Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ν. Φαρμάκης για νέο δικαστικό χάρτη: «Το σχέδιο που κυκλοφορεί δεν συνιστά μεταρρύθμιση»

Ν. Φαρμάκης για νέο δικαστικό χάρτη: «Το σχέδιο που κυκλοφορεί δεν συνιστά μεταρρύθμιση»

«Το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας οφείλει να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

«Το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας οφείλει να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μίας πραγματικής μεταρρύθμισης που θα υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και τον πολίτη του τόπου μας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Περιφερειάρχη και μετά από τις αντιδράσεις που έχουν ήδη ανακύψει σε τοπικό επίπεδο σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έχει δει το φως της δημοσιότητας, παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των Δικηγορικών Συλλόγων και άλλων φορέων της Δυτικής Ελλάδας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Φαρμάκης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προβλέψεις του σχεδίου, σημειώνοντας πως «το σχέδιο που κυκλοφορεί και βλέπει το φως της δημοσιότητας, ουδόλως απαντάει στις απαιτήσεις του όρου “μεταρρύθμιση”». Μάλιστα για να τεκμηριώσει αυτήν του την άποψη, ο κ. Φαρμάκης παράθεσε συγκεκριμένα επιχειρήματα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

  • Η ανάγκη συνεννόησης και συμπόρευσης δεν φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον όσον αφορά στον δικαστικό χάρτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συνηγορεί δε προς τούτο η ρητή αντίθεση των δικηγορικών συλλόγων, αλλά και η αντίστοιχη ομόθυμη στάση των συλλογικών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Ουδόλως φαίνεται να υπολογίζεται το αυξανόμενο κόστος των πολιτών για μεγαλύτερες μετακινήσεις για να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα τους να αποταθούν στον φυσικό τους δικαστή.

Παραπομπή στη μελέτη

Παρέπεμψε επίσης στη μελέτη με τίτλο «Μεταρρύθμιση σε Τρεις Κρίσιμους Τομείς του Δικαστικού Συστήματος» που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2021 η διαΝΕΟσις, η οποία προκρίνει την ανάγκη αναδιάταξης του δικαστικού χάρτη και σε αυτήν γίνεται λόγος για το στοιχείο της πυκνότητας του πληθυσμού που προσδιορίζεται στους 1-2 δικαστικούς σχηματισμούς ανά 100.000 κατοίκους. «Εύκολα λοιπόν κανείς αντιλαμβάνεται ότι στην Περιφέρεια μας , η προτεινόμενη αναδιάταξη δεν πληροί την ως άνω προϋπόθεση» παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας  «Και πολύ περισσότερα, εάν κάποιος συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως είναι η γεωμορφολογία, οι αποστάσεις, το οδικό δίκτυο, κλπ, τότε καταλαβαίνει εύκολα ότι μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται η δρομολογούμενη αναδιάρθρωση».

Επικαλέστηκε ακόμη τον έγκριτο πρώην δικαστικό και πρώην αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένο, ο οποίος στο πλαίσιο συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών (7/11/22)μιλώντας για την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, είχε υποστηρίξει  ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να πετύχει όταν προηγουμένως έχει νιώσει την ανάγκη της το σύνολο της κοινωνίας. «Θα προσέθετα ότι χρειάζεται και μία συναίνεση αυτών που θα δεχτούν τη μεταρρύθμιση, δηλαδή κατ’ εξοχήν των δικαστικών λειτουργών και του νομικού κόσμου, διότι μεσολαβεί η έννοια της δικαστικής ανεξαρτησίας η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα»  συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης, μίλησε για την ανάγκη διατύπωσης μίας διευκρίνησης, μίας επισήμανσης, αλλά και μίας πρότασης. Συγκεκριμένα, είπε:

«Η διευκρίνιση είναι πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε ζήτημα – ειδικά το ζήτημα της Δικαιοσύνης – δογματικά. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να μάθουμε, να συζητήσουμε. Είμαστε πάντοτε ανοικτοί στον διάλογο και πάντοτε λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Επιζητούμε διάλογο και διαβούλευση, λοιπόν. Και για άλλη μία φορά εκφράζουμε την πάγια άποψη μίας Αυτοδιοίκησης που υπηρετεί την κοινωνία και φωνάζει: «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς».

Η επισήμανση είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – και θεωρώ ότι εκφράζω το σύνολο ή τουλάχιστον την πλειοψηφία του συμβουλίου μας – θα σταθεί στο πλευρό των τοπικών λειτουργών της Δικαιοσύνης, όχι από τοπικό πατριωτισμό, αλλά επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι το σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας οφείλει να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μίας πραγματικής μεταρρύθμισης που θα υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και τον πολίτη του τόπου μας.

Και η πρόταση είναι, το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, αφού ακούσει τις απόψεις των προσκεκλημένων μας και φυσικά, οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις, να καταλήξει σε μία απόφαση, που θα μπορούσε να έχει και τη μορφή έγγραφου ψηφίσματος, που θα αποκρυσταλλώνει την άποψη του Περιφερειακού Συμβουλίου ως συνηγορία στις θέσεις των τοπικών φορέων».

inSports

Τα Χανιά υποδέχθηκαν τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού (vid)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League, βρέθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, με την «θρυλική περιοδεία» των τροπαίων να συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024