Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παράθυρο για αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά - Σε ποιες περιπτώσεις

Παράθυρο για αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά – Σε ποιες περιπτώσεις

Τι αλλάζει με το νέο νόμο για τις αγοραπωλησίες με μετρητά

Υπό προϋποθέσεις μπορούν οι φορολογούμενοι να πραγματοποιηθούν αγοραπωλησίες ακινήτων και με μετρητά. Συγκεκριμένα με ειδική προσθήκη στη σχετική διάταξη προβλέπεται εξαίρεση για όσους είχαν υπογράψει προσύμφωνα και οι οποίοι επί της ουσίας εξαιρούνται από τις νέες διατάξεις.

Με τους συμβολαιογράφους να συνεχίζουν την αποχή και να πραγματοποιούν νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, η νέα διορθωμένη διάταξη του νέου φορολογικού νόμου δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν υπογράψει ή θα υπογράψουν προσύμφωνα αγοράς ακινήτων με μετρητά πριν τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ να μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά για να εξοφλήσουν το τίμημα ανεξάρτητα από το χρόνο υπογραφής του οριστικού συμβολαίου.

Πρόκειται για τη μοναδική εξαίρεση στο νέο καθεστώς που θα ισχύει από την ψήφιση του νόμου και μετά σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται ρητώς οι αγοροπωλησίες ακινήτων με μετρητά καθώς θα γίνονται δεκτά μόνο τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Η διάταξη

Μετά από τη σχετική νομοτεχνική βελτίωση, η νέα διάταξη ορίζει τα εξής:

«Κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, των προσυμφώνων και των εξοφλητικών πράξεων, η καταβολή του τιμήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής. Συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο, στο οποίο καταγράφεται προκαταβολή ή μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά ή στο οποίο δεν καταγράφεται η εξόφληση του τιμήματος με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, είναι αυτοδικαίως άκυρο, απαγορεύεται να μεταγραφεί στα οικεία βιβλία και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των συμβαλλομένων, του Δημοσίου και οποιουδήποτε τρίτου.

Οι υποχρεώσεις και απαγορεύσεις της παρούσας δεν ισχύουν για συμβόλαια που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος σε εκτέλεση προσυμφώνων, τα οποία είχαν συνταχθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος».

Πρόστιμο

Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 100.000 ευρώ το συμβόλαιο θα ακυρώνεται και οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ, που είναι το 10% του τιμήματος σε μετρητά.

Σημειώνεται ότι σήμερα μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιείται με μετρητά εξ ολοκλήρου ή εν μέρει. Σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων ύψους 27,7 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2021, σε 42.613 περιπτώσεις στα συμβόλαια είχαν περάσει συναλλαγές 426,5 εκατ. ευρώ μόνο με μετρητά, ενώ επιπλέον 41.741 μεταβιβάσεις έγιναν εν μέρει με μετρητά ύψους 2,98 δισ. ευρώ.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον

Δυο καλοί φίλοι που γράφουν ιστορία στο επί κοντώ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024