Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
UNRWA: Εκκλήσεις για συνέχιση της χρηματοδότησης - Παραμένουν οι «σκιές» των ισραηλινών κατηγοριών

UNRWA: Εκκλήσεις για συνέχιση της χρηματοδότησης – Παραμένουν οι «σκιές» των ισραηλινών κατηγοριών

Η κρισιμότητα του έργου της UNRWA είναι τεράστια εν μέσω μιας καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας

Ο κώδωνας του κινδύνου που κρούουν Ηνωμένα Έθνη, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολυάριθμες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, για την αναστολή από 15 χώρες της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), φαίνεται να σκοντάφτει στις «σκιές» που έχουν αφήσει οι ισραηλινές κατηγορίες, σε μια περίοδο που η συνδρομή της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησαν οι καταγγελίες για ανάμιξη εργαζομένων της UNRWA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς και, την Δευτέρα, ένας φάκελος των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών ανέφερε πως περίπου 190 υπάλληλοι της UNRWA, περιλαμβανομένων δασκάλων, είχαν και δεύτερο ρόλο ως μαχητές της Χαμάς ή του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ θεωρεί πως το εύρος των δεσμών μεταξύ εργαζομένων της UNRWA και της Χαμάς είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ήταν γνωστό ως αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που λέει πως εξέτασε «εκθέσεις» για το ζήτημα, εκτιμάται πως «περί το 10% των κατά προσέγγιση 12.000 εργαζομένων της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας έχει σχέσεις είτε με τη Χαμάς, ή με τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ», άλλο ισλαμιστικό κίνημα, σύμμαχο της Χαμάς, χωρίς να λογαριάζονται οι δώδεκα που κατά τις ισραηλινές αρχές ενεπλάκησαν – οι έξι φέρονται να συμμετείχαν – στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Η απόσυρση κεφαλαίων από την UNRWA είναι επικίνδυνη και θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ανθρωπιστικού συστήματος στη Γάζα, η οποία θα έχει εκτεταμένες συνέπειες»

Κορίτσια παίζουν μπάσκετ κατά τη διάρκεια διαλείμματος στο σχολείο θηλέων της UNRWA στην Ιερουσαλήμ

Αναστέλλουν τη χρηματοδότηση 15 χώρες

Από την αρχή της αναφοράς των κατηγοριών, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, 15 χώρες μέχρι σήμερα ανακοίνωσαν την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ, μέχρι να διαλευκανθούν οι ισραηλινές κατηγορίες.

Εν μέσω όμως μιας καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πόλεμο του Ισραήλ να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κρισιμότητα του έργου της UNRWA θεωρείται τεράστια.

Την Τετάρτη, εκ νέου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η UNRWA παραμένει η «ραχοκοκαλιά» της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Συναντήθηκα χθες με δωρητές για να ακούσω τις ανησυχίες τους και να διευκρινίσουμε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίλυσή τους», δήλωσε.

Με κοινή τους ανακοίνωση, οι επικεφαλής πολλών υπηρεσιών του ΟΗΕ τόνισαν ότι η αναστολή της χρηματοδότησης προς την UNRWA θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για τη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τις ισραηλινές κατηγορίες.

Καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους στην εμπόλεμη Γάζα

«Η απόσυρση κεφαλαίων από την UNRWA είναι επικίνδυνη και θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ανθρωπιστικού συστήματος στη Γάζα, η οποία θα έχει εκτεταμένες συνέπειες», προειδοποίησαν. Τόνισαν, επίσης, ότι η πιθανή ανάμιξη μελών της UNRWA είναι «αποκρουστική», «ωστόσο, δεν πρέπει να εμποδίσουμε έναν ολόκληρο οργανισμό να εκπληρώνει την αποστολή του να εξυπηρετεί ανθρώπους που τον έχουν απεγνωσμένα ανάγκη».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες την ανακοίνωση είναι ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, ο Αχίμ Στάινερ επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ, η Σίντι Μακκέιν από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο ίδιος ο Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι η διακοπή της χρηματοδότησης της UNRWA θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για τους ανθρώπους στην εμπόλεμη Γάζα. «Κανένας άλλος φορέας δεν έχει την ικανότητα να προσφέρει την κλίμακα και το εύρος της βοήθειας που χρειάζονται επειγόντως 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου. «Καλούμε να επανεξεταστούν αυτές οι ανακοινώσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις αποφάσεις πολλών χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότηση.

Ο Τέντρος είπε ότι οι εργαζόμενοι του ΠΟΥ στο πεδίο αναφέρουν αυξανόμενες ελλείψεις τροφίμων μεταξύ των ασθενών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. «Ο κίνδυνος της πείνας είναι υψηλός και αυξάνεται καθημερινά, με επίμονες εχθροπραξίες και περιορισμένη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «κάθε άνθρωπος, με τον οποίο μιλούν οι ομάδες μας, ζητά φαγητό και νερό».

Επιμένει στις κατηγορίες το Ισραήλ

Την Τρίτη, η ισραηλινή κυβέρνηση επανήλθε στις κατηγορίες της κατά της UNRWA, λέγοντας ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ «υπονομεύεται θεμελιωδώς», κυρίως αφήνοντας τη Χαμάς «να χρησιμοποιεί τις υποδομές της» για να πραγματοποιεί τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και «να κρύβει τρομοκράτες».

Η υπηρεσία «προσέλαβε μαζικά τρομοκράτες» ανάμεσα στους 13.000 υπαλλήλους της στη Γάζα και «βασίστηκε στη Χαμάς για τη διανομή της βοήθειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Εϊλόν Λεβί, σε ένα βίντεο, υποστηρίζοντας πως «σχεδόν το 10%» των εργαζομένων είναι μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, και «σχεδόν το 50% είναι συγγενείς πρώτου βαθμού αυτών των μελών», χωρίς πάντως να δώσει αποδεικτικά στοιχεία.

Χθες, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Ματίας Σμάλε, υποστήριξε ότι η χρονική στιγμή που ήρθαν στο φως οι αποκαλύψεις για τη φερόμενη συμμετοχή εργαζομένων της UNRWA στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Κρίσιμη για τους Παλαιστίνιους της Γάζας η αρωγή της υπηρεσίας του ΟΗΕ

Η UNRWA θέλει ανεξάρτητη έρευνα για τις ισραηλινές κατηγορίες

Η εκπρόσωπος της UNRWA δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η υπηρεσία θεωρεί «πολύ σημαντική» τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις κατηγορίες του Ισραήλ. «Έχουμε 33.000 υπαλλήλους (…) είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να έχουμε μια ανεξάρτητη έρευνα για τις μεμονωμένες υποθέσεις που έχει εγείρει το Ισραήλ», ανέφερε η Ταμάρα Αλριφάϊ.

«Λάβαμε καταγγελίες από την ισραηλινή κυβέρνηση για 12 ονόματα στη Γάζα, ελέγξαμε αυτά τα ονόματα με τα αρχεία μας με 13.000 υπαλλήλους στη Γάζα και μπορέσαμε να εξακριβώσουμε οκτώ από αυτά τα ονόματα», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος της UNRWA τόνισε επίσης ότι «15 χώρες έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι θα παγώσουν τις χρηματοδοτήσεις τους στην UNRWA», προειδοποιώντας ότι «αν διατηρήσουν την απόφασή τους, ο αντίκτυπος θα είναι καταστροφικός για τους κατοίκους της Γάζας».

«Θα είναι καταστροφή (…) γιατί η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη καταστροφική στη Γάζα, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται, όπου οι εκτοπισμοί συνεχίζονται, όπου οι άνθρωποι βρίσκονται κυρίως σε καταφύγια της UNRWA, όπου λαμβάνουν αλεύρι από την UNRWA για να φτιάξουν ψωμί, όπου λαμβάνουν ιατρική φροντίδα από την UNRWA», υπογράμμισε η Αλριφάϊ.

Είπε, ωστόσο, ότι η UNRWA, η οποία παρέχει βοήθεια σε περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα, έλαβε «διαβεβαιώσεις υποστήριξης» τις τελευταίες ημέρες από δωρητές που δεν ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους.

Η Νορβηγία, ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες κάλεσε σήμερα τις χώρες που διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους, να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους στον πληθυσμό στη Γάζα, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η σκανδιναβική χώρα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA. «Η UNWRA είναι κρίσιμη γραμμή ζωής για 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γάζα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η υπηρεσία χρειάζεται διεθνή υποστήριξη», διεμήνυσε ο Νορβηγός υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024