Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάρκινγκ: Μην βάζετε καρέκλες και καφάσια - «Τσουχτερό» το πρόστιμο για τις «ρεζερβέ» θέσεις

Πάρκινγκ: Μην βάζετε καρέκλες και καφάσια – «Τσουχτερό» το πρόστιμο για τις «ρεζερβέ» θέσεις

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο τελευταία είναι οι λεγόμενες «ρεζερβέ» θέσεις στάθμευσης με διάφορους να τοποθετούν εμπόδια όπως καρέκλες, γλάστρες, καφάσια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Με αρκετή υπομονή πρέπει να οπλιστούν οι οδηγοί για να βρουν μία θέση πάρκινγκ, καθώς ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει μαρτύριο και πονοκέφαλο.

Έτσι προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, αλλά και για να γλιτώσουν χρόνο, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να αφήσουν το όχημα τους σε σημείο που απαγορεύεται η στάθμευση ή να παρκάρουν πάνω σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία προκειμένου να παρκάρουν το αυτοκίνητο τους.

Άρθρο 48 παράγραφος 1 του Κ.Ο.Κ. («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου»)

Ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνοι που σκέφτονται θεωρητικά πιο έξυπνα, με αρκετούς να επιλέγουν «ρεζερβέ» θέσεις στάθμευσης με διάφορα εμπόδια όπως καρέκλες, γλάστρες, καφάσια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς που βάζουν διάφοροι για να καταλαμβάνουν το οδόστρωμα, ώστε να παρκάρουν οι ίδιοι ή οι πελάτες τους, νομίζοντας ότι ο δρόμος τους ανήκει.

Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως ο δρόμος δεν τους ανήκει και η συγκεκριμένη ενέργεια τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο απόν Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ποιο είναι το πρόστιμο

Σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφο 1 του Κ.Ο.Κ. («Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου») απαγορεύεται η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

Αυτό σημαίνει πως ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία  είναι δημόσιος και σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Η εξαίρεση

Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, εφόσον υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό και η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από τη γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024