Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει να απογοητεύει την Ουάσινγκτον ο Νετανιάχου για τη λύση στο Παλαιστινιακό

Επιμένει να απογοητεύει την Ουάσινγκτον ο Νετανιάχου για τη λύση στο Παλαιστινιακό

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών και η λύση που δεν έρχεται στην αραβοϊσραηλινή διένεξη.

Αφού κατέβασαν το ακουστικό μετά τη τηλεφωνική τους επικοινωνία οι Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι ο Νετανιάχου ίσως αποδεχόταν μια λύση δύο κρατών.

Εξάλλου, οι δύο ηγέτες είχαν έναν σχεδόν μήνα να επικοινωνήσουν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι μια λύση δύο κρατών είναι ακόμα δυνατή με τον Νετανιάχου στην εξουσία.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, ο Ισραηλινός ηγέτης απέρριψε ξανά την ιδέα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, βαθαίνοντας το χάσμα Τελ Αβίβ-Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ –δηλαδή «λύση δύο κρατών» – είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι «Υπάρχουν διάφοροι τύποι λύσεων δύο κρατών. Υπάρχει ένας αριθμός χωρών που είναι μέλη του ΟΗΕ που… δεν έχουν δικούς τους στρατούς».

Βέβαια, κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό, εύλογα, από τη παλαιστινιακή πλευρά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καλωσορίζεται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς επισκέπτεται το Ισραήλ εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ, 18 Οκτωβρίου 2023. (REUTERS)

Η αμερικανική πλευρά αναγνώρισε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ «βλέπουν ξεκάθαρα τα πράγματα διαφορετικά».

Όμως το Σάββατο 2 Ιανουαρίου, ο Νετανιάχου όχι μόνο επανέλαβε τις θέσεις του, αλλά ήταν ακόμα πιο έντονος.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Μπάιντεν ανέφερε: «Στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε την πολιτική του ότι μετά την καταστροφή της Χαμάς το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραή».

Αυτή όμως η θέση έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα για παλαιστινιακή κυριαρχία, ανέφεραν οι Αμερικανοί.

Πράγματι, σε μια ανάρτηση στο X ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον «έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του [ποταμού] Ιορδάνη», μια περιοχή που περιλαμβάνει επίσης το κατεχόμενη από το Ισραήλ έδαφος της Δυτικής Όχθης.

Ο υπουργός Άμυνας του Ην. Βασιλείου Γκραντ Σαπς δήλωσε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου ότι η δήλωση του Νετανιάχου ήταν «απογοητευτική», παρόλο που δεν ήταν έκπληξη.

Όπως αναφέρει το BBC, αυτές οι τοποθετήσεις θα μειώσουν τις ελπίδες σε ορισμένους κύκλους ότι η κρίση στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανέναρξη των διπλωματικών διαπραγματεύσεων από τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες και την έναρξη της αδρανούς ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η αυξανόμενη απομόνωση του Νετανιάχου στο εξωτερικό έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης υποστήριξης για τον πόλεμο στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με τις διαμαρτυρίες για την τύχη των εκτιμώμενων 130 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς.

Βέβαια, χιλιάδες διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων συγγενών όσων εξακολουθούν να αγνοούνται, συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ το Σάββατο, καλώντας τον Νετανιάχου να καταλήξει σε εκεχειρία για να επιτρέψει στους ομήρους να επιστρέψουν.

Σχεδόν τρεις μήνες από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία εισβολή του στη Γάζα, ο στρατός του -πολύ ανώτερος από τη Χαμάς σε δύναμη και εξοπλισμό- εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντική αντίσταση σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε την Κυριακή ότι 25.105 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 60.000 τραυματίστηκαν επίσης, ανέφερε.

Με πληροφορίες από BBC

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024