Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλώρη για τις Βρυξέλλες εν μέσω Συνόδου Κορυφής βάζουν οι αγρότες

Πλώρη για τις Βρυξέλλες εν μέσω Συνόδου Κορυφής βάζουν οι αγρότες

Οι Γάλλοι αναμένεται να πιέσουν έτσι ώστε το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων να ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες δίνουν ραντεβού οι Βέλγοι αγρότες την ώρα που οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ετοιμάζονται να αφιχθούν για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτη, ενώ ορισμένοι θα καταφτάσουν από την Τετάρτη για την τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του Ζακ Ντελόρ.

Προς το παρόν υπάρχουν μερικά σταθμευμένα τρακτέρ σε παρακείμενους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δρόμους, χωρίς όμως να έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία ή να έχουν αποκλειστεί σημεία στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας.

Γαλλικές πιέσεις

Οι Γάλλοι αναμένεται να πιέσουν έτσι ώστε το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων να ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο, ακόμη και να μη γίνει αυτό, αναμένεται ότι θα τεθεί επί τάπητος από τους ηγέτες.

Με το ίδιο αίτημα και μια επίσημη συζήτηση για τα αιτήματά τους στη Σύνοδο Κορυφής, προσήλθε στη συνάντηση που είχε με τον Βέλγο Πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Ντε Κροο αντιπροσωπεία των αγροτών της χώρας.

Οι ανησυχίες

Από την πλευρά των Βέλγων, επισημαίνεται ότι υπάρχει ανησυχία για τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ, ενώ προβληματίζονται και για ενδεχόμενη συμφωνία με μπλοκ χωρών της Λατινικής Αμερικής (MERCOSUR).

Οι Βρυξέλλες πάντως παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη των γεγoνότων, καθώς παρατηρείται μιας μορφής «μιμιτισμός» με τις διαδηλώσεις να επεκτείνονται. Στις 26 Φεβρουαρίου οι Ευρωπαίοι υπουργοί γεωργίας αναμένεται να συνεδριάσουν για τα επόμενα βήματα που πιθανόν χρειαστεί να ληφθούν.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση για συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας με τα προσχέδια να κάνουν λόγο για παράταση κατά ένα έτος του μέτρου για εισαγωγή ορισμένων (ουκρανικών) προϊόντων χωρίς δασμούς.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στο προσχέδιο της πρότασής της, «τα προσωρινά και έκτακτα μέτρα θα συμβάλλουν στη συνεχή υποστήριξη και ενίσχυση των υφιστάμενων εμπορικών ροών από την Ουκρανία προς την Ένωση».

Aντιδράσεις όμως είχαν προκληθεί από όμορες κυρίως στην Ουκρανία χώρες, οι οποίες τόνιζαν ότι τέτοιου είδους αποφάσεις πλήττουν τον αγροτικό τους τομέα, ενώ το θέμα αυτό όσο και τις ανησυχίες των αγροτών για τη MERCOSUR θα θέσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024