Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζουν την εκτόξευση του δορυφόρου Soraya

Ιράν: Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζουν την εκτόξευση του δορυφόρου Soraya

Ισχυρίζονται πως το διαστημικό όχημα εκτόξευσης Ghaem-100 (SLV), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταδίκασαν την Παρασκευή την εκτόξευση του δορυφόρου Soraya από το Ιράν την περασμένη εβδομάδα με τη χρήση του διαστημικού οχήματος εκτόξευσης Ghaem-100 (SLV).

Το SLV χρησιμοποιεί τεχνολογία απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στην Τεχεράνη να εκτοξεύσει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ανέφεραν οι χώρες σε κοινή δήλωση την Παρασκευή.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει το απόλυτο δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα επιστημονικά και ερευνητικά επιτεύγματα»

Ο Νάσερ Καναάνι εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως «παρά τις ερμηνείες ορισμένων χωρών που βασίζονται σε μονομερείς τάσεις, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις επιστημονικές δραστηριότητες του Ιράν στον τομέα του διαστήματος».

Ο πύραυλος που μετέφερε τον δορυφόρο στο Ιράν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων.

Το Ιράν υπερασπίζεται την εκτόξευση του πυραύλου SLV και του δορυφόρου Soraya

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει το απόλυτο δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα επιστημονικά και ερευνητικά επιτεύγματα», είπε προσθέτοντας ότι «τέτοια σχόλια δεν θα εμποδίσουν το αποφασισμένο ιρανικό έθνος να επιτύχει περισσότερες επιτυχίες». Στις παρατηρήσεις του, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία απορρίπτει σθεναρά τέτοιες ανώμαλες συμπεριφορές.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί την ειρηνική τεχνολογία σύμφωνα με την αναβάθμιση της επιστημονικής της ανάπτυξης, οπότε η χώρα δεν ενδιαφέρεται για τα σχόλια ορισμένων χωρών που επιδιώκουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στους άλλους.

Στις 20 Ιανουαρίου, η Ιρανική Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε με επιτυχία έναν αυτοσχέδιο δορυφόρο σε τροχιά γύρω από το διάστημα. Ο δορυφόρος, με την ονομασία Sorayya που σημαίνει Πλειάδες, ένας διαστημικός αστερισμός, στα περσικά, τέθηκε σε τροχιά 750 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης. Σχολιάζοντας το θέμα, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο δήλωσαν ότι θα αφήσουν το Ιράν να δοκιμάσει μια τεχνολογία για την ανάπτυξη του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων.

Πηγές: Reuters, IRNA

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024