Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της κατά μήκος των συριακών συνόρων

Ισραήλ: Η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της κατά μήκος των συριακών συνόρων

Η Ρωσία αποφάσισε να εντείνει τις περιπολίες κατά μήκος της συνοριακής γραμμής της Συρίας με το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι επιθέσεις σε συριακό έδαφος και ιρανικούς στόχους.

Μετά την καταδίκη από τη Μόσχα των ισραηλινών ενεργειών κατά ιρανικών θέσεων στη Συρία εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις ξεκινούν επίσημα εντατικές περιπολίες κατά μήκος των βόρειων συνόρων σύμφωνα με το ΥΝΕΤ.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα ρωσικό ελικόπτερο που πετούσε κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στο συριακό έδαφος εθεάθη από τα Υψίπεδα του Γκολάν. Το ρωσικό ελικόπτερο πέταξε κατά μήκος της γραμμής για αρκετά λεπτά και στη συνέχεια γύρισε πίσω προς τα ανατολικά, βαθιά μέσα στη Συρία.

Το Κρεμλίνο επιδιώκει να παρέμβει και να αποτρέψει το Ισραήλ από το να επιτεθεί σε ιρανικούς στόχους

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ παρακολούθησε το ελικόπτερο, παρέχοντας ειδοποιήσεις στις δυνάμεις των IDF και στις συστοιχίες αεράμυνας του στρατού στην περιοχή. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ελικόπτερο δεν διέσχισε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός σε ισραηλινό έδαφος κοντά στα Υψώματα του Γκολάν, δεν χρειάστηκε περαιτέρω δράση.

Η επίσημη επιβεβαίωση της έναρξης εντατικών περιπολιών ως αποτρεπτικό παράγοντα

Την επομένη του περιστατικού, το οποίο πέρασε χωρίς ιδιαίτερη προσοχή της κοινής γνώμης ή των μέσων ενημέρωσης στο Ισραήλ, το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανακοίνωνε ότι ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν αρχίσει περιπολίες κατά μήκος της «γραμμής Bravo» μεταξύ Ισραήλ και Συρίας για να «παρακολουθούν την κατάσταση».

Ο πραγματικός στόχος της Μόσχας σύμφωνα πάντα με το ΥΝΕΤ, ωστόσο, δεν είναι απλώς η παρακολούθηση. Στην πραγματικότητα, με φόντο τις αναφορές για αυξημένες ισραηλινές δραστηριότητες στη Συρία, το Κρεμλίνο επιδιώκει να παρέμβει και να αποτρέψει το Ισραήλ από το να επιτεθεί σε ιρανικούς στόχους, καθώς και στη Χεζμπολάχ και σε παλαιστινιακά στοιχεία που δρουν στη Συρία στην υπηρεσία της Χεζμπολάχ, και να αποτρέψει τη μεταφορά όπλων από τη Συρία στη Χεζμπολάχ, και όλα αυτά με το πρόσχημα της δήθεν παρακολούθησης της κατάστασης κατά μήκος της ισραηλινο-συριακής γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Ελικόπτερο του Ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια περιπολίας.

Η παρουσία της Ρωσίας και η δυσκολία του Ισραήλ

Είναι απολύτως σαφές ότι η παρουσία ρωσικών ελικοπτέρων ή άλλων αεροσκαφών στην περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν εμποδίζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον εναέριο αυτό χώρο. Σύμφωνα με ξένες αναφορές, ένα σημαντικό μέρος των επιθέσεων στη Συρία που αποδίδονται στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε από ισραηλινό έδαφος στα Υψίπεδα του Γκολάν και το βόρειο Ισραήλ.

Η παρουσία ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή διαταράσσει τις επιχειρήσεις που αποδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ και η Ρωσία μπορεί να υποστηρίξει έναντι του Ισραήλ ότι οι δραστηριότητες της πολεμικής μας αεροπορίας κατά στόχων στη Συρία από τα Υψίπεδα του Γκολάν και το βόρειο Ισραήλ θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα ρωσικά αεροσκάφη και το προσωπικό στην περιοχή.

Ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να βασίζεται σε ένα περιστατικό τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν η ισραηλινή αεροπορία στόχευσε αποθήκες όπλων και πυρομαχικών στη δυτική Συρία. Η συριακή αεράμυνα, προσπαθώντας να αναχαιτίσει τα αεροσκάφη, εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους-αέρος και κατέρριψε κατά λάθος ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που μετέφερε 15 στρατιωτικούς. Η Ρωσία κατηγόρησε τότε το Ισραήλ πως τα ισραηλινά μαχητικά «κρύφτηκαν κάτω από το στίγμα του ραντάρ» του ρωσικού αεροσκάφους (πέταξαν πολύ κοντά του όπως περνούσαν πάνω από τις συριακές συστοιχίες) καθιστώντας το στόχο.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024