Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Νίκι Χέιλι

Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Νίκι Χέιλι

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ θα δείξουν αν η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ έχει ελπίδες να νικήσει τον πρώην πρόεδρο

Ντόναλντ Τραμπ κυριάρχησε στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα και τώρα ελπίζει να φέρει την ίδια δυναμική στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χάμσαϊρ, ένα αποφασιστικό στάδιο στην κούρσα για να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο.

Οι ψηφοφόροι του Νιου Χάμσαϊρ είναι πιο κεντρώοι από τους πιο συντηρητικούς, ευαγγελικούς χριστιανούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα.

Η νίκη του Τραμπ στην Αϊόβα τού έχει ήδη δώσει 20 εκλέκτορες.

Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι μπορούν επίσης να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατικών στο Νιου Χάμσαϊρ.

Αυτό έχει αυξήσει τις ελπίδες της σημαντικότερης αντιπάλου του Τραμπ, της Νίκι Χέιλι, ότι θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη.

Στις προκριματικές εκλογές υπάρχουν 22 εκλέκτορες, που απονέμονται αναλογικά με τα ποσοστά που θα λάβουν οι υποψήφιοι, στο εθνικό συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο – όταν θα χρειαστούν 1.215 εκλέκτορες για να κερδίσει κάποιος το χρίσμα.

Η νίκη του Τραμπ στην Αϊόβα τού έχει ήδη δώσει 20 εκλέκτορες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση στο Ρότσεστερ ενόψει των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χαμσάιρ

Ο Ρον ΝτεΣάντις

Ποια είναι τα συμπεράσματα που θα βγουν  στο Νιου Χάμσαϊρ;

Κατ’ αρχάς, το εάν η Χέιλι θα μπορέσει να νικήσει τον Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον πρώην πρόεδρο να προηγείται με 50% έναντι 39% της Χέιλι.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα, συγκέντρωνε μόλις 6%, αλλά ανακοίνωσε ότι στηρίζει Τραμπ οπότε οι περισσότεροι υποστηρικτές του είναι πιθανόν να στραφούν προς τον πρώην πρόεδρο.

Η Χέιλι, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ελπίζει ότι μια συμμαχία πιο κεντρώων Ρεπουμπλικανών και ανεξάρτητων θα τη στηρίξουν ως εναλλακτική λύση στον Τραμπ – και ότι μια νίκη ή έστω ένα πολύ καλό ποσοστό στο Νιου Χάμσαϊρ θα της δώσει ώθηση ενόψει της επόμενης προκριματικής αναμέτρησης, στην πατρίδα της, τη Νότια Καρολίνα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ποιος άλλος θα εγκαταλείψει;

Ενα άλλο ερώτημα είναι το ποιος θα εγκαταλείψει μετά τον ΝτεΣάντις από αύριο έως τις 5 Μαρτίου όταν περισσότερες από δώδεκα πολιτείες θα διεξαγάγουν προκριματικές εκλογές για τους Ρεπουμπλικανούς, στη λεγόμενη Σούπερ Τρίτη.

Αναπόφευκτα μια αδύναμη εμφάνιση στο Νιου Χάμσαϊρ θα αυξήσει την πίεση.

Ο δισεκατομμυριούχος δωρητής Κεν Λανγκόν δήλωσε στους «Financial Times» την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν έτοιμος να δώσει στη Χέιλι «ένα καλό χρηματικό ποσό», αλλά μπορεί να περιμένει μέχρι τη σημερινή ψηφοφορία προτού κάνει τη «σημαντική δωρεά». «Αν δεν έχει ρεύμα στο Νιου Χάμσαϊρ, δεν πετάς χρήματα», πρόσθεσε κυνικά.

Η Χέιλι δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα την Παρασκευή, όταν ο Τιμ Σκοτ, ο νομοθέτης της Νότιας Καρολίνας που διόρισε στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2013, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τον Τραμπ, ο οποίος απολαμβάνει σχεδόν το 60% της υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην πολιτεία απ’ όπου κατάγεται η Χέιλι και στην οποία ήταν κυβερνήτης από το 2011 έως το 2017.

Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι

Ισως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στο Νιου Χάμσαϊρ θα είναι το τι θα κάνουν οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι – ίσως μια πρόγευση για το τι θα γίνει και σε άλλες πολιτείες.

Οι προκριματικές των Ρεπουμπλικανών εκεί είναι «ανοιχτές» άρα μπορεί να πάρει μέρος όποιος επιθυμεί.

Το πόσοι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι θα συμμετέχουν  και ποιον θα ψηφίσουν μπορεί να αποτελέσει ισχυρή ένδειξη για την κατεύθυνση προς την οποία πνέουν οι πολιτικοί άνεμοι προς τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με την Αϊόβα η οποία παραδοσιακά στηρίζει Ρεπουμπλικανούς, το Νιου Χάμσαϊρ έχει στηρίξει και Δημοκρατικούς στο παρελθόν, οπότε και τα δύο κόμματα θα εξετάσουν ενδελεχώς τα μοτίβα ψηφοφορίας σήμερα, για ενδείξεις για το τι θα συμβεί τον Νοέμβριο.

Σε αντίθεση με την Αϊόβα, η οποία έχει τάσεις Ρεπουμπλικανών στους πρόσφατους εκλογικούς κύκλους, το Νιου Χάμσαϊρ είναι μια πολιτεία αιώρησης και οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί θα εξετάσουν τα μοτίβα των ψηφοφόρων την Τρίτη για ενδείξεις για το πώς θα τα πάνε εκεί τα κόμματα το φθινόπωρο.

Η Ελίζ Στέφανικ διεκδικεί μια θέση στο πλευρό του «φίλου» της

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση ποιον ή ποια θα μπορούσε να επιλέξει για υποψήφιο αντιπρόεδρο, δίπλα του.

Οι πολλοί και συχνοί έπαινοι που έχει απευθύνει για τη βουλευτή της Νέας Υόρκης Ελίζ Στέφανικ, έχουν φέρει το όνομά της ψηλά στη λίστα.

Επικαλούμενο οκτώ ανώνυμες πηγές μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το NBC News ανέφερε ότι ο Τραμπ συζήτησε τις επιλογές του για υποψήφιο αντιπρόεδρο στη Φλόριντα στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η 39χρονη Στέφανικ, με σπουδές στο Χάρβαρντ, ήταν παλιά πιο μετριοπαθής στις απόψεις της, όμως πλέον έχει αλλάξει στηρίζοντας επιθετικά τον Τραμπ.

Ο Στιβ Μπάνον, ο ακροδεξιός ακτιβιστής που ήταν επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ στις εκλογές του 2016 και παραμένει στενός σύμμαχός του, είπε στο NBC ότι η Στέφανικ βρίσκεται «στην κορυφή» της κούρσας για υποψηφίους αντιπροέδρους.

Η Στέφανικ δήλωσε πρόσφατα σε δημοσιογράφους: «Δεν πρόκειται να σας αποκαλύψω τι λέμε στις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο Τραμπ. Είναι τιμή μου να τον αποκαλώ φίλο. Είμαι περήφανη που τον στηρίζω».

Η βουλευτής της Νέας Υόρκης έγινε πιο γνωστή στο ευρύ κοινό τον περασμένο Δεκέμβριο όταν απηύθυνε πολύ έντονες ερωτήσεις σε προέδρους πανεπιστημίων στη διάρκεια ακροάσεων στο Κογκρέσο για θέματα αντισημιτισμού.

Η ακρόαση αυτή που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και συζητήθηκε ευρέως οδήγησε σε έντονες επικρίσεις και στις παραιτήσεις δύο προέδρων πανεπιστημίων.

Ο πατέρας της Στέφανικ έχει τσεχοσλοβακική καταγωγή και η μητέρα της ιταλική.

Μετά την αποφοίτησή της από το Χάρβαρντ μπήκε στην κυβέρνηση Μπους ως μέλος του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής.

Το 2009 έφτιαξε το blog «Αμερικανίδα Μάγκι», μια πλατφόρμα για να προωθήσει τις ιδέες «συντηρητικών και ρεπουμπλικανών γυναικών», με το όνομα να είναι εμπνευσμένη από την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Ελίζ Στέφανικ

Τι θα γίνει στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών;

Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών ήθελε να αλλάξει το πρόγραμμα και να μη γίνουν οι πρώτες εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα στο Νιου Χάμσαϊρ αλλά στη Νότια Καρολίνα.

Τα τοπικά στελέχη του κόμματος αντέδρασαν και αρνήθηκαν.

Ετσι οι προκριματικές εκλογές θα γίνουν σήμερα, χωρίς όμως ο Τζο Μπάιντεν, ο εν ενεργεία πρόεδρος των Δημοκρατικών και πιθανότερος υποψήφιος του κόμματος, να είναι στο ψηφοδέλτιο.

Το επιτελείο του Μπάιντεν ενθάρρυνε τους Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους από το Νιου Χάμσαϊρ να γράψουν το όνομα του προέδρου στο ψηφοδέλτιο, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση από τον Ντιν Φίλιπς, βουλευτή από τη Μινεσότα που διεκδικεί το χρίσμα και λέει ότι το κόμμα του χρειάζεται έναν νεότερο υποψήφιο.

Ο 55χρονος Φίλιπς, ένας πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που έβγαλε τα χρήματά του διευθύνοντας την εταιρεία αλκοόλ της οικογένειάς του, έχει αμφισβητήσει τον Μπάιντεν και την ιεραρχία του κόμματος.

Αν και δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών, η κατάκτηση της πρώτης ψηφοφορίας στο Νιου Χάμσαϊρ, ή ακόμα και μια ισχυρή δεύτερη θέση, θα προκαλούσε βαθιά αμηχανία και θα έδινε πολεμοφόδια στον Τραμπ.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024