Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Vault 7: Σαράντα χρόνια φυλακή για τον υπάλληλο που έβγαλε στη φόρα τo spyware της CIA

Vault 7: Σαράντα χρόνια φυλακή για τον υπάλληλο που έβγαλε στη φόρα τo spyware της CIA

Ο προγραμματιστής Τζόσουα Σούλτε ευθύνεται για «ένα από τα θρασύτερα και ειδεχθέστερα εγκλήματα κατασκοπείας στην αμερικανική ιστορία».

Ποινή κάθειρξης 40 ετών επιβλήθηκε στον πρώην χάκερ της CIA που παρέδωσε στο WikiLeaks τα εργαλεία χάκινγκ που χρησιμοποιούνταν για κυβερνοκατασκοπεία, τη μεγαλύτερη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών στην ιστορία της υπηρεσίας.

Ο  Τζόσουα Σούλτε, υπό κράτηση από το 2018, ήταν πηγή του υλικού που άρχισε να αναρτά στο Διαδίκτυο η οργάνωση WikiLeaks τον Μάρτιο του 2017.

Σύμφωνα με τους κατηγόρους, ο Σούλτε υπέκλεψε τα απόρρητα δεδομένα για να εκδικηθεί προϊσταμένους του

Τα κλεμμένα αρχεία, γνωστά ως Vault 7 («Κρύπτη 7»), περιέγραφαν τις δυνατότητες της CIA να χακάρει όλους τους δημοφιλείς browswe, κινητά Apple και Android, υπολογιστές Windows και MacOS, ακόμα και αυτοκίνητα και έξυπνες τηλεοράσεις.

Ο Σούλτε αρνήθηκε τις κατηγορίες, κρίθηκε όμως ένοχος σε μια σειρά ομοσπονδιακών δικών με διαφορετικές κατηγορίες το 2020, το 2022 και το 2023.

«Προδοσία»

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε η ποινή του για τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της παραβίασης υπολογιστών, της ψευδούς κατάθεσης στο FBI αλλά και της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας, το οποίο βρέθηκε στο σπίτι του σε κρυπτογραφημένα αρχεία κάτω από τρία επίπεδα κωδικών.

«Ο Τζόσουα Σούλτε πρόδωσε τη χώρα του διαπράττοντας ένα από τα θρασύτερα και ειδεχθέστερα εγκλήματα κατασκοπείας στην αμερικανική ιστορία» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιμιαν Ουίλιαμς.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της δίκης, ο Σούλτε εργαζόταν ως προγραμματιστής στο Κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου της CIA, η οποία διεξάγει υπηρεσίες παρακολούθησης ξένων κυβερνήσεων και τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τους κατηγόρους, ο Σούλτε υπέκλεψε τα απόρρητα δεδομένα για να εκδικηθεί προϊσταμένους του που τον είχαν επιπλήξει για μεγάλες καθυστερήσεις σε προγράμματα που είχε αναλάβει.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η διαρροή «κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην δυνατότητα της CIA να συλλέγει πληροφορίες για τους εχθρούς της Αμερικής· έθεσε σε άμεσο κίνδυνο προσωπικό, προγράμματα και εργαλεία της CIA· και κόστισε στη CIA εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο Σούλτε φέρεται να επιχείρησε να αποκαλύψει και άλλες πληροφορίες όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Κατάφερε να περάσει ένα κινητό στη φυλακή και επιχείρησε να στείλει σε δημοσιογράφο στοιχεία για τις επιχειρήσεις της CIA στον κυβερνοχώρο.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024