Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Golden Visa: Σπάει τα κοντέρ – Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ το 2023

Golden Visa: Σπάει τα κοντέρ – Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ το 2023

Έτος ρεκόρ για την Golden Visa το 2023 – Ποιες περιοχές επιλέγουν τώρα οι ξένοι για επενδύσεις σε ακίνητα

Σπάει όλα τα κοντέρ το ελληνικό πρόγραμμα επενδυτικής μετανάστευσης Χρυσή Βίζα (Golden Visa) σημειώνοντας νέο ρεκόρ το 2023 παρά τον διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου επένδυσης σε ακίνητη περιουσία που τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Αύγουστο για δημοφιλείς περιοχές, όπως το κέντρο τα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, ο δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη.

Με τους ξένους επενδυτές να στρέφονται σε «φθηνές» περιοχές, όπου δηλαδή το όριο για τη χορήγηση της άδειας παραμονής μέσω της Golden Visa διατηρήθηκε στις 250.000 ευρώ, για παράδειγμα ο Πειραιάς, η Πελοπόννησος, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη, ο αριθμός των αιτήσεων εκτινάχθηκε, καθιστώντας την ελληνική Χρυσή Βίζα ως τη δημοφιλέστερη στον κόσμο για το 2023.

Επενδύσεις ενός δισ. ευρώ

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2023 η ζήτηση χτύπησε κόκκινο, αφού τα αιτήματα (αρχικής χορήγησης και ανανέωσης) έφτασαν τα 10.214, σημειώνοντας υψηλό 5ετίας.

Το ίδιο διάστημα εκδόθηκαν 5.701 άδειες μόνιμου επενδυτή (4.231 αρχικές και 1.470 ανανεώσεις) με βάση την ημερομηνία έκδοσης απόφασης για αιτήματα που κατατέθηκαν από το 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Αποτέλεσμα της ζήτησης ήταν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις τουλάχιστον  1 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο, με δεδομένο ότι εκδόθηκαν 4.231 άδειες μόνιμου επενδυτή που αντιστοιχούν σε ισάριθμες αγοραπωλησίες ακινήτων, με κατώτατο ποσό ανά συναλλαγή τα 250.000 ευρώ. Επιπλέον, οι 8.800 εκκρεμείς αιτήσεις φανερώνουν πως ποσό που ξεπερνάει τα 2 δισ. περιμένει να εισρεύσει στην κτηματαγορά.

Οι περισσότερες εκκρεμότητες ως προς την άδεια μόνιμου επενδυτή, οι οποίες εντοπίζονται στην περιοχή της Αττικής, αφορούν Κινέζους πολίτες (68,4%), ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από την Τουρκία (9,9%) και Λίβανο (3,1%).

Συνολικά, πάντως, ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί από τα μέσα του 2014 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 12.126, με το 60,9% να ανήκει σε Κινέζους, ενώ παρατηρείται μικρός «συνωστισμός» στους Ισραηλινούς, καθώς μέσα σε ένα έτος οι ισχύουσες αρχικές άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή πολιτών από την εν λόγω χώρα καταγράφουν αύξηση 86,1%!

Κατακόρυφη άνοδος για Αμερικανούς και Βρετανούςι

Εκτός από τους κυρίαρχους Κινέζους και τη σημαντική αύξηση των Τούρκων και των Λιβανέζων, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των Βρετανών και των Αμερικανών, οι οποίοι πλέον επιδιώκουν την εξασφάλιση της Golden Visa μέσω της αγοράς και εξοχικών κατοικιών, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν από ένα χρόνο.

«Η αύξηση του κατώτατου ορίου αγοράς στις 500.000 ευρώ στις μεγάλες πόλεις της Αθήνας (κέντρο, βόρεια και νότια προάστια) και της Θεσσαλονίκης (Κέντρο), έχει στρέψει όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής Golden Visa, σε προορισμούς εκτός των δύο μεγαλουπόλεων. Κερδισμένες είναι οι περιοχές γύρω από τα αστικά κέντρα της Ρόδου, της Κρήτης και της Χαλκιδικής», αναφέρει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis, η οποία ειδικεύεται σε πωλήσεις εξοχικών κατοικιών σε ξένους αγοραστές στην Ελλάδα.

Η τάση αυτή αναμένεται να γίνει πιο εμφανής τους επόμενους μήνες, όταν θα ολοκληρωθεί ένας σημαντικός αριθμός αγοραπωλησιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν κατά 83,7% σε 382  έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2023, από 208 που ήταν τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου.

Αντίστοιχα, οι άδειες προς πολίτες από τις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών και αρκετοί ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς), έχουν αυξηθεί κατά 49,2%, από 183 στις αρχές του 2023, σε 276 έως το τέλος του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της κτηματομεσιτικής αγοράς, εάν δεν υπήρχαν οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διαδικασία εγκρίσεων υφιστάμενων αιτημάτων χορήγησης αδειών, τα νούμερα αυτά θα ήταν υψηλότερα, ενώ δεδομένο θεωρείται πως θα κινηθούν σημαντικά προς τα πάνω τους επόμενους μήνες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024