Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηχηρή νίκη Τραμπ στην Αϊόβα - Στη δεύτερη θέση ο Ντε Σάντις

Ηχηρή νίκη Τραμπ στην Αϊόβα – Στη δεύτερη θέση ο Ντε Σάντις

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δίνουν ακόμα μάχη για τη δεύτερη θέση

Σε περίπατο εξελίχθηκε για τον  Ντόναλντ Τραμπ η πρώτη προεδρική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα. Ο πρώην πρόεδρος επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο κόμμα, ενώ παράλληλα στοχεύει στο τρίτο χρίσμα και μία ρεβάνς με τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, με την ενσωμάτωση να έχει ξεπεράσει το 96% των ψήφων, ο Τραμπ έχει 51,1%, ενώ ο ΝτεΣάντις βρισκόταν στο 21,2% και η Χέιλι στο 19,0%, σύμφωνα με το CNN. Η μεγαλύτερη διαφορά νίκης σε δημοψήφισμα των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα ήταν 12,8 ποσοστιαίες μονάδες για τον Μπομπ Ντόουλ το 1988.

«Κλείδωσε» στη δεύτερη θέση ο Ντε Σάντις – Τι αναφέρει εκπρόσωπος του Τραμπ

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις έχει «κλειδώσει» τη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από την Χέιλι. Άλλωστε και οι δύο προσπαθούν να αναδειχθούν ως η κύρια εναλλακτική λύση στον Τραμπ, αν και η διαφορά στην κάλπη είναι ανυπέρβλητη.

Για να καταφέρει, είτε η Χέιλι, είτε ο Ντε Σάντις να κερδίσουν τις προκριματικές εκλογές θα πρέπει να λάβουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων στις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ, πράγμα που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Σε δήλωσή του, ο Άλεξ Πφάιφερ, εκπρόσωπος της κύριας επιτροπής υπερπολιτικής δράσης που υποστηρίζει τον Τραμπ, δήλωσε: «Ο λαός της Αϊόβα έστειλε ένα σαφές μήνυμα απόψε: Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο επόμενος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία. Είναι πλέον καιρός να τον κάνουμε τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο πίνακας δείχνει τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν εγγραφεί στους ψηφίσαντες της Αϊόβα

Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πολύ πίσω από τον Τραμπ και τη Χέιλι στην πιο μετριοπαθή βορειοανατολική πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιλέξουν τον υποψήφιό τους σε οκτώ ημέρες από τώρα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Edison Research, οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στις εκλογές εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές υποστηρικτικοί προς τον Τραμπ.

Μόνο το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στις εκλογές δήλωσε ότι ο Τραμπ θα ήταν ακατάλληλος για πρόεδρος εάν καταδικαζόταν για κάποιο έγκλημα. Σχεδόν τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε νόμιμα τις εκλογές του 2020, αγκαλιάζοντας τα ψεύδη του Τραμπ περί απάτης των ψηφοφόρων.

«Ο Τραμπ είναι πολύ ναρκισσιστής, είναι πολύ αλαζόνας, αλλά πρόκειται να κάνει πράγματα», δήλωσε η Ρίτα Στόουν, 53 ετών, υποστηρίκτρια του Τραμπ, η οποία παρακολούθησε την προεκλογική συγκέντρωση σε λύκειο του West Des Moines. Όπως και πολλοί άλλοι ψηφοφόροι, η Στόουν δήλωσε ότι η κύρια ανησυχία της ήταν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, επαινώντας την προσπάθεια του Τραμπ να χτίσει τείχος όταν ήταν πρόεδρος.

Ο Τραμπ έχει επιδιώξει να δημιουργήσει έναν αέρα αναπόφευκτου γύρω από την εκστρατεία του, παραλείποντας και τα πέντε ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών μέχρι στιγμής και αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό την πολιτικολογία ανά νομό που κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι πριν από την ψηφοφορία στην Αϊόβα.

Τι είπε ο Τραμπ μετά τη νίκη

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024