Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπόθεση οι ανοιχτοί δρόμοι για διάλογο με την κυβέρνηση

Προϋπόθεση οι ανοιχτοί δρόμοι για διάλογο με την κυβέρνηση

Μαξίμου και αγρότες συνεχίζουν την εξ αποστάσεως ανταλλαγή θέσεων - Το μήνυμα του Μητσοτάκη και η απάντηση από τα μπλόκα

Τη διάσταση της κοινωνικής «δικαιοσύνης» αλλά και ευρωπαϊκό περιεχόμενο δίνει πλέον η κυβέρνηση στα μηνύματά της προς τα μπλόκα, μαρτυρώντας την προσπάθειά της να απευθυνθεί σε περισσότερα ακροατήρια και όχι μόνο στους διαμαρτυρόμενους του πρωτογενούς τομέα. Μαξίμου και αγρότες συνεχίζουν την εξ αποστάσεως ανταλλαγή θέσεων, με την κυβερνητική πλευρά να επιμένει σε ένα «ναι» (στον ανοιχτό διάλογο με ανοιχτούς δρόμους) και σε ένα «όχι» (στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό) και την άλλη πλευρά να ζητεί «έτοιμες λύσεις».

Το αγροτικό ζήτημα ή ακριβέστερα οι κοινωνικές και οι ευρωπαϊκές προεκτάσεις του φαίνεται ότι μπαίνουν στην άτυπη προεκλογική ατζέντα ενόψει της αναμέτρησης του Ιουνίου, με ενδεικτική την αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους επί ευρωπαϊκού εδάφους σε θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το Μαξίμου εμμέσως ζητεί συγκρίσεις ανάμεσα στις πολιτικές της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης. «Εμείς είμαστε αυτοί που μειώσαμε τη φορολογία στους αγρότες, που διαπραγματευτήκαμε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική που, ναι, έχει δυσκολίες, και εδώ είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, που πολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που δώσαμε παραπάνω από ένα δισ. ευρώ στην τετραετία για αποζημιώσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση με πολίτες στο Χαϊδάρι, χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ «το μόνο πραγματικά λαϊκό κόμμα που εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων».

Μία μέρα πριν, συζητώντας με τον πρόεδρο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Νίκο Μπακατσέλο, ο Πρωθυπουργός εστίαζε στη δίκαιη κατανομή του πλούτου ως προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής. Το ίδιο έκανε και από τη δυτική Αθήνα, μιλώντας για δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτημάτων. «Να μην αισθάνεται κανείς», ανέφερε, «ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα».

Οι κόκκινες γραμμές

Ο επανέλαβε ως κόκκινη γραμμή την αδιατάρακτη κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Δεν είναι μόνο η ανάγκη του Μαξίμου να κρατήσει τις κινητοποιήσεις σε ελεγχόμενο πλαίσιο, δείχνοντας ότι δεν θέλει να δυναμιτιστεί το κλίμα, αλλά επιπλέον εκτιμάται ότι εάν οι διαμαρτυρίες κλιμακωθούν σε σημείο που θα δυσκολέψει η καθημερινότητα των πολιτών, η κοινή γνώμη θα κουραστεί έως και θα στραφεί κατά των αγροτών. «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του» ήταν η πρωθυπουργική αποστροφή που ενόχλησε τους συμμετέχοντες στα μπλόκα, οι οποίοι προσώρας αποφεύγουν ακρότητες.

«Δεν εκβιάζουμε κανέναν, θέλουμε τον κόσμο με το μέρος μας» είπε (Open) ο Κωνσταντίνος Ρούζιος, μέλος της επιτροπής του μπλόκου Μαλγάρων. Εκπρόσωποι των μπλόκων σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία αποφασίζουν πάντως το Σάββατο για πιθανό αποκλεισμό των συνόρων, ενώ εκκρεμούν οι λεπτομέρειες για την πιθανή κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, όπως αποφασίστηκε στη Λάρισα.

Επιχείρηση προσέγγισης

Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μεταβαίνουν σε μπλόκα για επιχειρήσεις κάμψης των αντιρρήσεων (ο Λευτέρης Αυγενάκης μαζί με τους γενικούς γραμματείς βρέθηκαν στον Δομοκό), ενώ στελέχη εντός και εκτός Μαξίμου κρατούν ανοιχτούς διαύλους με αγροτικούς παράγοντες. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει «βελτιωτικά» μέτρα χωρίς δημοσιονομικό αποτύπωμα και δεν αποκλείονται ανακοινώσεις ειδικά εάν κλειδώσει συνάντηση στο Μαξίμου. Ομως πρόκειται περισσότερο για «τεχνικές» παρεμβάσεις και ρυθμιστικά θέματα, όπως το σενάριο προκαταβολικής εφαρμογής της εξαγγελθείσας επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024