Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η κλιματική κρίση οξύνει την ανισότητα των φύλων – Οι προκλήσεις για γυναίκες και κορίτσια

Η κλιματική κρίση οξύνει την ανισότητα των φύλων – Οι προκλήσεις για γυναίκες και κορίτσια

Η κλιματική κρίση μπορεί να είναι ένα συλλογικό πρόβλημα αλλά οι επιπτώσεις δεν είναι οι ίδιες για όλους

Περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά μεταξύ 5 και 14 ετών απουσιάζουν από τις τάξεις σε όλη τη Νιγηρία, σύμφωνα με τη UNICEF. Για τα κορίτσια, τα στατιστικά είναι ακόμη πιο ζοφερά: Σε πολιτείες στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά της χώρας, λιγότερα από τα μισά πηγαίνουν στο σχολείο.

Αυτή η εκπαιδευτική κρίση είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, όπως η φτώχεια, η γεωγραφία και οι διακρίσεις λόγω φύλου, προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ. Αλλά στο πλαίσιο αυτών των επιμέρους παραγόντων βρίσκεται το ευρύτερο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.

Η Νιγηρία γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρότερη, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις, γίνονται όλο και πιο άγριες και συχνότερες. Οι κλιματικές καταστροφές μπορούν να κάνουν τα σχολεία απρόσιτα και τις τάξεις μη ασφαλείς.

Οι κοινότητες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στρέφονται μερικές φορές στα παιδιά τους για να συνεισφέρουν στα έσοδα και να στηρίξουν την οικογένεια. Και τα κορίτσια, των οποίων η φοίτηση στο σχολείο ήδη αποθαρρύνεται σε ορισμένες κοινότητες, επηρεάζονται συχνά περισσότερο, σύμφωνα με το CNN.

Για κάθε επιπλέον έτος που το μέσο κορίτσι πηγαίνει στο σχολείο, η ανθεκτικότητα της χώρας του στις κλιματικές καταστροφές αναμένεται να βελτιωθεί κατά 3,2 μονάδες σε έναν δείκτη που μετρά την ευαλωτότητα σε καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Brookings

Γίνονται προσπάθειες να υποστηριχθεί η εκπαίδευση των κοριτσιών και να εξοπλιστούν με τους πόρους για να αντιμετωπίσουν ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοριτσιών στην πόλη Zaria της βόρειας Νιγηρίας διοργανώνει προγράμματα για να βοηθήσει τα κορίτσια να παραμείνουν στο σχολείο και προσφέρει εκπαίδευση για το πώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.

«Αισθάνομαι ότι όταν δίνουμε εκπαίδευση στα κορίτσια σχετικά με την κλιματική αλλαγή, πώς να την μετριάσουν, θα βοηθήσει πολύ τα κορίτσια στο πώς να συντηρηθούν σε περιόδους δυσκολιών, ακόμη και να τα βοηθήσουμε να προετοιμαστούν για αυτήν», σύμφωνα με την Χαμπίμπα Μοχάμεντ, διευθύντρια του Κέντρου Εκπαίδευσης Θηλέων.

Η επισιτιστική ανασφάλεια στη Βραζιλία

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι μια ζωτικής σημασίας καταβόθρα άνθρακα, που προσλαμβάνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη από την ατμόσφαιρα από ό,τι απελευθερώνει.

Όμως η κλιματική κρίση και η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία παίρνουν βαρύ τίμημα, απειλώντας να ωθήσουν τον Αμαζόνιο σε ένα οριακό σημείο πέρα ​​από το οποίο μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει.

Στη βορειοανατολική Βραζιλία, μια ομάδα γυναικών στη λεκάνη του Αμαζονίου αμφισβητεί τη σφιχτή λαβή που έχουν οι μεγάλες εταιρείες στο δάσος.

Η κλιματική κρίση και η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία παίρνουν βαρύ τίμημα

Το CNN μίλησε με σχεδόν 60 γυναίκες σε αυτήν την περιοχή που βγάζουν τα προς το ζην μαζεύοντας καρύδες από γηγενείς φοίνικες babassu, και λέει ότι η ζωή τους απειλείται ολοένα και περισσότερο καθώς μεγάλες γεωργικές εταιρείες συνεχίζουν να γκρεμίζουν το δάσος και να περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών στα δέντρα.

Περισσότερες από 2.000 γυναίκες συγκεντρώθηκαν για να δημιουργήσουν το κίνημα Babassu Coconut Breakers Movement για να προστατεύσουν και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο εγγενές φοινικόδασος babassu

Αυτή δεν είναι μόνο μια μάχη για τη δική τους επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και μια μάχη για την ισότητα των φύλων, είπαν μέλη της ομάδας στο CNN, και ελπίζουν ότι θα ενισχύσει τη βιώσιμη γεωργία και θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία αυτού του κρίσιμου τροπικού δάσους.

Το trafficking στις Φιλιππίνες

Ένας από τους πιο καταστροφικούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική κρίση μπορεί να επιδεινώσει την ανισότητα των φύλων είναι η αύξηση του κινδύνου σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.

H κλιματική κρίση επιδεινώνει την ευαλωτότητά των γυναικών στη σεξουαλική εκμετάλλευση

Η κλιματική κρίση καταστρέφει τα μέσα διαβίωσης, ρίχνει τους ανθρώπους στη φτώχεια, τους αναγκάζει να φύγουν από τα σπίτια και τις κοινότητές τους – και για τις γυναίκες και τα κορίτσια, επιδεινώνει την ευαλωτότητά τους στη σεξουαλική εκμετάλλευση, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Οι κακοποιοί και οι διακινητές είναι πιο ικανοί να στοχοποιήσουν γυναίκες και κορίτσια που βρίσκονται σε άγνωστες πόλεις ή αναγκάζονται σε πυκνοκατοικημένους καταυλισμούς και καταφύγια, γεμάτα με αγνώστους.

Στις Φιλιππίνες, ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι η εμπορία ανθρώπων αυξήθηκε μετά τον τυφώνα Χαϊγιάν το 2013, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους και εκτόπισε 4,4 εκατομμύρια

Οι επιστήμονες του κλίματος αναμένουν ότι η συχνότητα των ισχυρότερων τυφώνων και τυφώνων θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, υπερδιπλασιάζοντας έως το 2050 σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Οι Φιλιππίνες έχουν πολυάριθμες οργανώσεις αφοσιωμένες στην προσπάθεια να τερματιστεί η εμπορία ανθρώπων. Το Ίδρυμα People’s Recovery Empowerment Development Assistance βοηθά να απελευθερωθούν γυναίκες και κορίτσια από οίκους ανοχής και διακινητές σεξ και παρέχει ένα καταφύγιο για τους επιζώντες.

inSports

Αποθέωση για Τσικίνιο: «Οι Θρύλοι φτιάχνονται στην Ελλάδα» (pic)

Ο Τσικίνιο αποθεώθηκε στην ανάρτηση που έκανε για τον Ολυμπιακό και όσα έζησε τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024