σχολεία για να βοηθήσει τους εφήβους να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση και η αρνητική εικόνα του σώματος – συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της επίθεσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είπε ότι ο ρόλος των γονέων και των σχολείων ήταν καθοριστικός. «Αυτό έχει να κάνει με το να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και να έχουμε μια διεπιστημονική προσέγγιση για να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι, ναι, τα παιδιά μας υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας περισσότερο από ποτέ – άγχος, κατάθλιψη, εικόνα σώματος, αυτο- ζημιά – εξαιτίας αυτού που βλέπουν. Δεν υπάρχει χρόνος αποσύνδεσης», είπε.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024