Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντρική υπόθεση το Κλίμα: «Ξέχασαν» να βάλουν γυναίκες στην επιτροπή της Cop29

Αντρική υπόθεση το Κλίμα: «Ξέχασαν» να βάλουν γυναίκες στην επιτροπή της Cop29

«Αυτή είναι θετική πρόοδος, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από την ισότητα των φύλων»

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν πρόσθεσε 12 γυναίκες στην προηγουμένως αποκλειστικά ανδρική οργανωτική επιτροπή για την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα Cop29, την οποία θα φιλοξενήσει η χώρα τον Δεκέμβριο.

Η κίνηση έρχεται μετά από αντιδράσεις αφότου ο Guardian ανέφερε την αρχική σύνθεση 28 ανδρών της επιτροπής, η οποία ονομάστηκε «οπισθοδρομική» από την ομάδα εκστρατείας She Changes Climate. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο, όχι το μισό», ανέφερε η ομάδα.

Η Χριστιάνα Φιγκέρες, η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα όταν επιτεύχθηκε η ιστορική συμφωνία του Παρισιού το 2015, είχε χαρακτηρίσει την ομάδα που αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες «σοκαριστική και απαράδεκτη».

Ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ πρόσθεσε επίσης έναν ακόμη άνδρα στην επιτροπή, η οποία τώρα αποτελείται από 29 άνδρες και 12 γυναίκες. Μεταξύ των γυναικών που προστέθηκαν είναι η Umayra Taghiyeva, αναπληρώτρια υπουργός Οικολογίας και Φυσικών Πόρων, η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Sabina Aliyeva και η Bahar Muradova, η πρόεδρος της κρατικής επιτροπής για τα προβλήματα της οικογένειας, των γυναικών και των παιδιών.

«Απέχουμε πολύ»

«Αυτή είναι θετική πρόοδος, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από την ισότητα των φύλων», δήλωσε η Elise Buckle, συνιδρύτρια του She Changes Climate. «Αυτή είναι μια γρήγορη λύση αλλά όχι αρκετή».

Σχεδόν όλα τα μέλη της επιτροπής Cop29 είναι υπουργοί ή αξιωματούχοι της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας. Ο επικεφαλής του κρατικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης στην επιτροπή.

Το Cop29 θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι πιο σημαντικές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα θα φιλοξενηθούν από ένα πετρελαϊκό κράτος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, μετά τη διεξαγωγή του Cop28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων κατά ένα τρίτο την επόμενη δεκαετία

Ο ορισθείς πρόεδρος του Cop29, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση χωρών για την ανάληψη δράσης για το κλίμα, είναι ο Mukhtar Babayev, υπουργός Οικολογίας και φυσικών πόρων.

Αύξηση παραγωγής ορυκτών καυσίμων

Ο Μπαμπάγιεφ στο παρελθόν είχε εργαστεί για 26 χρόνια στην Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (Socar). Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων κατά ένα τρίτο την επόμενη δεκαετία, αποκάλυψε πρόσφατα ο Guardian.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ταχεία πτώση της καύσης ορυκτών καυσίμων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί με τεράστια διαφορά.

Πρόεδρος του Cop28 ήταν ο Σουλτάνος ​​Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος ήταν επίσης διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ, Adnoc, κάτι που οδήγησε σε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων .

Το Cop28 συνέταξε μια συμφωνία μεταξύ των χωρών για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα , την πρώτη φορά που η αιτία της κλιματικής κρίσης αναφέρθηκε σε ένα κείμενο απόφασης. Μετά το Cop28, ο Al Jaber είπε ότι θα συνεχίσει την επέκταση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας πετρελαίου του .

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024