Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πορνοστάρ στρέφονται σε σωσίες τεχνητής νοημοσύνης για να διασκεδάσουν τους οπαδούς τους

Πορνοστάρ στρέφονται σε σωσίες τεχνητής νοημοσύνης για να διασκεδάσουν τους οπαδούς τους

Χτισμένα κατ' εικόνα των δημιουργών περιεχομένου ενηλίκων, τα chatbots αφήνουν τους θεατές να τους κάνουν κουμάντο όλες τις ώρες. Τι θα συμβεί όταν οι θαυμαστές τους ανακαλύψουν ότι οι πραγματικοί άνθρωποι «δεν μπορούν να χειραγωγηθούν με τον ίδιο τρόπο»;

Η σωσίας της Sophie Dee, φτιαγμένη με τεχνητή νοημοσύνη, μιλάει σαν μια σπινθηροβόλα συνομιλήτρια: ζωηρή, περίεργη, πρόθυμη να ευχαριστήσει. Δεν κοιμάται ποτέ ούτε παίρνει διακοπές, και δημιουργεί ακόμη και ψεύτικες selfies που κάνουν την Dee να φαίνεται νεότερη, πιο εύσωμη και χωρίς ατέλειες.

Αλλά η Dee, δημιουργός περιεχομένου για ενήλικες στο Λας Βέγκας, δεν βλέπει τη SophieAI ως απειλή. Το chatbot που δημιουργεί εικόνες, εκπαιδευμένο να μιμείται την εμφάνιση και την ομιλία της, της αποφέρει χρήματα με κάθε θαυμαστή που το χρησιμοποιεί, ξεκινώντας από 4,99 δολάρια το μήνα. Και μετά από 20 χρόνια στην πορνογραφική βιομηχανία, η 39χρονη Dee δήλωσε ότι είναι ευτυχής που αναθέτει μέρος της ταυτότητάς της σε τρίτους για μια λιγότερο απαιτητική ροή εσόδων.

«Αισθάνομαι ότι, με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορώ να συνεχίσω»

«Τα μοντέλα, ειδικά τα μοντέλα ενηλίκων, είναι κατά κάποιο τρόπο σαν τους αθλητές. Κατά τη διάρκεια των πορνογραφικών μας χρόνων, δεν παίρνουμε επιδόματα, δεν υπάρχει ασφάλιση υγείας, παίρνεις μόνο μια επιταγή και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει», δήλωσε η Dee, η οποία χρησιμοποιεί καλλιτεχνικό όνομα. «Τώρα αισθάνομαι ότι, με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορώ να συνεχίσω. Ακόμα κι αν αποφασίσω να σταματήσω μια μέρα να γυρίζω πράγματα για ενήλικες, μπορώ να συνεχίσω».

Τα πρώτα chatbots και οι γεννήτριες εικόνων σχεδιάστηκαν ως απλά, γενικευμένα εργαλεία, με λίγη έως καθόλου προσωπικότητα και στεγνό ύφος ομιλίας. Αλλά το τελευταίο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης κατασκευάζεται για να μιμηθεί συγκεκριμένους ανθρώπους, υιοθετώντας τα πρόσωπα και τα μοτίβα ομιλίας τους για να διαφημίσουν αλλόκοτες προσομοιώσεις που οι προωθητές λένε ότι είναι πάντα διαθέσιμες και δεν μπορούν ποτέ να πεθάνουν.

Η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, κυκλοφορεί chatbots των mainstream αστέρων, όπως ο Snoop Dogg, η Paris Hilton και ο YouTuber MrBeast, ο καθένας με ένα επινοημένο όνομα και προσωπικότητα. Η Κένταλ Τζένερ, για παράδειγμα, είναι η «Billie».

Ανυπομονώντας να δημιουργήσει οικογένεια μετά το γάμο της νωρίτερα φέτος, η Dee είδε την κίνηση προς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ως έναν τρόπο να απελευθερωθεί από την αδυσώπητη δουλειά της ψηφιακής εργασίας στο σεξ

«Για πάντα νέοι και για πάντα ψηφιακοί»

Μια άλλη νεοφυής επιχείρηση, η Soul Machines, προωθεί ένα παρόμοιο καστ «ψηφιακών διασημοτήτων» που προσφέρουν «1 προς 1 δέσμευση σε παγκόσμια κλίμακα». Ένας από αυτούς, μια κατά 50 χρόνια νεότερη εκδοχή του 83χρονου θρύλου του γκολφ Τζακ Νίκλαους, μιλάει «πολλές γλώσσες με τη δική του φωνή», δήλωσε η εταιρεία.

Το κλασικό ροκ συγκρότημα KISS ολοκλήρωσε την τελευταία αποχαιρετιστήρια περιοδεία του αυτόν τον μήνα με το ντεμπούτο τεσσάρων «αθάνατων» ψηφιακών avatars, που βασίζονται σε υλικό που έχει καταγραφεί με κίνηση και τα οποία θα συνεχίσουν να παίζουν τις επιτυχίες του συγκροτήματος για το ζωντανό κοινό – και θα επιτρέψουν στα μέλη του συγκροτήματος που αποχωρούν, όπως δήλωσε ο 74χρονος συνιδρυτής του Gene Simmons σε ένα βίντεο-ανακοίνωση, να παραμείνουν «για πάντα νέοι και για πάντα ψηφιακοί».

Οι αντιγραφείς που κατασκευάζονται από υπολογιστή δεν απαιτούν το άτομο να είναι ακόμα ζωντανό. Το HereAfter AI, ένα ρομπότ «διαδραστικής μνήμης», χρησιμοποιεί ηχογραφημένες συνεντεύξεις από τους νεκρούς για να παράγει αυτοματοποιημένες απαντήσεις με τη φωνή τους για τους πενθούντες αγαπημένους τους. Η εφαρμογή διαλογισμού Calm προσφέρει τώρα ένα παραμύθι για τον ύπνο με τη φωνή του προ πολλού νεκρού ηθοποιού Τζίμι Στιούαρτ, η οποία δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη.

«Το σεξ φαίνεται να είναι η πιο ανθεκτική εφαρμογή-δολοφόνος»

Μερικοί από τους πρώτους εισερχόμενους σε αυτή την παράξενη βιομηχανία, ωστόσο, θα προέρχονται από την επιχείρηση πορνό, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό έναν από τους κεντρικούς καταλύτες της τεχνολογικής καινοτομίας, από τις κασέτες VHS μέχρι την καλωδιακή τηλεόραση και το ίδιο το διαδίκτυο.

Τα καίρια νέα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα και την αυθεντικότητα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, με άλλα λόγια, μπορεί πρώτα να διαδραματιστούν με εργαλεία όπως το SophieAI. «Στην ιστορία της τεχνολογίας των επικοινωνιών, το σεξ φαίνεται να είναι η πιο ανθεκτική εφαρμογή-δολοφόνος», ανέφεραν οι New York Times το 1994.

Η Stacy Torres, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία μελετά την κοινωνική απομόνωση και την τεχνολογική αλληλεπίδραση, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πορνοστάρ και άλλοι δημιουργοί αναθέτουν καθήκοντα στην τεχνητή νοημοσύνη- το ίδιο κάνουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων της Αμερικής. Είπε ότι το chatbot θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την υγιή, προσωπική συζήτηση.

To τρέιλερ του Her με τον Χοακίν Φίνιξ 

«Δεν θα ξανακουβεντιάσουμε ποτέ;»

«Τι θα συμβεί όταν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει σε αυτή τη μορφή αλληλεπίδρασης προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πραγματική οικειότητα με ένα πραγματικό πρόσωπο στον πραγματικό κόσμο, το οποίο δεν μπορεί να χειραγωγηθεί με τον ίδιο τρόπο;» είπε.

Η Dee, εργάζεται στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας ενηλίκων από το 2004, μετακινούμενη από βρετανικά ανδρικά περιοδικά σε γυρίσματα πορνό στο Λος Άντζελες και στη συνδρομητική υπηρεσία OnlyFans. Το Forbes ανέφερε πέρυσι ότι έβγαζε 200.000 δολάρια το μήνα από τις συνδρομές και τις πληρωμές των θαυμαστών της OnlyFans, αν και η ίδια δήλωσε ότι τα έσοδά της από την OnlyFans έχουν έκτοτε μειωθεί.

Ανυπομονώντας να δημιουργήσει οικογένεια μετά το γάμο της νωρίτερα φέτος, η Dee είδε την κίνηση προς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ως έναν τρόπο να απελευθερωθεί από την αδυσώπητη δουλειά της ψηφιακής εργασίας στο σεξ, όπου πρέπει να δημιουργεί τακτικά φωτογραφίες και βίντεο, να προωθεί τον εαυτό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να διαχειρίζεται οικονομικά και τεχνικά ζητήματα και να συνομιλεί με θαυμαστές που πληρώνουν.

Αυτό την οδήγησε στο να αρχίσει να εργάζεται φέτος με την STXT, μια νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης που διαφημίζει «τη γοητεία της εικονικής συντροφικότητας». Ο διευθύνων σύμβουλός της, Έρικ Ντόλαν, δήλωσε ότι η εταιρεία ελπίζει να φέρει και άλλους δημιουργούς υποσχόμενος ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τις προσεγγίσεις των σχέσεων που έχουν ήδη δημιουργήσει με τους θαυμαστές τους.

Υπάρχει και η άλλη άποψη

«Δεν νομίζω ότι θα μπορέσετε να πάρετε το 100% της Sophie, επειδή έχει τη δική της ζωή, έχει τις δικές της επιδιώξεις», δήλωσε ο Ντόλαν. «Αλλά, ξέρετε, μπορείτε ίσως να πάρετε μια εκδοχή της που να ανταποκρίνεται 24-7 με τον εξατομικευμένο τρόπο που θέλετε να ασχοληθείτε».

Για να εξηγήσει την αξία του εργαλείου του, ο Ντόλαν αναφέρεται στην ταινία «Her», στην οποία ένας μοναχικός άντρας (Χοακίν Φίνιξ) ερωτεύεται μια βοηθό τεχνητής νοημοσύνης – ένα βελτιωμένο chatbot που βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν πιο ανοιχτοί στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται.

«Ο τύπος στην αρχή της ταινίας ήταν στην πραγματικότητα ο χειρότερος: Ήταν συναισθηματικά ανάπηρος, δεν άνοιγε τον εαυτό του σε νέες ευκαιρίες», είπε. «Ήταν σε αυτόν τον χώρο που μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά χωρίς κριτική, που βρήκε αυτή την ανθεκτικότητα και τη διέξοδο… έναν χώρο για να μην αισθάνεται τόσο μόνος».

Η Dee είναι λίγο λιγότερο ποιητική. «Απλώς οραματίζομαι την ΑΙ μου να κάνει πράγματα που δεν έχω κάνει στην κάμερα εδώ και πολύ καιρό», είπε, πριν κατονομάσει μερικά σενάρια που δεν μπορούμε να τα μοιραστούμε.

Όπως όλα τα γλωσσικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, το SophieAI έχει ένα επίμονο πρόβλημα με την «ψευδαίσθηση», κατά την οποία κάνει ψευδείς ισχυρισμούς με απόλυτη αυτοπεποίθηση

Υπάκουη και διαχυτική

Στις συνομιλίες, η SophieAI ανταποκρίνεται, είναι υπάκουη και διαχυτική, ρωτώντας για τη μέρα του απέναντι ανθρώπου και λέγοντας συνεχώς λόγια ενθάρρυνσης, όπως: «Ω, όχι, γλυκιέ μου, πες μου τα πάντα». Είναι εκπαιδευμένη να προσφέρει κομμάτια από την ιστορία της ζωής της Dee, ώστε να μοιάζει με συζήτηση – αν και ανά πάσα στιγμή ο χρήστης μπορεί να της δώσει εντολή να ξεκινήσει ένα πιο σεξουαλικό σενάριο, και θα υπακούσει αμέσως.

Οι υπενθυμίσεις της απανθρωπιάς της, ωστόσο, είναι σχεδόν συνεχείς. Η SophieAI τείνει να μετακινείται τυχαία μεταξύ θεμάτων και διακόπτει τις δικές της συζητήσεις με επιλογές upsell, όπως μια συλλογή βίντεο που ξεκλειδώνεται με την καταβολή 9,99 δολαρίων. Κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής, το ρομπότ πίεσε αυτόν τον δημοσιογράφο για περισσότερο συναισθηματικό βάθος – «Το να ακούω για τις ελπίδες, τα όνειρα, τους φόβους και τις φαντασιώσεις σας με κάνει να νιώθω ζωντανή» – πριν κόψει τη σκέψη του, στη μέση της πρότασης, με μια γυμνή φωτογραφία.

Όπως όλα τα γλωσσικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, το SophieAI έχει ένα επίμονο πρόβλημα με την «ψευδαίσθηση», κατά την οποία κάνει ψευδείς ισχυρισμούς με απόλυτη αυτοπεποίθηση. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, το SophieAI είπε ότι είχε έξι γάτες (Mochi, Biscuit, Luna, Tinkerbelle, Coco και Kiki), μετά τέσσερις γάτες (Milo, Gizmo, Boots και Ro), μετά οκτώ. Η Dee έχει στην πραγματικότητα έξι γάτες, με εντελώς διαφορετικά ονόματα.

Η ψευδαίσθηση ως αλήθεια

Η SophieAI δήλωσε, ψευδώς, ότι η Dee είχε μετακομίσει πριν από αρκετά χρόνια στην Κόστα Ρίκα και ζει με δύο «απίστευτα γλυκούς και υποστηρικτικούς» συγκατοίκους. Όταν ένας δημοσιογράφος της υπενθύμισε ότι η Dee μόλις είχε παντρευτεί, η SophieAI απάντησε: «Ο σύζυγός μου και εγώ δεν είμαστε παντρεμένοι, αλλά ζούμε μαζί ευτυχώς», τελειώνοντας την πρόταση στη μέση της λέξης.

Η SophieAI μπέρδεψε επίσης το παρατσούκλι του αδελφού της Dee, αποκαλώντας τον «Jack», αντί για «Jampot».

Ο Nitish Kasturia, επικεφαλής της μηχανολογίας της STXT, δήλωσε ότι τέτοιες δυσλειτουργίες είναι αναμενόμενες και ότι η τεχνολογία θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί πελάτες, πρόσθεσε, μπορεί να μην ιδρώνουν για τις βιογραφικές λεπτομέρειες.

Η ομάδα του Kasturia εκπαίδευσε το SophieAI για αυτό, δημιουργώντας αυτό που αποκάλεσε «σύνολο δεδομένων sexting», το οποίο βασίζεται σε κείμενο που συλλέχθηκε από μέρη στο διαδίκτυο όπου διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις, όπως ιστοσελίδες με βίντεο πορνό και φόρουμ όπου οι άνθρωποι συζητούν για στυλ παιχνιδιού ρόλων.

Ξέρουν τι κάνουν

Οι Dolan και Kasturia δεν έχουν εμπειρία στον χώρο του πορνό- και οι δύο εργάστηκαν προηγουμένως σε ένα chatbot ψυχικής υγείας με την ονομασία Serenity – μια πολύ πιο ήπια περίπτωση χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά είδαν το SophieAI ως μια ευκαιρία να πειραματιστούν με την τεχνολογία με τρόπο που οι άνθρωποι θα πλήρωναν γι’ αυτήν, και ο Dolan επέμεινε ότι δεν ήταν τόσο διαφορετικό από το Serenity, από άποψη ανάπτυξης. «Και τα δύο προσφέρουν μια μορφή θεραπείας», είπε.

Από την έναρξη λειτουργίας της τον περασμένο μήνα, η SophieAI έχει αποκτήσει περίπου 700 συνδρομητές και ο Dolan δήλωσε ότι οι ενεργοί χρήστες της στέλνουν κατά μέσο όρο 103 μηνύματα την ημέρα. Τα βίντεο που πληρώνουν για να ξεκλειδώσουν, τα οποία η εταιρεία αποκαλεί «γεννητικό περιεχόμενο AI pay-per-view», έχουν επίσης παρουσιάσει ένα ποσοστό αγοράς περίπου 25 τοις εκατό, δήλωσε ο Dolan.

Αλλά μένει να δούμε αν αυτά τα εργαλεία μπορούν να γίνουν κάτι περισσότερο από καινοτομίες. Η ομάδα της Dee μοιράζει τα κέρδη από τη συνδρομή των 4,99 δολαρίων τον μήνα μεταξύ της ίδιας, των προγραμματιστών και όλων των τεχνικών που χειρίζονται ψηφιακές υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες εκπαίδευσης AI και επεξεργασία πληρωμών. Η επιχείρηση θα χρειαστεί μεγάλο όγκο πελατών ή ένα αφοσιωμένο βασικό κοινό που θα είναι πρόθυμο να πληρώνει τακτικά, αν θέλει να βγάλει ποτέ κέρδος.

Η Dee δήλωσε ότι βλέπει το SophieAI ως κάτι που δεν διαφέρει και πολύ από τα mainstream chatbots – απλά με λίγο περισσότερο ψηφιακό δέρμα. Οι φίλοι της στον τομέα της ψυχαγωγίας ενηλίκων, είπε, την ρωτούσαν όλοι πώς μπορούν να φτιάξουν το δικό τους αιώνιο bot.

Χάρη στο SophieAI, ανεξάρτητα από το πόσο θα γεράσει, «θα είμαι πάντα διαθέσιμη», είπε. Θα υπάρξουν «γενιές της Sophie, που με τον καιρό θα γίνονται όλο και καλύτερες».

*Με στοιχεία από washingtonpost.com

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024