Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φωτιά» στα μπλόκα βάζουν οι αγρότες - Πυροσβεστήρες με εύφλεκτο υλικό... κρατάει η κυβέρνηση

«Φωτιά» στα μπλόκα βάζουν οι αγρότες – Πυροσβεστήρες με εύφλεκτο υλικό… κρατάει η κυβέρνηση

Σε συμβολικό κλείσιμο δρόμων σε όλη την Ελλάδα προχωρούν οι αγρότες που έστειλαν τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό. Σε «ανοιχτό διάλογο» καλεί ο Κυρ. Μητσοτάκης αλλά μόνο με «ανοιχτούς δρόμους».

Με φωτιές σε άχυρα και λάστιχα, συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και μικροεντάσεις κύλησε η Τετάρτη (07/02) στα αγροτικά μπλόκα. Ο κόσμος της αγροτιάς σταδιακά κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις τους χωρίς να προκαλούνται ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Όμως, όσο περνούν οι μέρες και η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών μεγαλώνει η αποφασιστικότητα τους και η πρόθεση για κλιμάκωση.

Το πρώτο βήμα κλιμάκωσης και θα ακολουθήσουν και άλλα

«Θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις, να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας που είναι αιτήματα επιβίωσης. Θα πάμε σε πολιτισμένο διάλογο με την κυβέρνηση για να δούμε ποια αιτήματα μας μπορεί να ικανοποιήσει. Κλείνουμε συμβολικά τους δρόμους. Αυτή η κατάσταση σήμερα εδώ είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης και θα ακολουθήσουν και άλλα με δράσεις και στους δρόμους και στις πόλεις και στην Αθήνα αν χρειαστεί. Δεν μας αφήσαν να ανέβουμε με τα τρακτέρ στην εθνική, αλλά μπορούμε να το κάνουμε ανά πάσα στιγμή, όμως δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κάποιο ατύχημα» δήλωσε από το μπλόκο του Πλατυκάμπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

«Από την Παρασκευή και μετά θα αλλάξει το σκηνικό»

Στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, έκλεισε ο δρόμος στην παλιά εθνική οδό στο ύψος του Πλατυκάμπου με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες να βάζουν φωτιές σε άχυρα και λάστιχα και να επιμένουν πως οι συμβολικές καταλήψεις των δρόμων θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή και ανάλογα με τις εξελίξεις θα παρθούν εκ νέου νέες αποφάσεις. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό που έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως θα τους δει μόνο με ανοιχτούς δρόμους θέτοντας ένα εκβιαστικό δίλημμα στους αγρότες.

Δεν είναι όλα οικονομικά τα αιτήματα των αγροτών – Περιμένουν απαντήσεις

«Ο δρόμος θα είναι ανοιχτός, δεν θα εκβιάσουμε κανέναν. Από την Παρασκευή και μετά θα αλλάξει το σκηνικό. Τώρα είναι υπεύθυνος ο πρωθυπουργός για να δώσει ένα μήνυμα για συνάντηση για να τελειώνουμε, θεωρούμε ότι υπάρχουν απαντήσεις. Δεν είναι όλα οικονομικά τα αιτήματα, αφορούν και την ποιότητα και τους ελέγχους και το πως θα παράγουμε για να είμαστε βιώσιμοι», δήλωσε με τη σειρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδηρόπουλος.

«Υπάρχει κοινός τόπος με την κυβέρνηση, υπάρχουν πράγματα που μπορούν ακόμη να τα δώσουν. Να το κάνουν άμεσα, γιατί η ευθύνη της κλιμάκωσης δεν ανήκει στους αγρότες αλλά στην ίδια την κυβέρνηση» ανέφερε ο επίσης αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Κουτσούκης.

Κινητοποίηση αγροτών του νομού Λάρισας στην εθνική οδό στον Πλατύκαμπο Λάρισας

Ο κύβος ερρίφθη 

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, με υπόμνημα στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι αγρότες καταγράφουν με τον πλέον επίσημο τρόπο όλα τα αιτήματα, όπως αυτά καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας. Η επιστολή περιλαμβάνει εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Περιλαμβάνει επίσης και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.

Υποσχέσεις και… εκβιασμοί

Τα μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και του αγροτικού κόσμου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ανοιχτός στο διάλογο αλλά να ζητά ανοιχτούς δρόμους τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του», θέτοντας για ακόμη μια φορά το δικό του, εκβιαστικό, δίλημμα στους αγρότες, ώστε να μην προχωρήσουν σε εκτεταμένες κινητοποιήσεις.

Η έκδηλη ανησυχία στην κυβέρνηση για την κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών έφερε νέα επίθεση φιλίας και υποσχέσεις για επίλυση των αιτημάτων τους. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης το μπλόκο του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού προσπαθώντας να φρενάρει τις αντιδράσεις.

«Θα κάνουμε ό‚τι περνάει από το χέρι μας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών» ανέφερε ο υπουργός, ανακοίνωσε την ένταξη όλων των επιλαχόντων της περιοχής στα «Σχέδια Βελτίωσης» και πρόσθεσε ότι και εκεί θα ισχύσει η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα χρέη του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Προσέθεσε, επίσης, ότι οι μελισσοκόμοι της περιοχής θα λάβουν την ανάλογη ενίσχυση που έλαβαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Γεωργικού Αποθεματικού. Επισήμανε ότι οι καλλιέργειες οινοποιήσιμου σταφυλιού, ροδακίνων, ακτινιδίων και κηπευτικών και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή αποζημιώσεων – αφορά το 3% των πληγεισών περιοχών – θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα» είπε, σημειώνοντας πως «δεν έχω καμία αντιρρήση να συναντηθώ με 15-20 εκπροσώπους του Συντονιστικού των μπλόκων».

Μπλόκα παντού

Εκτός από τον κόμπου του Πλατυκάμπου οι αγρότες σταμάτησαν την κυκλοφορία στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Αλμυρού και η χώρα κόπηκε στα δύο για περίπου μισή ώρα.

Επίσης, σε ωριαίο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, προχώρησαν οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων, βγαίνοντας πεζοί στον αυτοκινητόδρομο, ενώ στην Εγνατία Οδό βγήκαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αχαΐα, με αγρότες να συγκεντρώνονται στην Εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο στην Κάτω Αχαΐα, ενώ ακολούθησε και κλείσιμο της οδού.

Οι αγρότες του Αιγίου έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο στη Γέφυρα του Σελινούντα, δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση πως δεν επιθυμούν να εμποδίσουν την κυκλοφορία των πολιτών, ωστόσο θέλουν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Κάποια στιγμή, την ώρα που πραγματοποιήσουν πορεία με πανό επιχειρώντας παράλληλα να κλείσουν την Ολυμπία Οδό σημειώθηκε ένταση με την αστυνομία να τους εμποδίζει.

Οι αγρότες της Χαλκιδικής έστησαν μπλόκο για δεύτερη συνεχή μέρα στον 1ο κόμβο της Γαλάτιστας επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, ενώ έκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, με τα οχήματα να κινούνται μόνο μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού.

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, μετά και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του 2024.

-Ζητούν αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών την κιλοβατώρα, απορρίπτοντας την έκπτωση 10% την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο
-Ζητούν επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα
-Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ. Ήδη η ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται 6 ακόμη σημεία
-Απαιτούν αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ΕΛΓΑ.
-Λένε όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Από την κυβέρνηση διατείνονται πως με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.

Διάλογος με την… αστυνομία

Με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, αναφέρθηκε στα μπλόκα και τη στάση που θα τηρήσει η αστυνομία: «Βλέπω ότι υπάρχουν παντού αστυνομικές δυνάμεις, και σε συγκεκριμένα μπλόκα, επιτηρούν τους αγρότες. Αν κλείσουν οι δρόμοι, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει εντολή να έρθουμε σε επικοινωνία με αυτούς που είναι στα μπλόκα και απευχόμαστε, δε θέλουμε επ’ ουδενί, να υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ των αγροτών και των αστυνομικών», είπε ο συνδικαλιστής αστυνομικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όπου υπάρχουν μπλόκα, υπάρχουν στατικές δυνάμεις και κοντά υπάρχουν οι δυνάμεις και από την ΥΑΤ και από την ΥΜΕΤ οι οποίες είναι έτοιμες, ανά πάσα στιγμή μόλις δεχθούν εντολή».

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024