Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ερυθρά Θάλασσα: Ξανά «τρομοκρατική οργάνωση» οι Χούθι για τις ΗΠΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Ξανά «τρομοκρατική οργάνωση» οι Χούθι για τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είχαν αφαιρέσει τους Χούθι από τη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ κατέταξαν ξανά τους αντάρτες της Υεμένης, Χούθι, στις «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Σάλιβαν έκανε την ανακοίνωση, λέγοντας ότι πρόκειται για απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Σήμερα, ως απάντηση σε αυτές τις συνεχιζόμενες απειλές και επιθέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον χαρακτηρισμό της Ανσάρ Αλλάχ, επίσης γνωστής ως Χούθι, ως Ειδικά Καθορισμένου Παγκόσμιου Τρομοκράτη», ανέφερε ο Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του.

Συνεργασία Maersk με Hapag Lloyd στη σκιά της κρίσης στην Ερυθρά

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο χαρακτηρισμός – ο οποίος τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες – θα μπορούσε να επανεκτιμηθεί εάν οι Χούθι σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν αφαιρέσει τους Χούθι από τη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Σκληρές κυρώσεις

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι ο επαναπροσδιορισμός των Χούθι ως «τρομοκρατική οργάνωση», θα συνοδευτεί από σκληρές κυρώσεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον λαό της Υεμένης. Όπως υπογραμμίζεται, οι κυρώσεις κατά των Χούθι θα περιλαμβάνουν «πρωτοφανείς» ανθρωπιστικές εξαιρέσεις.

«Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι εμπορικές αποστολές στα λιμάνια της Υεμένης, στις οποίες βασίζεται ο λαός της Υεμένης για τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, θα πρέπει να συνεχιστούν και δεν καλύπτονται από τις κυρώσεις μας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

Το νέο μήνυμα αποτελεί μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες ότι η εκ νέου εφαρμογή των κυρώσεων κατά των Χούθι θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον λαό της Υεμένης, ο οποίος υποφέρει επί χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη χώρα το 2014, οδηγώντας σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024