Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας λέει, πάντως, ότι τα επιτόκια «επανεξετάζονται» – «Ρυθμιστής» ο πληθωρισμός

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας καθώς οι αξιωματούχοι, μέλη της νομισματικής επιτροπής, διχάστηκαν σε τρεις απόψεις σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και ο διοικητής Αντριου Μπέιλυ ήθελε περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει μόνιμα στο στόχο.

Έξι από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 5,25% (υψηλό 15ετίας). Ο Τζοναθαν Χάσκελ  και η Κάθριν Μαν επέλεξαν να ψηφίσουν υπέρ μιας αύξησης κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Σουάτι Ντίνγκρα ψήφισε υπέρ μιας μείωσης του ίδιου μεγέθους, μεταδίδει το Reuters.

Σηματοδότησε την πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008 – στις αρχές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης – που διαφορετικοί φορείς χάραξης πολιτικής ψήφισαν υπέρ της αύξησης και της μείωσης των επιτοκίων στην ίδια συνεδρίαση.

Η πορεία του πληθωρισμού

«Πρέπει να δούμε περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να πέσει μέχρι το στόχο του 2% και να παραμείνει εκεί, προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) Αντριου Μπέιλυ.

Οι οικονομολόγοι ,που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν ότι ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής θα ψήφιζε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων και οι υπόλοιποι θα ψήφιζαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας  απέσυρε την προειδοποίησή της ότι θα απαιτηθεί «περαιτέρω σύσφιξη» εάν εμφανιστούν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Αντιθετα,  δήλωσε ότι «θα επανεξετάσει για πόσο καιρό το τραπεζικό επιτόκιο θα πρέπει να διατηρηθεί στο σημερινό του επίπεδο».

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν πιο σαφείς δηλώνοντας ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι στην ημερήσια διάταξη.

Αργά την Τετάρτη η αμερικανική Fed δήλωσε ότι τα επιτόκια της έχουν φτάσει στο ζενίθ και θα κινηθούν χαμηλότερα αργότερα φέτος.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) επανέλαβε ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει «περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα»,  ακόμη και όταν μείωσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, η σημαντικά υψηλότερη αύξηση των μισθών διαφοροποιεί τη Βρετανία από τους «ομολόγους» της όσον αφορά την πίεση του πληθωρισμού μακροπρόθεσμα, δήλωσε η BoE.

Ο ετήσιος πληθωρισμός φαίνεται τώρα πιθανό να επιστρέψει στο 2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έστω και για λίγο, σε μια απότομη υποβάθμιση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών της BoE για την αύξηση των τιμών σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

Αλλά η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη -που βασίζεται σε μια πολύ χαμηλότερη πορεία της αγοράς για τα επιτόκια από ό,τι τον Νοέμβριο- έδειξε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ξανά πάνω από το 2% το τρίτο τρίμηνο του 2024 και δεν θα επιστρέψει στον στόχο μέχρι τα τέλη του 2026, ένα χρόνο αργότερα από ό,τι είχε προβλέψει η BoE τον Νοέμβριο.

Ο «ρυθμιστικός» ρόλος των εκλογών

Η BoE επέμεινε στην άποψή της ότι η οικονομία της Βρετανίας θα δυσκολευτεί να δημιουργήσει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα, παρά τη μικρή αναβάθμιση των ετήσιων προβλέψεων για την ανάπτυξη.

Σε μια μικρή ώθηση για τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας έκρινε ότι οι φορολογικές περικοπές ,που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο,  θα ενισχύσουν ελαφρώς τη βρετανική οικονομική παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Αλλά η κεντρική τράπεζα διατήρησε σε μεγάλο βαθμό την πρόβλεψή της για αδύναμη αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών μετά τη φορολογία και τον πληθωρισμό, με το κόστος ζωής να αποτελεί βασικό ζήτημα ενόψει των πιθανών εθνικών εκλογών φέτος.

Το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του υψηλού πληθωρισμού και αυτο «συμβάλλει» σημαντικά στην εκλογική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

Ο Τζ. Χαντ ετοιμάζει έναν προϋπολογισμό που θα παραδοθεί στις 6 Μαρτίου και ο οποίος είναι πιθανό να περιλαμβάνει μειώσεις φόρων σε μια προεκλογική προσπάθεια να επαναφέρει τους ψηφοφόρους πίσω στο Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται πίσω απο το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα,  στις δημοσκοπήσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε τον Χαντ να μην μειώσει τους φόρους, λόγω των υψηλών επιπέδων του δημόσιου χρέους και των αυξανόμενων απαιτήσεων σε υπηρεσίες, και περιόρισε τις προοπτικές του για τη βρετανική οικονομική ανάπτυξη το 2025.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024