Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπερτουρισμός, ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης»

Υπερτουρισμός, ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης»

Η Γαλλία προστίθεται στη λίστα των χωρών που βάζουν όρια στις ανεξέλεγκτες ορδές των τουριστών

Μετά την «ανάπαυλα» με την πανδημία της COVID-19, για πολλούς στην Ευρώπη έρχεται τώρα η «λαίλαπα» του υπερβολικού τουρισμού.

Μόνον στο Παρίσι, για παράδειγμα, οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 37 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι υπολογίζεται ότι θα είναι Αμερικανοί.

Υψηλές είναι οι προβλέψεις για δημοφιλείς προορισμούς στην Γαλλία, που «φιγουράρει» στην πρώτη θέση των χωρών με τους περισσότερους ξένους τουρίστες παγκοσμίως.

Όμως αυτός ο ανεξέλεγκτος υπερτουρισμός προβληματίζει εδώ και καιρό τις αρχές, σε τοπικό και πια και σε εθνικό επίπεδο.

Έτσι, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να καταρτίσει ένα φιλόπνοο σχέδιο «διαχείρισης των τουριστικών ροών».

Στόχος: να σταματήσει το φαινόμενο το 80% των επισκεπτών να συνωστίζεται στο μόλις 20% της επικράτειας της χώρας.

«Αν θέλουμε να απελευθερώσουμε περιοχές που είναι υπερβολικά πολυσύχναστες, πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο άλλους προορισμούς και άλλες τουριστικές διαδρομές», εξήγησε στην εφημερίδα Le Figaro η Γαλλίδα υπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Εμπορίου, Βιοτεχνίας και Τουρισμού, Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Για το σκοπό αυτό θα επιστρατευτούν μέχρι και influencers.

Είτε για να αποθαρρύνουν τους επισκέπτες από κατάμεστους δημοφιλείς προορισμούς, με αναρτήσεις φωτογραφιών από συνωστισμένα πλήθη, κάνοντάς τους έτσι λιγότερο ελκυστικούς σε συγκεκριμένες περιόδους.

Είτε κυρίως για να διαφημίσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορες γλώσσες και λαούς τα άγνωστα φυσικά κάλη της Γαλλίας.

Κάποια άλλωστε έγιναν μεταπανδημικά αναπάντεχα διάσημα μέσα από σειρές στο Netflix, όπως συνέβη με την Ετρετά στη Νορμανδία.

Πλέον η παραθαλάσσια πόλη με σήμα κατατεθέν τους εκπληκτικούς βράχους και με πληθυσμό 1.200 κατοίκων κατακλύζεται τους μήνες αιχμής από έως και 10.000 τουρίστες την ημέρα.

Ερώτημα παραμένει βέβαια εάν οι προωθούμενοι νέοι τουριστικοί προορισμοί έχουν τις υποδομές για να απορροφήσουν τμήμα από τις ορδές των τουριστών ή πώς θα τις αποκτήσουν…

Ποσοστώσεις, «κόφτης» και τέλη

Η γαλλική κυβέρνηση κάνει λόγο για στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, με ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στο εγχώριο τουριστικό μοντέλο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Υπό επεξεργασία στην παρούσα φάση, αναμένεται να αρχίσει να σχηματοποιείται προς τα τέλη του έτους, σε συνεργασία με φορείς και τοπικές αρχές.

Προβλέπεται η δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας και ενός  εθνικού τουριστικού «παρατηρητηρίου» -καθώς και η λειτουργία

μέχρι τα μέσα του 2024 ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας- με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες για τη μέτρηση του συνολικού αντίκτυπου του τουρισμού ανά προορισμό.

Ως «μπούσουλας» θα χρησιμεύσουν οι προ ημερών συστάσεις της δεξαμενής σκέψης Γαλλική Συμμαχία για τον Τουρισμό (AFT), με 10 προτάσεις.

Ζητούμενο είναι οι φορείς εκμετάλλευσης να προωθήσουν στοχευμένα λιγότερο δημοφιλείς τοποθεσίες για να διασκορπιστεί το πλήθος των επισκεπτών.

Να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες περιοχών, που δεν έχουν δει έσοδα και οφέλη από τις ολιγόωρες επισκέψεις τουριστών.

Να μετριαστούν τα προβλήματα που φέρνει ο υπερτουρισμός σε κατοίκους και αρχές -σε αρκετές περιοχές συνοδεία δε στεγαστικής κρίσης, λόγω των ανεξέλεγκτων βραχυχρόνιων μισθώσεων- στο φυσικό περιβάλλον και εν τέλει στην εμπειρία των ίδιων των τουριστών.

Όπου κρίνεται απαραίτητο μπορεί να επιβληθούν ημερήσιες ποσοστώσεις στις αφίξεις, με προγραμματισμένα εισιτήρια ή και υψηλότερες τιμές για τη χρηματοδότηση του βιώσιμου τουρισμού και τη συντήρηση των τοποθεσιών.

Δείχνοντας το δρόμο

Ανάλογα μέτρα έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία κατά τόπους σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς στη Γαλλία.

Από τη Μασσαλία το 2021 και την Κορσική πέρυσι, έως πρόσφατα στην μαγευτική καστροπολιτεία Μοντ-Σεν-Μισέλ στη Νορμανδία.

Τελευταία στη λίστα προστέθηκε το νησάκι Ιλ-ντε-Μπρεά στη Βρετάνη.

Πληθυσμού μόλις 377 κατοίκων, δέχεται στις ακτές του έως και 15πλασιο αριθμό επισκεπτών μέσα σε μόλις μια ημέρα.

Αυτόν τον μήνα, ωστόσο, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την επιβολή ημερήσιου ορίου 4.700 επισκεπτών για την περίοδο 14 Ιουλίου-25 Αυγούστου.

Το Εθνικό Πάρκο Καλάνκ στη Γαλλική Ριβιέρα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα διατηρήσει σε ισχύ το σύστημα κρατήσεων για επισκέπτες στους βραχώδεις κολπίσκους Σουζιτόν και Πιέρ Τομπέ, μειώνοντας τον αριθμό των τουριστών από 2.500 ημερησίως σε μόλις 400.

Το εθνικό πάρκο στο νησί Πορκερόλ, στα ανοικτά της Ριβιέρας -το δεύτερο μεγαλύτερο της Γαλλίας στη Μεσόγειο- θα διατηρήσει επίσης το όριο των 6.000 ημερήσιων επισκεπτών, που εφαρμόζει εδώ και τρία καλοκαίρια για να προστατεύσει το φυσικό τοπίο.

Περιορισμοί στις αφίξεις ανακοινώθηκαν μέχρι και στους ορεινούς όγκους της Λουμπερόν, στην κεντρική Προβηγκία, με προκρατήσεις για τις επισκέψεις μεταξύ 9 το πρωί και 1 το μεσημέρι και όριο τους 3.000 επισκέπτες την ημέρα.

Όμως σε αυτή αυτή την προσπάθεια η Γαλλία δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση στον παγκόσμιο χάρτη.

«Φρένο» στους υπερβολικά πολλούς τουρίστες

Στη Βενετία και στη Βαρκελώνη μπαίνει «φρένο» στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Από τη νήσο Μπορακάι στις Φιλιππίνες μέχρι τον Κόλπο Μάγια στην Ταϊλάνδη, η επιβολή ποσοστώσεων στον αριθμό των τουριστών κρίθηκε απαραίτητο προστατευτικό μέτρο για την αναγέννηση της φύσης.

Στην περίπτωση του Νησιού του Πάσχα, στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των απορριμμάτων που αφήνουν οι τουρίστες, ξένοι και Χιλιανοί.

Η ίδια λύση έχει ενταχθεί στις προσπάθειες διατήρησης ιστορικών μνημείων, όπως το Μάτσου Πίτσου στο Περού.

Αλλού, υιοθετούνται φόροι εισόδου.

Σε ορισμένες χώρες είναι σε χαμηλά επίπεδα. Στην Ιαπωνία αποκαλείται φόρος «σαγιονάρα», καθώς οι ξένοι τουρίστες καλούνται να πληρώσουν περίπου 7 ευρώ κατά την αναχώρησή τους.

Στο Μπαλί της Ινδονησίας υπάρχει τουριστικός φόρος τοπικής ανάπτυξης ύψους 9 ευρώ και στη Νέα Ζηλανδία τέλος για την οικολογική μετάβαση λίγο πάνω από τα 20 ευρώ.

Όμως αλλού τα ποσά είναι κατά πολύ υψηλότερα.

Στα νησιά Γκαλαπάγκος στον Ειρηνικό φτάνουν τα 100 δολάρια ανά επισκέπτη.

Οι αρχές της Ινδονησίας επέλεξαν την ίδια στρατηγική για να προστατέψουν τους διάσημους δράκους του Κομόντο, αυξάνοντας εκθετικά την τιμή του εισιτηρίου εισόδου στα νησάκια που αποτελούν εθνικό πάρκο. Πλέον έχει φτάσει τα 250 δολάρια το άτομο.

Το βασίλειο του Μπουτάν -μια μικρή χώρα κρυμμένη στα Ιμαλάια- επιβάλλει τουριστικό φόρο 200 δολαρίων ανά διανυκτέρευση, σε ένα σχέδιο που ονομάζει «Στρατηγική για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη» και επί της ουσίας στοχεύει στον τουρισμό πλουσίων.

Αναμόρφωση του τουριστικού προφίλ του επιχειρεί εδώ και λίγο καιρό και το Άμστερνταμ, μεταξύ άλλων με διαφημιστική εκστρατεία που αποτρέπει όσους τουρίστες σκοπεύουν να επισκεφτούν την ελευθεριακή ολλανδική πρωτεύουσα για να βγάλουν στην επιφάνεια την παραβατική εκδοχή του χαρακτήρα τους.

Στις δε Ηνωμένες Πολιτείες, αν και το διάσημο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι έβαλε τέλος στο σύστημα κρατήσεων έπειτα από τρια συναπτά καλοκαίρια χρήσης του, στο «Κύμα» στην Αριζόνα -έναν υπέροχο σχηματισμό βράχων που έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Μνημείο- οι επισκέψεις γίνονται με… λοταρία.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024