Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το πριν και το μετά: Πώς έμοιαζαν οι μεγάλοι Ρώσοι συγγραφείς ως παιδιά

Το πριν και το μετά: Πώς έμοιαζαν οι μεγάλοι Ρώσοι συγγραφείς ως παιδιά

Ο «σκοτεινός» Ντοστογιέφσκι φορούσε ένα γούνινο καπέλο, ο Γκόγκολ είχε τη χωρίστρα του ακριβώς το ίδιο σημείο με την ενήλικη ζωή του, ενώ ο Τσέχωφ φαίνεται να φοράει μια επιβλητική στολή.

Ο αυστηρός Λέρμοντοφ με ένα παιχνιδιάρικο φόρεμα, ο μελαγχολικός Ντοστογιέφσκι με ένα γούνινο καπέλο και ο λόγιος Τσέχωφ στο ρόλο ενός μαθητή του γυμνασίου.

Οι προφορικές παραδόσεις και η πραγματικότητα της πατρίδας του θα αποτελέσουν αργότερα ένα έντονο και ουσιώδες μέρος του λογοτεχνικού του έργου

Πιθανόν να μην αναγνωρίσετε με ευκολία αυτούς τους «κολοσσούς» της ρωσικής λογοτεχνίας ως χαριτωμένα παιδιά που ακόμη ονειρεύονται μια πολυκύμαντη ζωή.

Αλέξανδρος Πούσκιν

Ο Πούσκιν ήταν ένα χαριτωμένο παιδί με σγουρά μαλλιά. Το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας το πέρασε στην παρέα και τη φροντίδα της νταντάς του, της Αρίνα Ροντιόνοβνα, η οποία του έλεγε λαϊκά παραμύθια, τα οποία φυσικά επηρέασαν τη λογοτεχνική του πορεία στη συνέχεια της ζωής του.

Φωτογραφία: Pushkin museum in St. Petersburg | Russia Beyond

Νικολάι Γκόγκολ

Ο Γκόγκολ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Κυβερνείο της Πολτάβα (σημερινή Ουκρανία). Οι προφορικές παραδόσεις και η πραγματικότητα της πατρίδας του θα αποτελέσουν αργότερα ένα έντονο και ουσιώδες μέρος του λογοτεχνικού του έργου. Οι μύθοι, οι θρύλοι και οι τοπικές ιστορίες που άκουσε κατά τη διάρκεια των νεανικών του χρόνων θα έβρισκαν τον δρόμο τους στη σειρά των μυθιστορημάτων του: Mirgorod.

Φωτογραφία: Tretyakov Gallery | Russia Beyond

Λέων Τολστόι

Η εικόνα του εν λόγω συγγραφέα ως αξιοσέβαστου γέροντα με γενειάδα είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση του σύγχρονου κοινού που είναι αδύνατον να τον φανταστεί κανείς ως παιδί. Ο Τολστόι, ο οποίος έμεινε ορφανός νωρίς στη ζωή του, περιέγραψε πώς ωρίμασε στην αυτοβιογραφική τριλογία του «Childhood. Boyhood. Youth».

Αυτή η εικόνα, με την ονομασία «Ο Λέων Τολστόι στην παιδική του ηλικία», έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο διαδίκτυο. Δυστυχώς όμως, δεν αναπαριστά τον Λέοντα, αλλά τον γιο του, Ιβάν Τολστόι.

Φωτογραφία: Μουσείο Yasnaya Polyana | Russia Beyond

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας άνθρωπος που έγραψε τόσο μελαγχολικά μυθιστορήματα είχε, στην ουσία, μια ευχάριστη παιδική ηλικία. Ο πατέρας του ήταν γιατρός στη Μόσχα. Οι γονείς του Φιοντόρ αγαπούσαν υπέρμετρα το παιδί τους και από νωρίς του μετέδωσαν την αγάπη για τη λογοτεχνία και την ανάγνωση. Τα βράδια, κατά τη διάρκεια των οικογενειακών συναθροίσεων, διάβαζαν βιβλία. Είχε επίσης μια στοργική νταντά που είχε «πρόσχαρη διάθεση».

Φωτογραφία: A. Bauman | Russia Beyond

Άντον Τσέχωφ

Ο Τσέχωφ έζησε ως παιδί στη νότια πόλη Ταγκανρόγκ- η οικογένειά του ζούσε σε ένα στενόχωρο σπίτι. Μελετούσε πολύ και τραγουδούσε επίσης με τα αδέλφια του στις εκκλησιαστικές λειτουργίες. «Έχουμε ταλέντο από τον πατέρα μας και ψυχή – από τη μητέρα μας», θα πει αργότερα ο συγγραφέας αφού γίνει διάσημος. Ο πατέρας του ήταν αρκετά αυστηρός και δραστήριος, ενώ η μητέρα του ήταν γλυκιά, τρυφερή και «ποιητική». Από την παιδική του ηλικία, ο Τσέχωφ ήταν ένα δραστήριο αγόρι που έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγγραφή.

Φωτογραφία: Public Domain | Russia Beyond

Μιχαήλ Λερμόντοφ

Υπάρχει ένα διάσημο και, για τα σύγχρονα πρότυπα, αρκετά εντυπωσιακό πορτρέτο του μικρού Λερμόντοφ, που μοιάζει να φοράει φόρεμα. Είναι περίπου 3-4 ετών σε αυτό το πορτρέτο. Από την εποχή της παιδικής του ηλικίας, ο Λερμόντοφ αγαπούσε υη ζωγραφική και ήταν αρκετά καλός σε αυτό. Αργότερα θα ζωγράφιζε την αυτοπροσωπογραφία του, καθώς και πλήθος τοπίων με θέα τα βουνά του Καυκάσου.

Φωτογραφία: Tretyakov Gallery | Russia Beyond

Αλεξάντρ Μπλοκ

Ο Μπλοκ ήταν κορυφαίος Ρώσος συμβολιστής και ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα, αλλά ήταν επίσης ένα απίστευτα δημιουργικό παιδί από νεαρή ηλικία. Άρχισε να γράφει ποιήματα από πολύ νωρίς- για παράδειγμα, ως παιδί εξέδιδε ένα χειρόγραφο περιοδικό, ενώ στο κτήμα της οικογένειας του στην περιοχή της Μόσχας φιλοξενούνταν «εγχώριες θεατρικές παραστάσεις».

Φωτογραφία: Public Domain | Russia Beyond

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

Ο συγγραφέας του «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα»γεννήθηκε στην οικογένεια ενός καθηγητή της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου (τότε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας). Σε πολύ μικρή ηλικία έμαθε να διαβάζει και να γράφει, ενώ ενδιαφερόταν επίσης για τον αθλητισμό και το θέατρο.

Φωτογραφία: Public Domain | Russia Beyond

Ο Μπουλγκάκοφ μεγάλωσε σε μια πολυμελή και ενωμένη οικογένεια, και ενώ οι γονείς του έδιναν έμφαση στην πειθαρχία, έδιναν στα παιδιά τους κάποια ελευθερία. Στο σπίτι τους επικρατούσε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και η κύρια μέθοδος διαπαιδαγώγησης, όπως έλεγε ο ίδιος ο συγγραφέας, ήταν «τα ανέκδοτα, η στοργή και η καλοσύνη». Ο συγγραφέας βρίσκεται στα δεξιά σε αυτή τη φωτογραφία από την παιδική του ηλικία.

Πηγή: Russia Beyond

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024