Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ένα ακόμα κάδρο στο Boot room, δίπλα σε Σάνκλι, Πέισλι και Φάγκαν

Ένα ακόμα κάδρο στο Boot room, δίπλα σε Σάνκλι, Πέισλι και Φάγκαν

Ο Γιούργκεν Κλοπ υπήρξε συνεχιστής των ιδεών Σάνκλι, Πέισλι και Φάγκαν και κέρδισε το δικαίωμα ενός... κάδρου στο θρυλικό Boot room του Άνφιλντ

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα δωμάτιο, θαρρείς κι είχε ξεπηδήσει από κάποια σελίδα βιβλίου του Καρόλου Ντίκενς. Μικρό κι ανήλιαγο, «βυθισμένο» ίσως στην υγρασία σε μια περιοχή η φήμη της έμελλε να ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου κι ακόμα παραπέρα.

Εκείνο λοιπόν το δωμάτιο, το οποίο τόσο εύστοχα αποκάλεσαν Boot Room, ήταν γραφτό να γίνει ένα πανεπιστήμιο ιδεών, μια σχολή για μυαλά που κατέβαζαν ασταμάτητα ιδέες για το ποδόσφαιρο.

Και στους τέσσερις τοίχους του δώματος σχεδιάστηκαν στο διάβα των χρόνων αμέτρητα πλάνα, με αποκλειστικό στόχο την εδραίωση μιας αυτοκρατορίας.

Έγινε η αρχή από έναν Σκωτσέζο και η συνέχεια ανήκε σε δυο Άγγλους. Ένας εξ αυτών με ιρλανδικές ρίζες για να αποδώσουμε πιστά τα γεγονότα.

Στους τοίχους λοιπόν «κρεμάστηκαν» μεγάλα κάδρα, τρία τον αριθμό, έτσι για να θυμίζουν πάντα πως ο Μπιλ Σάνκλι έκανε την αρχή και ακολούθως Μπομπ Πέισλι και Τζο Φάγκαν γιγάντωσαν τον μύθο.

Οι μορφές και των τριών θρύλων της Λίβερπουλ κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα του Άνφιλντ, κυριαρχούν σε κάθε ανάσα, σε κάθε σκέψη που αφορά την ομάδα του λιμανιού.

Κυριαρχούν στο Boot room και είναι η ιστορία των «κόκκινων», λειτουργώντας ίσως ως θεματοφύλακες της ιστορίας του θρυλικού συλλόγου.

Στο μεγάλο αγγλικό λιμάνι φαίνεται πως ήρθε η ώρα για μιαν «ανακαίνιση» στο ιστορικό Boot room, όχι βεβαίως σε ότι έχει να κάνει με θέματα αρχών και αξιακού κώδικα. Αυτά γράφτηκαν από Σάνκλι, Πέισλι και Φάγκαν και δεν ξεγράφουν.

Απλά ένα τέταρτο κουάδρο πρέπει να μπει στον αραχνοΰφαντο υγρό τοίχο, για να αποδοθούν τιμές «ήρωα» της Λίβερπουλ, όπως με μοναδικό τρόπο ξέρει να το πράττει η αγγλική ομάδα.

Ο τεχνικός της ομάδας του λιμανιού, Γιούργκεν Κλοπ ανακοίνωσε πως θ’ αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν από τον πάγκο της Λίβερπουλ, μια ανακοίνωση που η αλήθεια είναι πόνεσε πολύ τους οπαδούς του αγγλικού συλλόγου.

Κι επειδή η συνύπαρξη Κλοπ – Λίβερπουλ είναι σίγουρα βγαλμένη από σελίδες βιβλίου, είναι σίγουρο πως σε κάποιο τοίχο του Boot room πρέπει να μπει κι ένα κάδρο με την μορφή του Γερμανού, δίπλα σ’ εκείνα των Σάνκλι, Πέισλι και Φάγκαν.

Υπηρέτησε τις αρχές του συλλόγου καλύτερα και από Άγγλο

Ο άνθρωπος που επέλεξε τον Γιούργκεν Κλοπ για τον πάγκο της Λίβερπουλ έκανε διάνα με όλη τη σημασία της λέξης.

Ακόμα και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως στο πρόσωπο του Γερμανού, η Λίβερπουλ θα έβρισκε έναν άνθρωπο «βουτηγμένο» στις αρχές που προσβεύει η συγκεκριμένη ομάδα και οι οπαδοί της.

Γιατί δεν είναι μόνο οι πολιτικές καταβολές του Κλοπ και οι αριστερή ματιά του στην θεώρηση των πραγμάτων. Είναι και ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο Κλοπ για θέματα που «καίνε» την αγγλική κοινωνία και όχι μόνο.

Γιατί η αλήθεια είναι πως στο διάστημα παρουσίας του στο λιμάνι, ο Κλοπ βγήκε μπροστά και άρθρωσε πολιτικό λόγο για προάσπιση των δικαιωμάτων των εργατών.

Στάθηκε στο πλευρό των συνδικάτων της πόλης και αυτό τον έκανε ακόμα πιο αγαπητό στις τάξεις των οπαδών της Λίβερπουλ.

Είναι αλήθεια πως ο Κλοπ υπηρέτησε τις αρχές του αγγλικού καλύτερα κι από Άγγλο κι αυτό τον λένε όλοι στην αγγλική ομάδα, θέλοντας παράλληλα να δώσουν και μια λογική εξήγηση στο συναισθηματικό «δέσιμο» του Γερμανού προπονητή με την ομάδα της εργατιάς στο Λίβερπουλ.

Τα φαινόμενα όμως που κάνουν τόσο αγαπητό το ποδόσφαιρο είναι όμως ανεξήγητα και δεν βασίζονται στη λογική. Χρειάζεται να είναι γραφτό της μοίρας να συναντηθούν οι δρόμοι.

Δύσκολο, μα που και που συμβαίνει κι όταν συμβεί βλέπουμε τη δύναμη των σχέσεων και την άδολη αγάπη σε όλο της το μεγαλείο.

Είναι ο άνθρωπος που οδήγησε τους «κόκκινους» στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, βάζοντας τέλος στην «ξηρασία» τριάντα χρόνων κι αυτό αν μη τι άλλο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα.

Πήρε επίσης το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά αυτό που «ζύγιζε» περισσότερο απ’ ότι οτιδήποτε άλλο ήταν το αγγλικό πρωτάθλημα κι αυτό ήταν αναμφίβολα το  μεγαλύτερο παράσημο του Κλοπ στο Άνφιλντ.

Το ποδόσφαιρο γράφει ιστορίες και στο Άνφιλντ θα υπάρχει πάντα το όνομα ενός Γερμανού, πολύ απλά για να θυμίζει την οικουμενικότητα του ποδοσφαίρου.

Ο Jurgen K(l)opp που… γεννήθηκε σε μια σειρά του Kop ακούγοντας από τα γεννοφάσκια του «Υou ll never walk alone». Σαν μια σειρήνα που τον καλούσε να μετοικήσει στο Λίβερπουλ.

Κι ίσως εκεί να βρίσκεται και η εξήγηση για το πάθος που έχει ο τεχνικός της αγγλικής ομάδας με το περπάτημα. Τα χνάρια του θα μείνουν ατόφια σε κάθε δρόμο της πόλης, σε κάθε διάδρομο του Άνφιλντ.

Θα είναι «χνάρια» που θα φέγγουν για τον επόμενο, θα είναι μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει κάποιος ν’ αφοσιωθεί στη σχέση μ’ έναν σύλλογο όπως η Λίβερπουλ.

Εκείνες οι ξέφρενες κούρσες από την άκρη του πάγκου στο «πέταλο» θ’ αποτελούν σήμα κατατεθέν μιας αμφίδρομης σχέσης ενός Γερμανού με χιλιάδες Εγγλέζους.

Ένα δύσκολο καλοκαίρι και ο Σερ Άλεξ

Η απόφαση του Κλοπ είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν υπάρχει περίπτωση, όπως τόνισε άλλωστε και ο ίδιος, να μεταπειστεί.

Τον Μάιο θ’ αποχωρήσει από τον πάγκο της ομάδας που τόσο αγάπησε και η Λίβερπουλ θα κληθεί να λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Για ν’ ακριβολογούμε, οι ιθύνοντες των «κόκκινων» βρίσκονται ήδη μπροστά από ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» ανάλογο μ’ εκείνο που βρέθηκαν οι ιθύνοντες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν δέκα χρόνια, όταν ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποχαιρετούσε το «σπίτι» του.

Η Γιουνάιτεντ βασανίζεται ακόμα ψάχνοντας να βρει την ιδανική επιλογή για τον πάγκο του συλλόγου κι απομένει να δούμε αν η Λίβερπουλ θα αποδειχθεί πιο έτοιμη σε ότι αφορά την πρόσληψη διαδόχου του Κλοπ.

Είναι πάντως τέτοια η σύνδεση του Γερμανού προπονητή με το κλαμπ, που είναι βέβαιο ότι η διοίκηση των «κόκκινων» θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Κάποιες εξ αυτών ενδέχεται να προκαλέσουν και προβλήματα αν δεν ληφθούν σωστές αποφάσεις.

Τα έχει όμως αυτά το ποδόσφαιρο γιατί πολύ απλά το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της ζωής.

Στο Ολντ Τράφορντ για παράδειγμα η μορφή του Φέργκιουσον «σκεπάζει» τα πάντα και το βάρος είναι ασήκωτο για κάθε προπονητή της Γιουνάιτεντ που προσπαθεί να επαναφέρει την αγγλική ομάδα σε δρόμους επιτυχιών.

Είναι επίσης βέβαιο πως και η μορφή του Κλοπ θα δεσπόζει για πολλά χρόνια στο Άνφιλντ αλλά η ζωή προχωρά, το ποδόσφαιρο πάει μπροστά και οι «κόκκινοι» ψάχνουν ήδη τον διάδοχο του Γερμανού.

Στο θρυλικό Boot room ξεκίνησε η σύσκεψη και ο Σάνκλι με τον Πέισλι και τον Φάγκαν συζητούν για την επόμενη μέρα στην ομάδα του λιμανιού. Σηκώνουν τις Guiness και πίνουν στην υγεία ενός Γερμανού.

Πίνουν στο μεγαλείο της Λίβερπουλ και στον τοίχο υπάρχει και τέταρτο κάδρο, μ’ έναν Γερμανό που… γεννήθηκε και έζησε στο Λίβερπουλ.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024