Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
UBS: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στις μετοχές AI

UBS: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στις μετοχές AI

Tα παγκόσμια έσοδα AI θα αυξηθούν 15 φορές μεταξύ 2022-27 από 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε 420 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS

Ο τομέας της τεχνολογίας και ιδίως η ΑΙ κερδίζει το ενδιαφέρον  των αναλυτών της UBS, οι οποίοι, σε σημερινό τους σημείωμα τονίζουν ότι εν μέσω αυξημένων προσδοκιών, οι τεχνολογικοί γίγαντες Meta και Amazon ανακοίνωσαν σημαντικά αυξημένα έσοδα και κέρδη για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, μετά το κλείσιμο των αγορών σήμερα Πέμπτη.

Η Amazon παρείχε βελτιωμένη πρόβλεψη για το πρώτο τρίμηνο και έκανε αναφορά στα οφέλη από τη μείωση του κόστους και τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες παρά την αύξηση του χρέους και των καθυστερήσεων πιστωτικών καρτών.

Η Meta ανακοίνωσε το πρώτο της μέρισμα, σχέδια για επαναγορά μετοχών και ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Apple ανακοίνωσε ενσωματωμένα αποτελέσματα, αλλά οι υπηρεσίες και οι απογοητευτικές πωλήσεις στην Κίνα προκαλούν ανησυχία.

Ωστόσο, συνολικά οι «Magnificent Seven» έχουν υποχωρήσει 1% όλη την εβδομάδα έως το κλείσιμο της Πέμπτης και έχουν αυξηθεί κατά 4% σε ετήσια σύγκριση, μετά από ένα ράλι 76% το 2023.

Όπως επισημαίνει η UBS, τα τελευταία αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι οι εταιρείες με σαφή οδικό χάρτη τεχνητής νοημοσύνης βγαίνουν κερδισμένες.

«Πιστεύουμε ότι η περίπτωση των επενδύσεων στην τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, παραμένει ανέπαφη και συνιστούμε στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε διόρθωση σε ποιοτικές εταιρείες AI ως ευκαιρία αγοράς», γράφουν οι αναλυτές.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι παρατηρείται μια ευρεία αύξηση του κεφαλαίου που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Επί του παρόντος, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη είναι συγκεντρωμένο στο επίπεδο υποδομής δεδομένης της ανάγκης δημιουργίας και εκπαίδευσης τεράστιων συνόλων δεδομένων», αναφέρεται.

Προσθέτουν, ακόμη, ότι «η ισχυρή δέσμευση της Microsoft και της Alphabet για αύξηση του κεφαλαίου τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τα σχόλια από την TSMC και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σχετικά με τη ζήτηση για την περίοδο 2022-2027, στηρίζουν την θετική μας βραχυπρόθεσμη εκτίμηση στις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης».

Και με τη διεύρυνση της ζήτησης AI και τις αυξανόμενες τάσεις δημιουργίας εσόδων, προσθέτουν οι αναλυτές, αναμένεται ότι το τμήμα των εφαρμογών και των μοντέλων θα αναδειχθεί ως η κυρίαρχη δύναμη μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. «Βλέπουμε 152% αύξηση CAGR κατά την περίοδο 2022-2027 για εφαρμογές και μοντέλα AI», γράφουν στο σημείωμά τους.

Καταλήγουν ότι «συνολικά, προβλέπουμε ότι τα παγκόσμια έσοδα AI θα αυξηθούν 15 φορές μεταξύ 2022-27 από 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε 420 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ».

Ακόμη, σταθερή διψήφια αύξηση αναμένουν οι αναλυτές για τις βιομηχανίες ημιαγωγών και λογισμικού (50% αύξηση κερδών για τους ημιαγωγούς και κοντά στο 20% για το λογισμικό) και αναμένουμε λειτουργικά περιθώρια άνω του 30% το 2024.

«Η προσδοκία του Semiconductor Industry Association για διψήφια αύξηση των πωλήσεων των τσιπ ημιαγωγών λόγω της βελτίωσης της ζήτησης στην τελική αγορά σε τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστές και smartphone υποστηρίζει την άποψή μας για βελτίωση της ζήτησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Έτσι, με την AI να παραμένει το βασικό θέμα που οδηγεί τις παγκόσμιες τεχνολογικές μετοχές και φέτος και πιθανότατα την υπόλοιπη δεκαετία, διατηρούμε την προτίμησή μας για τους τομείς ημιαγωγών και λογισμικού και βλέπουμε ευκαιρίες σε όσους ασχολούνται με τη μνήμη και την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης», σημειώνει η UBS.

Καταλήγει, δε, ότι «συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι τα τεχνολογικά μονοπώλια με ανώτερη τιμολογιακή ισχύ και ισχυρά περιθώρια είναι σχετικά καλά τοποθετημένα λόγω του κυρίαρχου μεριδίου αγοράς τους, του ιστορικού τους και της υψηλής απόδοσης του επενδυμένου κεφαλαίου.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024