Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες: Μπλόκο με εκατοντάδες τρακτέρ γύρω από το σημείο όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής

Βρυξέλλες: Μπλόκο με εκατοντάδες τρακτέρ γύρω από το σημείο όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες - Οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι προέρχονται από το Βέλγιο λέει η αστυνομία

Χίλια τρακτέρ έχουν αποκλείσει σήμερα δρόμους στις Βρυξέλλες γύρω από τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των 27 κρατών-μελών, με φόντο τον θυμό των αγροτών για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Στον «αποκλεισμό των Βρυξελλών» έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία

Ο αγροτικός κόσμος σε όλη την Ευρώπη φαίνεται ότι έβραζε εδώ και καιρό και χρειαζόταν μόνο μια σπίθα για να ανάψει η φωτιά και να εξαπλωθεί παντού.

Στον χορό μπαίνουν χώρες με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό και σημαντική παραγωγή όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρουμανία και βέβαια η Ελλάδα.

Πόσο θα διαρκέσει ο «αποκλεισμός»

Ο «γενικός αποκλεισμός» των Βρυξελλών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της FJA, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Η μεγάλης κλίμακας διαδήλωση ενδέχεται να συνεχιστεί και αύριο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, όπως προειδοποιούν οι ίδιοι

Ωστόσο, οι πρόεδροι της FJA και της αγροτικής ομοσπονδίας Fugea προειδοποιούν ότι εάν οι αγρότες δεν κερδίσουν αυτά που ζητούν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, οι ενέργειές τους θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Στιγμιότυπο από τις αγροτικές κινητοποιήσεις – Πλατεία Λουξεμβούργου, απέναντι από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

«Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Στη μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Τα πρώτα κονβόι τρακτέρ άρχισαν να καταφθάνουν στις Βρυξέλλες από χθες το βράδυ, ενώ η πλειοψηφία τους βρίσκεται γύρω από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στην πλατεία Λουξεμβούργου έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα πραγματοποιηθούν συμβολικές δράσεις και ομιλίες.

Πλατεία Λουξεμβούργου, απέναντι από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

Οι αστυνομικές αρχές προειδοποιούν για σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία τόσο στο κέντρο όσο και στα περίχωρα της πόλης, και συνιστούν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα και να προτιμούν το μετρό ως μέσο μαζικής μεταφοράς.

Συμφωνία για την Ουκρανία

Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην πλατφόρμα Χ.

«Με αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, είχε δηλώσει νωρίτερα πως είναι πεπεισμένος ότι οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από έναν συμβιβασμό μεταξύ των 27 για τη βοήθεια προς την Ουκρανία και ότι η βοήθεια αυτή έχει κρίσιμη σημασία.

Αγρότες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Λουξεμβούργου, απέναντι από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τα πράγματα. Η άνοδος των τιμών για καλλιέργειες όπως το σιτάρι αποδείχθηκε βραχύβια. Και η τακτική της Ρωσίας έχει ανατρέψει τις εμπορικές ροές, προκαλώντας υπερφόρτωση της προσφοράς. Οι πολωνοί αγρότες ήταν οι πρώτοι που βγήκαν στους δρόμους και απέκλεισαν τις συνοριακές διαβάσεις, ήδη από την άνοιξη του 2023.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, η οποία έχει συγκληθεί για να επιλύσει το ζήτημα, θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα τετραετές σχέδιο οικονομικής αρωγής ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία – ένα σχέδιο που συναντά σφοδρή αντίσταση από την Ουγγαρία.

Ο απερχόμενος ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε επίσης πως είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, «αν η Ουγγαρία είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί».

«Οικονομικός στραγγαλισμός»

Συσσωρευμένα χρέη που είναι αδύνατο να εξοφληθούν, ο μόνιμος στραγγαλισμός από τους ισχυρότερους κρίκους της αλυσίδας της αγοράς –κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου- αβάσταχτη αύξηση του κόστους παραγωγής και την ίδια στιγμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο συχνά και οι φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες έχουν δημιουργήσει ένα βουνό από προβλήματα για τους αγρότες.

Πλατεία Λουξεμβούργου, απέναντι από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου. Από μια δίωρη δράση διαμαρτυρίας σε όλη την Πολωνία έως μια πολυήμερη «πολιορκία» του Παρισιού, οι αγρότες διαδηλώνουν σε όλη την Ευρώπη.

Αν και τα προβλήματα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, μια μεγάλη μερίδα αγροτών διαμαρτύρεται για το υπερβολικό πλαίσιο κανονισμών της ΕΕ και τη γραφειοκρατία που υψώνει εμπόδια στην πρόσβαση, τα υψηλά κόστη και την πτώση των εισοδημάτων.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024