Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γυναικεία ενδυνάμωση και 7η τέχνη

Γυναικεία ενδυνάμωση και 7η τέχνη

Η γυναικεία χειραφέτηση έχει απασχολήσει πολλούς δημιουργούς του κινηματογράφου και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Όταν μιλάμε για γυναικεία ενδυνάμωση, είναι σαν να μιλάμε για τα ψυχικά εκείνα εργαλεία που απαιτούνται για τη διεκδίκηση της γυναικείας χειραφέτησης. Αυτή είναι ουσιαστικά ένα προαπαιτούμενο στον αγώνα για την ισότητα των φύλων που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των ταλαίπωρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο τρόπος με τον οποίο όλα αυτά αντιμετωπίζονται στον σύγχρονο πολιτισμό, φαίνεται μέσα από όλες τις τέχνες, όπως αυτή του κινηματογράφου. Όλος ο προηγούμενος αιώνας, όπως και αυτός που διανύουμε, είναι γεμάτος από αγώνες και διεκδικήσεις των γυναικών, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας του σινεμά. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, βλέπουμε να γίνεται έντονος διάλογος αναφορικά με την υποαντιπροσώπευση στο χώρο, τόσο πίσω όσο και μπροστά από την κάμερα. Για να μην μιλήσουμε για την ανισότητα στις αμοιβές, αναφορικά πάντα με το άλλο φύλο.

.

.

Παρόλα αυτά, εδώ και δεκαετίες, παράγονται ταινίες με θεματικές που αφορούν στη γυναικεία ελευθερία, στη χειραφέτηση, στην ενδυνάμωση και στην αντίσταση σε καθεστώτα καταπίεσης και αδικίας. Ο τρόπος κάθε φορά βέβαια διαφέρει και αυτό εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια των δημιουργών της ταινίας, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα άλλοτε ρεαλιστικά στενάχωρη της κατάστασης, άλλοτε εμπνευστική με καλό τέλος, άλλοτε κατάλληλη ως τροφή για σκέψη. Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο, ένα τόσο προσφιλές μέσο όσο ο κινηματογράφος, να παράγει και να αναδεικνύει τέτοιες θεματικές ως μία αντανάκλαση της κοινωνίας και των αλλαγών που οραματιζόμαστε. Η τέχνη άλλωστε αντιγράφει τη ζωή και το αντίθετο…

Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα από 25 ταινίες όλων των κατηγοριών, με πρωταγωνίστριες γυναίκες που παλεύουν για τα όνειρά τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της γυναικείας ενδυνάμωσης. Εννοείται η λίστα θα ξεκινήσει με το τελευταίο διαμάντι του πολυβραβευμένου Γιώργου Λάνθιμου.

  1. Poor Things (2023). Η Μπέλα είναι μία γυναίκα που αυτοκτονεί για να ξαναβρεθεί ζωντανή χάρη σε έναν ιδιότροπο γιατρό. Μία ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της, ελεύθερη από κάθε προκατάληψη και ταμπού της εποχής της.
  2. Η Βασίλισσα της Κυψέλης (2021). Μία ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, με πρωταγωνίστρια την Φαρί, μία γυναίκα η οποία προσπαθεί να υποστηρίξει την οικογένειά της από τότε που ο άνδρας της εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.
  3. Misbehaviour (2020). Μία συναρπαστική πραγματική ιστορία της διακοπής των καλλιστείων «Μις Κόσμος» του ταραχώδους 1970 από το Κίνημα για τη Γυναικεία Χειραφέτηση.
  4. Ο Αόρατος Άνθρωπος (2020). Ένα θρίλερ που φτιάχνει αρμονικά το προφίλ μίας φοβισμένης γυναίκας που έχει ανάγκη να ξεφύγει από μία καταπιεστική ζωή.
  5. Little Women (2019). Τέσσερις αδελφές και τα όνειρά τους στην αμερικανική εποχή του Εμφυλίου Πολέμου.
  6. Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο (2019). Η ιστορία δύο αδελφών, της Εουρίντιτσε και της Γκουίντα, που ζουν μία «αόρατη» ζωή, όπως τους έχει επιβάλλει η βραζιλιάνικη πραγματικότητα.
  7. Ευτυχία (2019). Η πραγματική ιστορία της περιπετειώδους ζωής της σπουδαιότερης Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.
  8. Gloria Bell (2018). Ένα διαζύγιο δεν σηματοδοτεί απαραίτητα το τέλος και αυτό η Gloria το ανακαλύπτει με τη βοήθεια της δύναμης της ανεξαρτησίας και της ευτυχίας που ακολουθεί.
  9. Wonder Woman (2017). Η πριγκίπισσα Νταϊάνα των Αμαζόνων ανακαλύπτει τις δυνάμεις της και παλεύει για ένα πιο δίκαιο κόσμο. Μια σούπερ ηρωίδα στο κατά τα άλλα ανδροκρατούμενο σύμπαν της DC Comics.
  10. Hidden Figures (2016). Τρεις αφροαμερικανές γυναίκες βρίσκονται πίσω από το διαστημικό πρόγραμμα της NASA.
  11. Mad Max: Fury Road (2015). Η Furiosa είναι η αρχηγός μιας ομάδας γυναικών που παλεύουν για την ελευθερία τους.
  12. Joy (2015). Η ιστορία της Joy Mangano, που κατάφερε από απλή νοικοκυρά να δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό κολοσσό.
  13. Suffragette (2015). Οι γυναίκες σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα ψήφου στη Βρετανία.
  14. Wild (2014). Η Cheryl Strayed πεζοπορεί μόνη της το Pacific Crest Trail αναζητώντας αυτογνωσία.
  15. Frozen (2013). Η διάσημη των κοριτσιών Έλσα ανακαλύπτει τη δύναμη της αποδοχής και φυσικά της αγάπης.
  16. Brave (2012). Η Μέριντα, μια 16χρονη πριγκίπισσα, αποφασισμένη να πάρει το δικό της μονοπάτι στη ζωή, αψηφά ένα έθιμο που φέρνει χάος στο βασίλειό της.
  17. The help (2011). Βρισκόμαστε στο 1960, την εποχή που γεννήθηκε το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Μέσα σε αυτό, μια συγγραφέας αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο με θέμα την άποψη των Αφροαμερικανίδων οικιακών βοηθών που δουλεύουν σε σπίτια λευκών.
  18. Persepolis (2007). Η ζωή της εννιάχρονης Μαρζάν κατά τη διάρκεια της Ιρανικής Επανάστασης. Μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον που επιβάλλει ο θρησκευτικός νόμος, η ασυμβίβαστη Μαρζάν ακούει πανκ, Iron Maiden και Abba.
  19. North Country (2005). Μια φανταστική αφήγηση της πρώτης μεγάλης επιτυχημένης υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Jenson εναντίον Eveleth Mines.
  20. Mona Lisa Smile (2003). Μία καθηγήτρια ιστορίας τέχνης, στο κολλέγιο θηλέων Wellesley, προσπαθεί τη δεκαετία του 1950 να δείξει στις φοιτήτριες της ότι υπάρχουν και άλλοι στόχοι στη ζωή πέραν ενός καλού γάμου.
  21. Whale Rider (2002). Μια σύγχρονη ιστορία αγάπης, απόρριψης και θριάμβου καθώς μια νεαρή κοπέλα Μαορί παλεύει να εκπληρώσει ένα πεπρωμένο που ο παππούς της αρνείται να αναγνωρίσει.
  22. Erin Brockovich (2000). Η Έριν Μπρόκοβιτς, δις διαζευγμένη μητέρα τριών μικρών παιδιών, που αγωνίζεται να την πάρουν στα σοβαρά, ενώ εργαζόταν ως υπάλληλος σε ένα μικρό δικηγορικό γραφείο, πέφτει πάνω σε μια συγκάλυψη που περιλαμβάνει μολυσμένο νερό σε μια κοντινή πόλη που προκαλεί καταστροφικές ασθένειες.
  23. I. Jane (1997). Η Lt. Jordan O’Neil αγωνίζεται να αποδείξει ότι μπορεί να είναι στρατιωτικός αξιωματικός, παρά τις αντιρρήσεις.
  24. A League of Their Own (1992) – Γυναίκες αθλήτριες δημιουργούν τη δική τους λίγκα μπέιζμπολ, το All-American Girls Professional Baseball League (AAGPBL), κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  25. The Color Purple (1985). Η ιστορία της Celie Harris, μιας νεαρής Αφροαμερικανίδας που παρά τις βάναυσες εμπειρίες που υπέστη, όπως ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση, φτώχεια, ρατσισμό και σεξισμό, αναδεικνύει τη δύναμη και την ανθρωπιά της.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024