Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Γερμανία κατά του AfD

Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Γερμανία κατά του AfD

Κορυφαίοι πολιτικοί, όπως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δήλωσαν ότι οποιοδήποτε σχέδιο απέλασης μεταναστών ή πολιτών ισοδυναμεί με «επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Η αποκάλυψη μυστικών σχεδίων της γερμανικής ακροδεξιάς για μαζικές απελάσεις πυροδοτεί μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ της άμεσης απαγόρευσης του AfD.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο σε όλη τη Γερμανία για να διαμαρτυρηθούν κατά του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο έχει ξεσηκώσει κατακραυγή αφού προέκυψε ότι μέλη του κόμματος συμμετείχαν πρόσφατα σε μια μυστική συνάντηση με άλλες ομάδες ακροδεξιών, νεοναζί και άλλων που έγινε στις 25 Νοεμβρίου σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Πότσνταμ.

«Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία το κάλεσμα των διαδηλωτών

Στη Φρανκφούρτη, περίπου 35.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο κάλεσμα με το σύνθημα «Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία – Φρανκφούρτη ενάντια στο AfD», διαδηλώνοντας στην οικονομική καρδιά της Γερμανίας. Ένας παρόμοιος αριθμός, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν αφίσες όπως «Ναζί έξω», συμμετείχαν στο Ανόβερο.

Στέλνουν το ναζισμό στον κάλαθο των αχρήστων

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πόλεις όπως το Braunschweig, το Erfurt και το Kassel, καθώς και σε πολλές μικρότερες πόλεις. Συνολικά, διαδηλώσεις έχουν προκηρυχθεί σε περίπου 100 τοποθεσίες σε όλη τη Γερμανία από την Παρασκευή έως το Σαββατοκύριακο, μεταξύ των οποίων και στο Βερολίνο την Κυριακή.

Οι αποκαλύψεις έβγαλαν τον κόσμο στον δρόμο

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν αφότου αποκαλύφθηκε ότι μέλη του κόμματος AfD είχαν συμμετάσχει σε συναντήσεις με νεοναζί και άλλους εξτρεμιστές για να συζητήσουν τη μαζική απέλαση μεταναστών, αιτούντων άσυλο και Γερμανών πολιτών ξένης καταγωγής που θεωρήθηκε ότι δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία.

Κορυφαίοι πολιτικοί, όπως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσαν ότι οποιοδήποτε σχέδιο απέλασης μεταναστών ή πολιτών ισοδυναμεί με «επίθεση κατά της δημοκρατίας μας και, με τη σειρά του, κατά όλων μας».

Ένα μεγάλο «όχι» στο AfD

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος CDU, έγραψε στο διαδίκτυο ότι είναι «πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ειρηνικά κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού».

Ξανά στο προσκήνιο

Το AfD, που δημιουργήθηκε το 2013 ως αντικαθεστωτική, αντιευρωπαϊκή δύναμη από ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους, μετατράπηκε γρήγορα σε αντιμεταναστευτικό κόμμα, εγκαταλείποντας τους αρχικούς ιδρυτές του.

Αυξάνεται πάλι η δημοτικότητά του

Απέκτησε ιδιαίτερη απήχηση το 2015, όταν περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Γερμανία και το κόμμα μπήκε για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ το 2017, αρχικά ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έξω οι Ναζί

Η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί και πάλι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λόγω της δυσαρέσκειας για τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Πλήθος κόσμου στο Μόναχο

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024