Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από τον Σεπτέμβριο του ‘25 οι αιτήσεις για τα μη κρατικά ΑΕΙ - Προϋπόθεση η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Από τον Σεπτέμβριο του ‘25 οι αιτήσεις για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Προϋπόθεση η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε το νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια - Τι περιλαμβάνει

Το πλαίσιο για τη λειτουργία και την εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια παρουσίασε, εν μέσω αντιδράσεων από φοιτητές, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέπτυξε το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» το οποίο αποτελείται από 200 άρθρα.

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι τίτλοι σπουδών από τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ. Το βασικό κριτήριο θα είναι η πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών του μητρικού ιδρύματος.

Εντός της ημέρας σε διαβούλευση

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να «φτάσει» το γρηγορότερο στη Βουλή και να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο προσφέρει στα δημόσια πανεπιστήμια μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθεί μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών, ενώ θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις των φοιτητικών εστιών.

Ταυτόχρονα, προχωρά η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, με κοινά προγράμματα με πανεπιστήμια της αλλοδαπής, ενώ απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.

Ένας ακόμα στόχος του νομοσχεδίου είναι η ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού, με στόχο να μειωθεί η χρήση του χαρτιού στα πανεπιστήμια κατά 80% μέχρι 1/1/2026, ενώ για κάθε μια αποχώρηση ενός καθηγητή θα ακολουθεί μια πρόσληψη.

Με Πανελλαδικές και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η εισαγωγή

Ο υπουργός ανέλυσε και το πλαίσιο δημιουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές και τουλάχιστον τρεις σχολές. Όσον αφορά την τελευταία παράμετρο, εξαιρούνται τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη.

Για την εισαγωγή θα πρέπει οι υποψήφιοι να «πιάσουν» την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι πολλά ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, χωρίς να τα κατονομάζει. «Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό αλλά τον θέτουμε σε κίνηση», τόνισε.

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024