Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραιτήθηκε από τη δουλειά των ονείρων της για να ταξιδέψει - Οι μεγάλες τύψεις για την απόφαση ζωής που πήρε

Παραιτήθηκε από τη δουλειά των ονείρων της για να ταξιδέψει – Οι μεγάλες τύψεις για την απόφαση ζωής που πήρε

Παραιτήθηκε από τη δουλειά της στα 32, αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Περού και πέρασα ενάμιση χρόνο εξερευνώντας 18 χώρες στη Νότια Αμερική και την Ασία. 

Η Helen Zhao (φωτογραφία όταν ήταν στο Μπαλί) είναι πρώην παραγωγός βίντεο στο CNBC. Ήταν 28 ετών όταν βρήκε τη «δουλειά των ονείρων της» στο αμερικανικό δίκτυο. «Κάθε πρωί ξυπνούσα, ενθουσιασμένη που θα πήγαινα στην εργασία για την οποία ένιωθα ότι είχα γεννηθεί (…)» εξομολογείται.

Φανταζόταν τον χρόνο να τρέχει… πριν ξυπνήσει μια μέρα και «μετανιώσει που ζούσε για να δουλεύει, αντί να δουλεύει για να ζει».

Έτσι, παραιτήθηκε από τη δουλειά της στα 32, αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Περού και πέρασα ενάμιση χρόνο – χαλώντας 34.000 δολάρια – εξερευνώντας 18 χώρες στη Νότια Αμερική και την Ασία.

«Κάθε μέρα ήταν μια περιπέτεια, με καλές και κακές επιλογές. Πήρα μαθήματα (..)», λέει και εξιστορεί την ιστορία της.

«Ανησυχούσα τόσο πολύ για τα χρήματα, που έχασα εμπειρίες μιας ζωής»

«Όταν προσγειώθηκα στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Δεκέμβριο του 2022, δεν ήθελα να βρίσκομαι εκεί. Ευχόμουν να ήμουν στο Μπουένος Άιρες και να πανηγύριζα τη νίκη της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο στους δρόμους με τους φίλους μου. Αντ’ αυτού, καθόμουν μόνη στο Airbnb μου και παρακολουθούσα Instagram Stories με ένα στομάχι κόμπο, επειδή είχα κλείσει την πτήση μου από την Αργεντινή στη Βραζιλία εβδομάδες πριν, φοβούμενη ότι οι τιμές θα ανέβαιναν. Μόλις έφτασα στο Ρίο, έκλεισα τη φθηνότερη πτήση για την Μπογκοτά της Κολομβίας. Αυτό σήμαινε ότι έφυγα από τη Βραζιλία την ημέρα των γενεθλίων μου, τρεις ημέρες πριν από πρωτοχρονιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις του Ρίο και παρακολούθησα τους νέους μου φίλους να διασκεδάζουν πλουσιοπάροχα μέσω Instagram Stories, ενώ ήμουν μόνη στο ξενοδοχείο μου».

«Έμαθα να ζω τη ζωή μου με γνώμονα τη χαρά και όχι το άγχος»

Οι αμφιβολίες τριγύριζαν το μυαλό της. «Είχα τόση εμμονή με τον προγραμματισμό για να νιώθω ότι έχω τον έλεγχο, που έχασα σημαντικές εμπειρίες ζωής», λέει.

Από εκείνο το σημείο και μετά όλα άλλαξαν. «Τώρα ξεκινάω κάθε μέρα με ένα όραμα για το τι θα ήθελα να πετύχω (…). Έμαθα να ζω τη ζωή μου με γνώμονα τη χαρά και όχι το άγχος», αναφέρει.

«Ξόδεψα πολλές από τις οικονομίες μου, καθυστερώντας άλλους στόχους»

Τα 34.000 δολάρια που ξόδεψα το ταξίδι ήταν ένα σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεων της ζωής μου. Τώρα, στα 34 μου, έχω πολύ λίγα χρήματα αποταμιευμένα, απέχω πολύ από το ποσό που απαιτείται για προκαταβολή για ένα σπίτι στην πατρίδα μου, το Λος Άντζελες, και δεν είμαι έτοιμη να κάνω παιδιά, λέει η Zhao αλλά δεν μετανιώνει.

«Όταν αποφοίτησα από το UCLA, μπορούσα να αποκωδικοποιήσω τον Σαίξπηρ, αλλά δεν είχα ιδέα πώς να πληρώσω τους λογαριασμούς μου. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος είτε ως άνεργη είτε εργαζόμενη σε χαμηλόμισθες θέσεις πρακτικής άσκησης και υπέφερα από άγχος και εξουθένωση προσπαθώντας να τα καταφέρω.

Αν είχα σπουδάσει οικονομικά και είχα αρχίσει να αποταμιεύω, να επενδύω και να σχεδιάζω τη σταδιοδρομία μου στο λύκειο, πιστεύω ότι θα μπορούσα να είχα πάει εκείνο το ταξίδι χωρίς να καθυστερήσω σημαντικά άλλους στόχους ζωής», εκμυστηρεύεται.

«Σταμάτησα να επενδύω»

Το 2020 άρχισε να επενδύει σε μετοχές αλλά η αγορά άρχισε να υποχωρεί το 2022 και έχασε όλα τα κέρδη της. «Φοβήθηκα να μη χάσω κι άλλα», λέει.

«Σταμάτησα να συνεισφέρω στον χρηματιστηριακό μου λογαριασμό αμέσως μόλις παραιτήθηκα από τη δουλειά μου τον Αύγουστο του 2022 και έχασα μια ευκαιρία να χτίσω πλούτο», προσθέτει.

«Μακάρι να είχα συνεχίσει να επενδύω καθ’ όλη τη διάρκεια των ταξιδιών μου, βάζοντας 200 δολάρια κάθε μήνα σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Θα μπορούσα να το αντέξω οικονομικά, αφού μου είχαν απομείνει αρκετές οικονομίες μετά την εκπαιδευτική μου άδεια. Αλλά για να απαλύνω τους φόβους μου ότι θα ξεμείνω από χρήματα, θα μπορούσα επίσης να ξοδεύω λιγότερα χρήματα σε ωραία εστιατόρια, ρούχα, καθημερινά λάτε και κοκτέιλ», καταλήγει.

«Υπήρξα απρόσεκτη»

Στη χειρότερη στιγμή του ταξιδιού της έκλαιγε υστερικά στην άκρη ενός πολυσύχναστου δρόμου στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης. Δύο λεπτά νωρίτερα, περπατούσε σε μια τουριστική περιοχή με το τηλέφωνό της στην πίσω τσέπη, χαμένη στη μουσική που άκουγε, νιώθοντας ανέμελη στην κορυφή του κόσμου.

Το πάθημα έγινε μάθημα

«Ξαφνικά, ένιωσα ένα χέρι να μπαίνει στην τσέπη μου και να μου αρπάζει το iPhone 13 που είχα αποκτήσει προ δύο μηνών. Ο ένοχος διέφυγε με μια μοτοσικλέτα και η καταδίωξή του αποδείχθηκε μάταιη. Λύγισα, νιώθοντας αβοήθητη, μόνη και φοβισμένη χωρίς το τηλέφωνό μου σε μια ξένη χώρα. Έχασα όλες τις φωτογραφίες μου. Την επόμενη μέρα, πλήρωσα σχεδόν 800 δολάρια για ένα νέο τηλέφωνο» εξομολογείται.

Έχασα τα υπάρχοντά μου σε περισσότερες από μία περιπτώσεις και αυτό μου κόστισε πολλά χρήματα, χρόνο και ενέργεια, είπε παραδεχόμενη πως ήταν «μερικές φορές απρόσεκτη».

Όμως, τα λάθη που έκανε ενώ ταξίδευε «με δίδαξαν πότε να αφήνομαι, αλλά και πότε να έχω περισσότερο τον έλεγχο» καταλήγει στη συναρπαστική ιστορία της.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024