Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Βίντεο με drones να καταστρέφουν πολεμικό πλοίο της Ρωσίας δημοσίευσε η χώρα

Ουκρανία: Βίντεο με drones να καταστρέφουν πολεμικό πλοίο της Ρωσίας δημοσίευσε η χώρα

Η στιγμή που θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάνουν κομμάτια ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν ένα πολεμικό πλοίο της Ρωσίας από τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, σε ειδική επιχείρηση στ’ ανοιχτά της ρωσοκρατούμενης Κριμαίας.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που έδωσε το Κίεβο στη δημοσιότητα, το Ivanovets δέχεται ευθεία πλήγματα στο κύτος του κατά τη διάρκεια της νύχτας, το οποία το βύθισαν, ανέφεραν οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας.

Καρέ-καρέ η στιγμή που drones διαλύουν ρωσικό πλοίο

Στα πλάνα φαίνεται η στιγμή που το πλοίο πλήττεται από θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη (θαλάσσια drones) και ακολουθεί μια μεγάλη έκρηξη. Δεν έχει υπάρξει καμία πληροφορία για το περιστατικό από τις ρωσικές αρχές. Ωστόσο, ο Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ «Voenkor Kotenok» έγραψε στο Telegram ότι το σκάφος βυθίστηκε αφότου χτυπήθηκε τρεις φορές από drones του ουκρανικού ναυτικού.

Ο τύπος του πλοίου

Αρκετά χαρακτηριστικά που είναι ορατά στο σκάφος στο ουκρανικό βίντεο ταιριάζουν με αυτά της κατηγορίας «Tarantul», ή αλλιώς «Project 12411», μιας κατηγορίας σκαφών τα οποία φέρουν πυραύλους -που χρησιμοποιούνται από το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας αλλά και άλλων χωρών- στην οποία ανήκει το Ivanovets.

Βίντεο με θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάνουν κομμάτια ρωσικό πλοίο

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το σκάφος καταστράφηκε από στρατιώτες [χειριστές] της ειδικής μονάδας «Group 13» στη λίμνη Donuzlav, έναν θαλάσσιο κόλπο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου της Κριμαίας, όπου στεγάζεται μια ναυτική βάση της. «Ως αποτέλεσμα μιας σειράς ευθέων πληγμάτων στο κύτος του, το ρωσικό πλοίο υπέστη ζημιά που δεν του επέτρεπε περαιτέρω κίνηση – η πρύμνη καταστράφηκε και το Ivanovets βυθίστηκε», ανέφερε στο κανάλι του Telegram.

Η αξία του πλοίου κατά το Κίεβο

Μια ρωσική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ήταν ανεπιτυχής, πρόσθεσε. Ανέφερε ότι το πλοίο είχε αξία της τάξης των 60-70 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Olexander Scherba χαρακτήρισε την επίθεση ως «εντυπωσιακή».

«Στις 03:45 [τοπική ώρα] έγινε το πρώτο χτύπημα και στις 04:00 όλο το πλήρωμα είχε εγκαταλείψει το πλοίο. Επομένως, δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να σωθεί αυτό το σκάφος», δήλωσε στο BBC.

Δείτε το οπτικό υλικό που δημοσίευσε η Ουκρανία:

Η Ουκρανία έχει σημειώσει μια σειρά από επιτυχίες στον πόλεμο μέσα και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, αχρηστεύοντας ή καταστρέφοντας ολοσχερώς ρωσικά πολεμικά πλοία παρόλο που δεν έχει δικό της στόλο.

Τον Δεκέμβριο, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε το μεγάλο αποβατικό πλοίο Novocherkassk στη Feodosia της Κριμαίας. Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι το πλοίο είχε υποστεί ζημιές.

Το Ivanovets λίγο πριν τη βύθισή του

Και τον Απρίλιο του 2022, μερικούς μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Moskva -η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας- υπέστη ζημιές και τελικά βυθίστηκε, προφανώς από ουκρανικούς πυραύλους.

Μετά από μια πυραυλική επίθεση στο αρχηγείο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι το ρωσικό ναυτικό είχε μετακινήσει μεγάλο μέρος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας μακριά από την Κριμαία στο ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Novorossiysk.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024