Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μετρητά δεν είναι πλέον... ο βασιλιάς – Πού να επενδύσετε τώρα

Τα μετρητά δεν είναι πλέον… ο βασιλιάς – Πού να επενδύσετε τώρα

Ο πληθωρισμός και οι φόροι ρίχνουν τις αποδόσεις των μετρητών

Το μότο «τα μετρητά είναι ο βασιλιάς» κυριάρχησε πέρυσι. Τώρα ήρθε η ώρα να εκθρονίσετε τον βασιλιά και να αρχίσετε να βάζετε μετρητά σε άλλα επενδυτικά προϊόντα, σύμφωνα με το barron’s.com.

Δελεασμένοι από αποδόσεις 5%, οι επενδυτές έχουν κατακλύσει τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς και άλλα υποκατάστατα μετρητών, ρίχνοντας περισσότερα από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες συμμετοχών (holdings). Αλλά οι προοπτικές για τα μετρητά είναι αμυδρές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων φέτος. Ακόμη και μικρές μειώσεις επιτοκίων θα διαβρώσουν τις αποδόσεις των μετρητών.

Η Wall Street αναμένει με ανυπομονησία μια πλημμύρα μετρητών που θα εισρεύσουν στις αγορές μετοχών και σταθερού εισοδήματος. «Ξυπνάω κάθε πρωί με ανυπομονησία για τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται σε λογαριασμούς χρηματαγοράς που περιμένουν να μετακινηθούν», λέει ο Rob Kapito, πρόεδρος της BlackRock, η οποία επιβλέπει περισσότερα από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια iShares.

Ακόμη και αν οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν πέφτουν πολύ, η διατήρηση μετρητών για πολύ καιρό μπορεί να έχει αυξημένο κόστος ευκαιρίας. Οι επενδυτές που παρακολούθησαν το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς πέρυσι έχασαν την απόδοση 26% του S&P 500. Τα ομόλογα ξεπέρασαν επίσης τα μετρητά, επιστρέφοντας κατά μέσο όρο 5,5%, με βάση τον δείκτη Bloomberg U.S. Aggregate Bond Index.

Ο πληθωρισμός και οι φόροι μπορεί επίσης να διαβρώσουν τις αποδόσεις. Η ονομαστική απόδοση 5% ενός αμοιβαίου κεφαλαίου της χρηματαγοράς μειώνεται σε «πραγματική απόδοση» 1,6%, με βάση τον τελευταίο δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,4%. Εάν διαθέτετε κεφάλαια χρηματαγοράς σε φορολογητέο λογαριασμό, η απόδοσή σας θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη.

Ποια είναι η κατάλληλη στρατηγική

Με τις αγορές κοντά σε υψηλά ρεκόρ, μπορεί να είναι δελεαστικό να μείνετε στο περιθώριο και να περιμένετε μια υποχώρηση. Η επένδυση σε τακτά χρονικά διαστήματα, ας πούμε στις 15 κάθε μήνα, μπορεί να μετριάσει κάποιο τον κίνδυνο, σύμφωνα με το barron’s.com.

Ένα ανοδικό σήμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η απόδοση του διετούς ομολόγου. Η πτώση αυτής της απόδοσης συνέπεσε με μετρητά που προέρχονται από αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος και ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της DataTrek, Nicholas Colas. Καθώς οι αποδόσεις των διετών ομολόγων μειώνονται, «το κεφάλαιο αφήνει το πάρκινγκ των αμοιβαίων κεφαλαίων της χρηματαγοράς και επιχειρεί να βρει πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία με ελπίζουμε καλύτερες αποδόσεις», έγραψε σε πρόσφατο σημείωμα.

Αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές βλέπουν τον S&P 500 να έχει ένα καλό έτος. Ο Edward Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research, βλέπει τον δείκτη να φτάνει τις 5.400 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, αυξημένος κατά περίπου 10% από τα πρόσφατα επίπεδα. Ο John Lynch, επικεφαλής επενδύσεων της Comerica Wealth Management, έχει στόχο 5.200 θέσεων στο τέλος του έτους.

Ο S&P 500, φυσικά, έχει μεγάλη βαρύτητα στις Big Tech, δημιουργώντας κινδύνους εάν οι μετοχές τεχνολογίας megacap παραπαίουν. Ο Lynch τάσσεται υπέρ μιας πιο ισορροπημένης προσέγγισης. «Σε αυτό το σημείο του κύκλου, πραγματικά δεν πρόκειται να κουνηθώ», λέει. «Θα ήθελα να κρατηθώ όσο το δυνατόν πιο κοντά μεταξύ ανάπτυξης και αξίας».

Η υγειονομική περίθαλψη

Ένας τομέας για τον οποίο είναι αισιόδοξος είναι η υγειονομική περίθαλψη, όπου αναμένει αύξηση των κερδών κατά 17% έως 18% φέτος. Ο τομέας είχε ένα πολύ δυνατό 2023 παρουσιάζοντας ευοίωνες προοπτικές για το τρέχον έτος. Στη Lynch αρέσουν οι «αμυντικές» της ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών μερισμάτων και της αύξησης των κερδών. Το Health Care Select Sector SPDR ETF προσφέρει ευρεία έκθεση στον κλάδο, κρατώντας γίγαντες όπως η Eli Lilly, η UnitedHealth Group και η Johnson & Johnson.

Επίσης στο αμυντικό στρατόπεδο είναι ο Klingelhofer του Thornburg. “Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ισχυρές εταιρείες “, λέει. Οι μετοχές που του αρέσουν περιλαμβάνουν χρηματοοικονομικά όπως η JPMorgan Chase και ο Charles Schwab.

Μια άλλη στρατηγική είναι απλώς να «ακολουθήσουμε τα κέρδη», λέει ο Michael Rosen, επικεφαλής επενδύσεων στην Angeles Wealth Management.

Η εταιρεία του δίνει έμφαση στην ανάπτυξη έναντι της αξίας, στις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις έναντι των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης και στις ΗΠΑ έναντι των ξένων μετοχών. «Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εκεί που βρίσκονται τα κέρδη», λέει.

Ανάπτυξη σε λογική τιμή

Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το Primecap Odyssey Aggressive Growth, το οποίο άνοιξε ξανά σε νέους επενδυτές τον Δεκέμβριο του 2022. Έχει υποαποδώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει ένα αστρικό μακροπρόθεσμο ρεκόρ, με μέσες ετήσιες συνολικές αποδόσεις 16,33% σε διάστημα 15 ετών, ξεπερνώντας το 97% των ομολόγων της στην κατηγορία ανάπτυξης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την Morningstar.

Ο Daniel Wiener, ιδρυτής της RWA Wealth Partners, αρέσκεται στην εστίαση του ταμείου στην «ανάπτυξη σε λογική τιμή». Οι διαχειριστές αναζητούν καταλύτες που μπορούν να κινήσουν μια μετοχή, λέει, και του αρέσει η έμφαση που δίνουν στη βιοτεχνολογία και την τεχνολογία. «Οι μεγαλύτερες προσωπικές μου συμμετοχές βρίσκονται σε κεφάλαια που διαχειρίζονται αυτοί οι τύποι», λέει.

Ένας μεγάλος δικαιούχος μετρητών θα μπορούσε επίσης να είναι οι στρατηγικές εισοδήματος από μερίσματα. Η Savita Subramanian, επικεφαλής της αμερικανικής μετοχικής και ποσοτικής στρατηγικής στην BofA Securities, προτιμά τις μετοχές μερισμάτων στο δεύτερο πεμπτημόριο της απόδοσης. Αυτές οι εταιρείες τείνουν να έχουν άφθονες ταμειακές ροές για να υποστηρίξουν τις αυξήσεις μερισμάτων και ενέχουν μικρότερο κίνδυνο περικοπών από τις μετοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις, λέει.

H εταιρεία συμμετοχών Vanguard High Dividend Yield ακολουθεί αυτή την στρατηγική. Κατέχει μεγάλες, εύρωστες εταιρείες όπως η JPMorgan, η Broadcom, η Exxon Mobil και η Home Depot και αποδίδει 3%.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024