Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξοχικές κατοικίες: 3 εκατ. ευρωπαίοι επενδυτές αναζητούν ακίνητα

Εξοχικές κατοικίες: 3 εκατ. ευρωπαίοι επενδυτές αναζητούν ακίνητα

Γιατί οι ξένοι αποφεύγουν την λήψη στεγαστικού δανείου όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά ακινήτου στην Ελλάδα

Ιδανικός προορισμός για τους ξένους αγοραστές εξοχικών κατοικιών αποτελεί πλέον η Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανάλυση, που πραγματοποίησε η Elxis, ελληνική εταιρεία που εδρεύει στην Ολλανδία και ειδικεύεται σε πωλήσεις εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, η αύξηση των επιτοκίων έχει λειτουργήσει θετικά για την άνοδο της ζήτησης τους τελευταίους μήνες. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές πώλησης που επικρατούν στην χώρα μας, συγκριτικά με άλλες αγορές στην Ευρώπη.

Στεγαστικά δάνεια

Έτσι, οι ξένοι μπορούν να αποφύγουν την λήψη στεγαστικού δανείου, προκειμένου να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία στην Ελλάδα.

«Μετά την αύξηση των επιτοκίων, βλέπουμε ότι, μεταξύ των πελατών μας, έχει παγώσει η επιθυμία για τραπεζικό δανεισμό, στο πλαίσιο της απόκτησης ενός εξοχικού. Αυτό συμβαίνει επειδή, το επιτόκιο του δανεισμού, ύψους 4% – 5%, στην ουσία εκμηδενίζει την απόδοση που μπορεί να έχει ένας επενδυτής, από την εκμετάλλευση της εξοχικής κατοικίας που αγοράζει»,
σημειώνει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Τετραπλό όφελος

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι όσοι επενδυτές προέρχονται από χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, π.χ. από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Ελβετία, προτιμούν πλέον να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τις αποταμιεύσεις τους για την απόκτηση ενός εξοχικού στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουν τετραπλό όφελος, αναφέρει η Elxis στην ανάλυσή της.

1) Προστασία των κεφαλαίων τους από τον πληθωρισμό

2) Ικανοποιητική απόδοση από την εκμετάλλευση του ακινήτου στο οποίο επενδύουν

3) Συνδυάζουν έσοδα από εκμετάλλευση και προσωπική χρήση («το τερπνόν μετά του ωφελίμου»).

4) Εξαιρετικές προοπτικές μελλοντικής υπεραξίας του ακινήτου τους σε περίπτωση που επιθυμούν να το μεταπωλήσουν μετά από 5-10 χρόνια.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η μέση τιμή πώλησης ενός νεόδμητου εξοχικού κινείται πέριξ των 300.000 – 350.000 ευρώ, την καθιστά ιδανική για τους Ευρωπαίους επενδυτές, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται πλέον αντιληπτό από όλο και μεγαλύτερη μάζα υποψήφιων αγοραστών.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αξία στα εξοχικά της Ελλάδας, καθώς με ένα χαμηλό ποσό, συγκριτικά με άλλες αγορές, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα σπίτι, κοντά στην θάλασσα, ή με θέα σε αυτήν, με πισίνα και όλες τις ανέσεις», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης.

«Θερμή» η αγορά

Συμπληρώνει δε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε σχετικές έρευνες, τη στιγμή αυτή υπάρχει ένας αριθμός περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών από την Δυτική Ευρώπη, που σκέφτεται να επενδύσει ένα κεφάλαιο περίπου 300.000 – 350.000 ευρώ για εκμετάλλευση και ίδια χρήση.

Έτσι, η αγορά της Ελλάδας εξελίσσεται σε ιδιαίτερα «θερμή» μεταξύ των ξένων, κάτι που αποτυπώνεται και στις προτιμήσεις των τουριστών, κάτι που ασφαλώς λειτουργεί και υπέρ της αγοράς των εξοχικών κατοικιών. Ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων που προσφέρονται είναι τέτοιος, ώστε να την προτιμούν όλο και περισσότεροι επενδυτές.

«Η αγορά έχει επίσης σαφώς αλλάξει τα τελευταία χρόνια από αγορά αγοραστών σε αγορά πωλητών, ιδίως για τις νεόδμητες κατοικίες. Ενώ πριν 10 χρόνια βλέπαμε αγοραστές να επιλέγουν τα ακίνητα, τώρα για ορισμένα projects έχουμε μια λίστα αναμονής με ενδιαφερόμενους που περιμένουν να ανακοινωθεί το επόμενο έργο», καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης.

Πηγή: ΟΤ 

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024