Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ακροδεξιά απειλή «AfD & ΣΙΑ» στη Γερμανία;

Ακροδεξιά απειλή «AfD & ΣΙΑ» στη Γερμανία;

Το νέο ακροδεξιό κόμμα του πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας και τα σενάρια γκρεμίσματος του «δημοκρατικού τείχους»

Επικίνδυνα, τα μηνύματα από την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) γίνονται όλο και πιο μπερδεμένα.

Εν μέσω πανεθνικού σοκ από τις αποκαλύψεις για μυστικά σχέδια μαζικών απελάσεων,  και τις ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της προοπτικής να τεθεί το AfD εκτός νόμου, η ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος επιδεικνύει τις δεξιότητες της στο πολιτικό… σλάλομ.

Από τη μια υποβαθμίζει τη σημασία της μυστικής συνάντησης, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Πότσνταμ και η ατζέντα της ξύπνησε μνήμες από την προετοιμασία της «Τελικής Λύσης» από το Γ’ Ράιχ.

Από την άλλη απέλυσε για την εκεί συμμετοχή του τον Ρόναλντ Χάρτβιγκ, στέλεχος του AfD και μέχρι πρότινος σύμβουλο της συμπροέδρου του AfD, Άλις Βάιντελ.

Επιχειρώντας δε να αλλάξει τη δημόσια συζήτηση, επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο του Dexit, στο πρότυπο του Brexit.

Εάν δεν γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις και περιορισμός των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε η Βάιντελ στους Financial Times, το κόμμα της θα προωθήσει δημοψήφισμα για έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ.

Αυτό, στο υποθετικό -και κατά πολλούς απίθανο- σενάριο που η γερμανική ακροδεξιά καταφέρει να πάρει το «τιμόνι» στην «ατμομηχανή της Ευρώπης».

Εν όψει των επόμενων ομοσπονδιακών εκλογών -που πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις 26 Οκτωβρίου του 2025- και παρά τον πολιτικό σεισμό από τις τελευταίες αποκαλύψεις, το κόμμα της Βάιντελ παραμένει σταθερά δεύτερο στις δημοσκοπήσεις.

Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το AfD.

Στο όλο και πιο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό νέα κόμματα από τα πολιτικά άκρα.

Από τα αριστερά και τη διάσπαση του Die Linke προέκυψε η «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ – Λογική και Δικαιοσύνη»: ένα υβριδικό λαϊκιστικό κόμμα, που επιδιώκει να «αλιεύσει» ψήφους και από την ακροδεξιά.

Από τα δεξιά προκύπτει τώρα ένα νέο, υπό ίδρυση ακροδεξιό κόμμα, που θα μπορούσε να γίνει «δεκανίκι» του AfD.

Από τις τελευταίες κινητοποιήσεις στη Γερμανία για την προστασία της δημοκρατίας και κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού του AfD (REUTERS/Annegret Hilse)

Και εγένετο η «Ένωση Αξιών»

Ίσως το πιο σοκαριστικό στην προαναγγελία ίδρυσης του -αυτοπροσδριοριζόμενου ως «συντηρητικού», αλλά επί της ουσίας ακροδεξιού- κόμματος Ένωση Αξιών (WerteUnion) είναι ότι αφενός προέρχεται από τις πολιτικές «παραφυάδες» των Χριστιανοδημοκρατών, αφετέρου ότι έχει αρχηγό τον πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Χανς Γκέοργκ Μάασεν.

Πρόκειται για μία από τις τρεις ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας, μαζί με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) και τη Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (MAD).

Μέχρι σήμερα η Ένωση Αξιών θεωρούνταν ένα συντηρητικό κίνημα βάσης της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Ένωσης, που απαρτίζουν οι Χριστιανοδημοκράτες και το «αδελφό» βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών. Σήμερα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη Γερμανία.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η Ένωση Αξιών προέκυψε από μια συνάντηση του 2017 μεταξύ περίπου 70 «κυρίως μακροχρόνιων μελών της Χριστιανικής Ένωσης», για «να αντιταχθούν στην αριστερή πορεία των δύο κομμάτων» της δεξιάς παράταξης, «μετά το άνοιγμα των συνόρων το 2015», εν μέσω προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

Έξι χρόνια και πλέον μετά, η ανακοίνωση της μετεξέλιξής της σε πολιτικό κόμμα γίνεται στο φόντο των αποκαλύψεων που περιοδικού Correctiv για τη μυστική συνάντηση στο Πότσνταμ.

Μαζί με στελέχη του AfD, νεοναζιστές και συμπαθούντες επιχειρηματίες, ανέφερε, το παρών είχαν δώσει και δύο μέλη της Ένωσης Αξιών.

Ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν ανέλαβε πρόεδρός της περίπου προ ενός έτους, έπειτα από μια αποτυχημένη καριέρα δεκαετιών στη Χριστιανική Ένωση.

Διορίστηκε το 2012 από τη δεύτερη κυβέρνηση Μέρκελ στην κεφαλή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Καθαιρέθηκε έξι χρόνια μετά, έχοντας προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τις επαφές του με πολιτικούς του AfD και τους ανεπαρκείς χειρισμούς του απέναντι στον δεξιό εξτρεμισμό.

Οι σχέσεις του με τους Χριστιανοδημοκράτες είχαν ήδη διαταραχθεί, λόγω της ανοιχτής διαφωνίας του με την προσφυγική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ.

Παρ’ όλα αυτά στις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, το 2021, ο Μάασεν ήταν υποψήφιος βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών.

Απέτυχε να εκλεγεί.

Χαμόγελα πριν από τη ρήξη μεταξύ του Χανς Γκέοργκ Μάασεν, επί θητείας του στην κεφαλή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, και της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, το 2014 (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Γκρεμίζοντας το δημοκρατικό «τείχος προστασίας»

Τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και του Χανς Γκέοργκ Μάασεν είχαν οδηγηθεί σε οριακό σημείο, ακόμη και με ενεργοποίηση των διαδικασιών για τη διαγραφή του.

Τις πυροδότησαν οι όλο και πιο ακραίες δημόσιες θέσεις του, ευθυγραμμισμένες με συνωμοσιολογίες και με τον δεξιό εξτρεμισμό.

Υποστηρίζει ότι οι παγκόσμιες ελίτ χρησιμοποίησαν την πανδημία COVID-19 για να επιβάλλουν τις ιδέες τους, στερώντας από τους ανθρώπους την ελευθερία.

Κάνει λόγο για «εξολοθρευτικό ρατσισμό κατά των λευκών», προωθώντας μια σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα.

Η επίσημη ίδρυση του κόμματος της Ένωσης Αξιών αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Η σχετική απόφαση ελήφθη από τα μέλη της. Συνολικά, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, αριθμούν ήδη τις 4.000.

Στα άμεσα σχέδια, τόνισε ο Μάασεν, είναι η κάθοδος στις επικείμενες εκλογές στα κρατίδια της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου, το φθινόπωρο.

Στους Χριστιανοδημοκράτες, οι εξελίξεις φαίνεται να προκαλούν χαμόγελα ανακούφισης. Εκτιμούν ότι δεν θα έχουν σοβαρές διαρροές ψήφων προς την Ένωση Αξιών, ενώ καταφέρνουν επιτέλους να ξεφορτωθούν τον Μάασεν.

Όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Το επί δεκαετίες στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, που του εμπιστεύτηκαν το πόστο του επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας, τώρα δεν αποκλείει καν μια μετεκλογική συμμαχία με το AfD, σε πολιτειακό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ακόμη δε και στην περίπτωση που η Ένωση Αξιών δεν καταφέρει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 5%, εκφράζονται πλέον φόβοι ότι ο περαιτέρω κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού θα γίνει «βούτυρο στο ψωμί» του AfD.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024