Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φλωρεντία: Σάλος με τις δηλώσεις διευθύντριας μουσείου - «Ο υπερτουρισμός έχει μετατρέψει την πόλη σε πόρνη»

Φλωρεντία: Σάλος με τις δηλώσεις διευθύντριας μουσείου – «Ο υπερτουρισμός έχει μετατρέψει την πόλη σε πόρνη»

Τα σχόλιά της δεν άρεσαν στους ιταλούς πολιτικούς, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τα λόγια της δυσφήμισαν τη Φλωρεντία

Η διευθύντρια της Galleria dell’Accademia της Φλωρεντίας, του φημισμένου μουσείου που στεγάζει το άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, παρομοίασε την ιταλική πόλη με σεξεργάτρια, υπονοώντας ότι ο υπερτουρισμός έχει καταστρέψει τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

«Μόλις μια πόλη γίνει πόρνη, είναι δύσκολο να ξαναγίνει παρθένα», δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους η Cecilie Hollberg, επικεφαλής του μουσείου από το 2015, σύμφωνα με την εφημερίδα La Reppublica που εδρεύει στη Ρώμη.

Η ίδια πρόσθεσε: «Η Φλωρεντία είναι πολύ όμορφη και θα ήθελα να επιστρέψει στους πολίτες της και να μην συνθλιβεί από τον τουρισμό».

«Είναι ήδη πολύ αργά»

Επιπλέον, τόνισε πως, «είναι ήδη πολύ αργά» για την πόλη, η οποία γνωρίζει μαζική εισροή τουριστών κάθε χρόνο. Το 2020, ο Guardian ανέφερε ότι η Φλωρεντία έφερε 14 εκατομμύρια τουρίστες το προηγούμενο έτος – ένα εντυπωσιακό ποσό αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις 328.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί εκείνη την εποχή.

Έχει δύο επιλογές «να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί»

Ορισμένες ιταλικές πόλεις έχουν προσπαθήσει να θεσπίσουν μέτρα που θα κρατούσαν τον τουρισμό σε απόσταση. Η Βενετία, για παράδειγμα, δήλωσε πρόσφατα ότι ήθελε να απαγορεύσει τα μεγάφωνα και να περιορίσει τα γκρουπ εκδρομών σε λιγότερα από 25 άτομα, όλα σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα πλήθη που συρρέουν τακτικά στην πόλη.

Αντιδράσεις

Αλλά ακόμη και με όλα αυτά ως φόντο, τα σχόλια της Hollberg δεν άρεσαν στους ιταλούς πολιτικούς, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τα λόγια της δυσφήμισαν τη Φλωρεντία.

Η Alessia Bettini, αναπληρώτρια δήμαρχος της Φλωρεντίας, αμφισβήτησε τη μεταφορά της Hollberg, λέγοντας: «Μήπως λοιπόν οι Φλωρεντινοί είναι τα παιδιά μιας πόρνης και οι τουρίστες πελάτες μιας πόρνης;».

Ο Gennaro Sangiuliano, υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, δήλωσε ότι τα σχόλια της Hollberg ήταν «σοβαρά και προσβλητικά». Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε ότι η Hollberg είχε δύο επιλογές: «να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί».

Η συγγνώμη

Καθώς οι αντιδράσεις συνέχισαν να αυξάνονται, η Hollberg ζήτησε συγγνώμη και προσπάθησε να εξηγήσει τη θέση της με μεγαλύτερη σαφήνεια. Είπε ότι «χρησιμοποίησε λάθος λέξεις» και πρόσθεσε: «Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η Φλωρεντία πρέπει να γίνει μάρτυρας για όλη την Ιταλία προκειμένου να αποκτήσει έναν ολοένα και πιο συνειδητό τουρισμό».

Η Hollberg, της οποίας το συμβόλαιο λήγει τον Ιούνιο, έχει εκφράσει στο παρελθόν φόβους ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί σύντομα να θέσει το μουσείο της υπό την «ομπρέλα» ενός άλλου μουσείου της Φλωρεντίας, του Εθνικού Μουσείου Bargello.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024