Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Νέα πλήγματα στην Υεμένη ως αντίποινα για την επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο

ΗΠΑ: Νέα πλήγματα στην Υεμένη ως αντίποινα για την επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο

Με νέα πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων απάντησαν οι ΗΠΑ, σε αυτό που ονόμασαν «αντίποινα για την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο».

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε νέα πλήγματα στην Υεμένη την Τρίτη εναντίον βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων σε τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους Χούθι, ως αντίποινα για την επίθεση ενάντια σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι διαταραχές στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας που προκαλούνται από τις επιθέσεις των Χούθι θα ανεβάσουν τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Ευρώπη κυρίως, δήλωσε στέλεχος της εταιρείας διαχείρισης λιμένων και εμπορευματικών μεταφορών DP World, καθώς οι επιπτώσεις στο εμπόριο αυξάνονται.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να βάλουν πάλι τους Χούθι στην Λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων

Η οργάνωση Ανσάρ Αλλάχ, γνωστοί και ως Χούθι, η οποία πρόσκειται στο Ιράν, έχει απειλήσει ότι θα επεκτείνει τις επιθέσεις της και σε αμερικανικά πλοία, σε απάντηση στα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον των εγκαταστάσεών της στην Υεμένη.

Οι Χούθι αναμένεται να ενταχθούν ξανά στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων

Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην περιοχή από τον Νοέμβριο έχουν επηρεάσει τις εταιρείες και έχουν θορυβήσει τις μεγάλες δυνάμεις – μια κλιμάκωση του τρίμηνου και πλέον πολέμου του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα. Οι Χούθι λένε ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι πρόσθετα αμερικανικά πλήγματα την Τρίτη εξουδετέρωσαν βαλλιστικούς πυραύλους που οι Χούθι ήταν έτοιμοι να εκτοξεύσουν, επιβεβαιώνοντας νωρίτερα δημοσίευμα του Reuters, που επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι ένα νέο πλήγμα εξαπολύθηκε σε τέσσερις πυραύλους κατά πλοίων. Το χτύπημα δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι ΗΠΑ αναμένονται να εντάξουν ξανά τους Χούθι στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Δεν επιδιώκουμε να το επεκτείνουμε αυτό. Οι Χούθι έχουν μια επιλογή να κάνουν και έχουν ακόμη χρόνο να κάνουν τη σωστή επιλογή, που είναι να σταματήσουν αυτές τις απερίσκεπτες επιθέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Χάρτης με όλες τις επιβεβαιωμένες επιθέσεις των Χούθι μέχρι σήμερα.

Με τις επιθέσεις των Ανσάρ Αλλάχ κλονίζεται η παγκόσμια οικονομία

Δύο επικεφαλής διεθνών τραπεζικών ομίλων που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός δήλωσαν κατ’ ιδίαν ότι ανησυχούν ότι η κρίση μπορεί να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν τελικά να καθυστερήσουν ή να αντιστρέψουν τις μειώσεις των επιτοκίων και να θέσουν σε κίνδυνο τις ελπίδες για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας. Ο οικονομικός διευθυντής της DP World, Yuvraj Narayan, δήλωσε ότι ανέμενε ότι οι διαταραχές θα έπλητταν τις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

«Το κόστος των αγαθών στην Ευρώπη από την Ασία θα είναι σημαντικά υψηλότερο», δήλωσε ο Narayan στο Reuters κατά την ετήσια συνάντηση του WEF στο Νταβός, το ελβετικό θέρετρο. «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα αισθανθούν τον πόνο …Θα πλήξει τις ανεπτυγμένες οικονομίες περισσότερο από ό,τι τις αναπτυσσόμενες οικονομίες», πρόσθεσε ο επικεφαλής των οικονομικών της εταιρείας logistics με έδρα το Ντουμπάι.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου για τις αποστολές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας αυξάνονται, δήλωσαν την Τρίτη ασφαλιστικές πηγές.

Ο Μοχάμεντ Αλί αλ-Χούθι υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν σε αυτοάμυνα λέγοντας πως «δεν επιτεθήκαμε στις αμερικανικές ακτές, δεν φτάσαμε στις ακτές της Φλόριντα, δεν επιτεθήκαμε στα αμερικανικά νησιά».

Το χτύπημα σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Μάλτας

Ένα υπό σημαία Μάλτας, ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ κατευθυνόταν βόρεια στην Ερυθρά Θάλασσα 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Saleef της Υεμένης, ανέφεραν μια εταιρεία ασφαλείας και δύο πηγές του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας. Οι Χούθι της Υεμένης πραγματοποίησαν την επίθεση στο πλοίο, το Zografia, χρησιμοποιώντας ναυτικούς πυραύλους, με αποτέλεσμα να σημειωθεί «άμεσο χτύπημα», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας Yahya Sarea.

Το Zografia έπλεε από το Βιετνάμ προς το Ισραήλ με 24 άτομα πλήρωμα και ήταν άδειο από φορτίο όταν δέχθηκε την επίθεση, ανέφερε μία από τις ελληνικές πηγές. «Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, μόνο υλικές ζημιές», πρόσθεσε η πηγή. Το πλοίο εξακολουθούσε να πλέει, αλλά πιθανόν να αλλάξει πορεία για ελέγχους ασφαλείας.

Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες, η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Nippon Yusen, γνωστή και ως NYK Line, έδωσε οδηγίες στα πλοία της που πλέουν κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα να περιμένουν σε ασφαλή ύδατα και εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής δρομολογίων, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk, ωστόσο, έστειλε δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μεταφέροντας αγαθά για τον αμερικανικό στρατό και την κυβέρνηση.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024