Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Golden Visa: Σε ποιες χώρες «ανθίζουν» – Τι συμβαίνει με την Ελλάδα

Golden Visa: Σε ποιες χώρες «ανθίζουν» – Τι συμβαίνει με την Ελλάδα

Περισσότεροι από 132.000 άνθρωποι απέκτησαν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια μέσω golden visa μεταξύ 2011 και 2019

Ανθίζουν οι χρυσές βίζες στην Ευρώπη, αποτελώντας πηγή κερδών για τις οικονομίες των χωρών αλλά και έναν επιπλέον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των τιμών των ακινήτων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα προγράμματα της Ευρώπης για την απόκτηση ιθαγένειας από τρίτες χώρες μέσω επενδύσεων, καλά κρατεί, παρά τις πολιτικές εκκλήσεις για τον τερματισμό τους.

Αυξήσεις τιμών και φόβοι «ξεπλύματος»

Οι λεγόμενες χρυσές βίζες επιτρέπουν στους πλούσιους αλλοδαπούς να αποκτήσουν κατοικία στην ΕΕ – και κατ ‘επέκταση, μια πορεία προς την ιθαγένεια – επενδύοντας σε τοπικά ακίνητα ή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Περισσότεροι από 132.000 άνθρωποι απέκτησαν την ιθαγένεια μέσω αυτών των προγραμμάτων μεταξύ 2011 και 2019, και οι αντίθετες φωνές έχουν ενταθεί, καθώς έχουν συνδεθεί με την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσαν τις χώρες της ΕΕ να τερματίσουν την χορήγηση golden visa και η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έχουν ήδη πράξει.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει επιπλέον έλεγχο στις χρυσές βίζες επειδή είναι – όπως το έθεσε η βελγίδα βουλευτής Saskia Bricmont – ένας πιθανός τρόπος για «ολιγάρχες, εγκληματίες και διεφθαρμένους πολιτικούς να ξεπλύνουν τα μετρητά στην Ευρώπη».

«Φουλ» της golden visa στην Μεσόγειο

Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ο αριθμός των golden visa που χορηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί, ενώ η ζήτηση στην Ιταλία και την Ισπανία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο αριθμός των golden visa που χορηγήθηκαν στην Πορτογαλία μόνο τον Μάιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία. Στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 412, αύξηση 87%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Η Ισπανία χορήγησε συνολικά 2.462 χρυσές βίζες πέρυσι, αύξηση 60% από το 2021. Η Ιταλία έδωσε επίσης 79 χρυσές βίζες το 2022, κυρίως σε Ρώσους, Αμερικανούς και Βρετανούς. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από πέρυσι και αποτελεί ρεκόρ από το 2018 που η χώρα εφάρμοσε την χορήγηση της golden visa.

Η εταιρεία Get Golden Visa με έδρα το Λονδίνο, κατέγραψε αύξηση 127% σχετικά με το ενδιαφέρον τις πορτογαλικές και ελληνικές χρυσές βίζες κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η συμβουλευτική Henley Partners ανέφερε επίσης, ότι το ενδιαφέρον ήταν το υψηλότερο όλων των εποχών. Η Global Citizen Solutions από την πλευρά της, επισήμανε αύξηση 20% στις ερωτήσεις σχετικά με τη χρυσή βίζα της Πορτογαλίας σε σύγκριση με πέρυσι.

Μέτρα κατάργησης ή περιορισμού

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος της χώρας του σε συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο, δηλώνοντας «τίποτα δεν δικαιολογεί αυτό το ειδικό καθεστώς». Η Ελλάδα διπλασίασε το επενδυτικό της όριο από το 250.000 ευρώ έως το 500.000 ευρώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το Μαυροβούνιο δεσμεύτηκε να τερματίσει το πρόγραμμά του και η Ισπανία εξετάζει αν θα αυξήσει την ελάχιστη επένδυσή της από 500.000 σε 1 εκατομμύριο – ή θα την καταργήσει εντελώς.

Ωστόσο, παρόλα αυτά, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι χρυσές βίζες έχουν περιοριστεί.

«Δεν έχουμε παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στη δυσκολία απόκτησης βίζας», δήλωσε η Patricia Casaburi, διευθύνουσα σύμβουλος της Global Citizen Solutions.

Σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ προσπαθούν να κατοχυρώσουν μια χρυσή βίζα, για όσο διάστημα προλαβαίνουν.

Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι ολά τα ίδια μένουν

Η χρυσή βίζα εισήχθη στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008 για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, ενώ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι Αμερικανοί που αναζητούσαν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής συνέρρεαν στην Ευρώπη.

Ενώ οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη μιλούν για μια «μεγάλη μπίζνα», η νομοθεσία που έχουν περάσει για τον περιορισμό των golden visa είναι αρκετά χαλαρή. Η Πορτογαλία απαλλάχθηκε από την επιλογή της επένδυσης σε ακίνητα τον Ιούλιο, αλλά άφησε άθικτη τη τη δυνατότητα για τους αλλοδαπούς να αποκτήσουν κατοικία εάν επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 δολάρια σε τοπικές εταιρείες ή κεφάλαια που δεν συνδέονται με ακίνητα. Η Ολλανδία εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις χρυσής βίζας, παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινώσει σχέδια για τερματισμό του προγράμματός της.

Η Κύπρος άλλαξε το πλαίσιο θεωρήσεων τον Μάιο, αλλά ως επί το πλείστον άφησε το πρόγραμμά της αμετάβλητο. Η Βουλγαρία επανέφερε το καθεστώς της χρυσής βίζας φέτος μετά την κατάργησή της το 2021. Η Μάλτα αρνήθηκε να μεταρρυθμίσει το πρόγραμμα χορηγήσεων golden visa, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να το πράξει. Και η αύξηση των ορίων των επενδύσεων, όπως έκανε πρόσφατα η Ελλάδα, δεν θεωρείται σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας.

Πηγή: OT

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024