Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι αιτίες που οι γάτες τρώνε χορτάρι - Πότε απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο

Οι αιτίες που οι γάτες τρώνε χορτάρι – Πότε απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο

Για ποιους λόγους οι γάτες τρώνε χόρτα, και πώς να τις αποτρέψετε για να μην καταναλώσουν κάτι βλαβερό για την υγεία τους

Μία συνήθεια που έχουν οι γάτες, είναι να τρώνε χορτάρι, ακόμη και φύλλα από διάφορα φυτά.

Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που οι ψιψίνες θέλουν να γευτούν τη φρέσκια, πράσινη και τρυφερή βλάστηση;

Οι γάτες, όπως εξηγεί η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη, έχουν την έμφυτη τάση να μασουλάνε χόρτα, όπως γρασίδι, χλόη, και πλατύφυλλα φυτά που βρίσκονται σε κήπους και γλάστρες. Επίσης, τρώνε τα χορταράκια που ξεφυτρώνουν στις γλάστρες.

Οι χυμοί του γρασιδιού έχουν κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που κάνουν καλό στα ζώα

Οι γάτες, όταν τρώνε χόρτα/φυτά, κάνουν εμετό, γιατί ο οργανισμός τους δεν διαθέτει τα κατάλληλα ένζυμα για να τα χωνέψουν

«Την ίδια προτίμηση έχουν και τα άγρια ζώα που ανήκουν στην κατηγορία των αιλουροειδών, αλλά και οι σκύλοι. Οι γάτες, όμως, δεν συνηθίζουν να τρώνε χόρτα μόνον όταν έχουν πρόβλημα με το πεπτικό τους σύστημα.

Οι χυμοί του γρασιδιού έχουν κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που κάνουν καλό στα ζώα. Και καταναλώνουν το χορταράκι ως φυσικό καθαρτικό», διευκρινίζει η κα Μπαρδάνη.

Τα ψιλά χορταράκια (γρασίδι) βοηθούν τη γάτα, όπως λέει, να κάνει εμετό. Με τον εμετό συμπαρασύρονται τυχόν άπεπτα στοιχεία που υπάρχουν στο στομάχι της, όπως είναι οι τριχόμπαλες, τις οποίες και αποβάλλει.

«Επίσης, οι γάτες, όταν τρώνε χόρτα/φυτά, κάνουν εμετό, γιατί ο οργανισμός τους δεν διαθέτει τα κατάλληλα ένζυμα για να τα χωνέψουν. Γι΄ αυτό αποβάλλονται σχεδόν ολόκληρα. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση να φάνε χόρτα/φυτά, και να μην κάνουν εμετό. Επίσης, μπορεί να τα αποβάλουν από τα κόπρανά τους», διευκρινίζει η κτηνίατρος.

Η γάτα που έχει τη δυνατότητα να κάνει τη βόλτα της σε εξωτερικούς χώρους, αναφέρει η κτηνίατρος, μπορεί να κυνηγήσει και να φάει κάποιο πουλί ή ποντίκι. Και να αποβάλει τυχόν άπεπτα συστατικά από το γεύμα της, όπως τα φτερά του πουλιού.

Βοηθούν στον καθαρισμό του εντέρου

Εξηγεί ότι τα πιο πλατιά χόρτα, πηγαίνουν στο έντερο, προσθέτουν φυτικές ίνες, και, όπως αποβάλλονται με τα κόπρανα, συμπαρασύρουν και εντερικά παράσιτα. Έτσι, βοηθούν να καθαρίσει, εν μέρει, το έντερο της γάτας από παράσιτα. Όπως, επίσης, από τις τρίχες, ή άλλα άπεπτα συστατικά που έτυχε να περάσουν στο εντερικό της σωλήνα.

Τα φυτά που είναι επικίνδυνα για την υγεία της γάτας

Υπάρχουν κάποια φυτά, σύμφωνα με την κτηνίατρο, που είναι τοξικά για τη γάτα. Όπως είναι, για παράδειγμα, η πικροδάφνη, η αζαλέα – ροδόδεντρο, το κυκλάμινο, η αλόη, το χρυσάνθεμο, ο κισσός, το Αλεξανδρινό, το γκι.
Επίσης, η κα Μπαρδάνη τονίζει ότι θα πρέπει να προσέχουμε τα φυτά να μην είναι ψεκασμένα με φυτοφάρμακα, όπως και το λίπασμα, γιατί προκαλούν τοξίκωση στη γάτα.
«Προτιμάμε να φυτεύουμε γρασίδι για γάτες, μαγιοβότανο, σιτάρι, έτσι ώστε να καταναλώνει αυτά η γάτα μας, που δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία της», συμβουλεύει η κα Μπαρδάνη.

Η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

Κλείνοντας, η κα Μπαρδάνει επισημαίνει: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εάν η γατούλα σας εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά περιστασιακά. Όμως, εάν την παρουσιάζει καθημερινά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024