Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φρένο στις προσδοκίες των αγορών για πολλές και μεγάλες μειώσεις επιτοκίων βάζουν ΕΚΤ, FED, BoE

Φρένο στις προσδοκίες των αγορών για πολλές και μεγάλες μειώσεις επιτοκίων βάζουν ΕΚΤ, FED, BoE

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και Τράπεζα της Αγγλίας δεν θέλουν να κηρύξουν πρώιμη νίκη κατά του πληθωρισμού.

Το μήνυμα που στέλνουν πλέον μαζικά στις αγορές οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου –και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας- είναι έντονο: Θα πραγματοποιηθούν μεν φέτος μειώσεις επιτοκίων αλλά αυτές δεν θα είναι ούτε τόσο μεγάλες ούτε θα γίνουν τόσο νωρίς όσο υπολόγιζε μέχρι τώρα μεγάλη μερίδα της αγοράς.

Η προσγείωση αυτή μέσω μαζικών παρεμβάσεων κορυφαίων παραγόντων των κεντρικών αυτών τραπεζιτών πραγματοποιείται καθώς σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Ουάσιγκτον θεωρείται πως υπερβολικές προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πλήττουν καίρια το έργο τους και επηρεάζουν αρνητικά, έως ένα βαθμό, την προσπάθεια ελέγχου των τιμών μέσω υψηλών επιτοκίων.

«Εάν υπάρχει προσδοκία ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι πάρα πολύ μεγάλες σε σύγκριση με το τι είναι πιθανό να γίνει, αυτό δεν βοηθά στη μάχη μας κατά του πληθωρισμού»

Τώρα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δίνει σήμα ότι όποιες μειώσεις επιτοκίων του ευρώ θα ξεκινήσουν από το καλοκαίρι και μετά και όχι από το Μάρτιο που είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες. Την ίδια στιγμή στη Βρετανία ανακοινώθηκε απροσδόκητη αύξηση πληθωρισμού για πρώτη φορά εδώ και δέκα μήνες. Επίσης στις ΗΠΑ στελέχη της FED αρχίζουν να αναφέρουν πως η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια.

Ο χρησμός Λαγκάρντ από το Νταβός

Μιλώντας από το Νταβός η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε συγκρατημένη για τις εξελίξεις σε αναμονή νέων στοιχείων για τιμές και μισθούς. Φρόντισε μάλιστα να προσθέσει ότι οι συζητήσεις για επιθετικές και μεγάλες μειώσεις δεν βοηθούν το έργο της ΕΚΤ, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό το δικό της μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Σιδηρά Κυρία της ΕΚΤ στο ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ εξαρτώνται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -ιδιαίτερα καθώς ορισμένοι δείκτες δεν βρίσκονται στα επίπεδα που θα ήθελε να δει η κεντρική τράπεζα, όπως είπε.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο στο 2,9% σε ετήσια βάση, από 2,4% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν στην Τετάρτη. «Εάν υπάρχει προσδοκία ότι (οι μειώσεις των επιτοκίων) θα είναι πάρα πολύ μεγάλες σε σύγκριση με το τι είναι πιθανό να γίνει, (αυτό) δεν βοηθά στη μάχη μας κατά του πληθωρισμού», εξήγησε η Λαγκάρντ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, φρόντισε να στείλει το ίδιο μήνυμα. «Είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε νίκη (…) [απέναντι στον πληθωρισμό]. Το έργο (μας) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», είπε.

Φρένο στις προσδοκίες έβαλε η Κριστίν Λανγκάρντ.

Ποιες μειώσεις προβλέπουν τώρα οι αγορές

Πλέον παράγοντες των αγορών προβλέπουν για φέτος τέσσερις έως πέντε μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μια, που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τον Ιούνιο και μετά σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 140 μονάδες βάσης φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Για τις ΗΠΑ, που η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων το Μάρτιο φαινόταν σίγουρη έως τώρα, πλέον οι πιθανότητες να γίνει αυτό έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 50%. Επίσης η μέση πρόβλεψη αναφέρει για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 150 μονάδες βάσης φέτος από 166 μονάδες βάσης που ήταν η μέση πρόβλεψη πριν από μερικές ημέρες δείχνει η έρευνα του Bloomberg.

Παρέμβαση και από το ΔΝΤ

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Λαγκάρντ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδίωξε να βάλει πάγο σε προσδοκίες για μεγάλες και πολλές μειώσεις επιτοκίων μέσα στο έτος. Η δεύτερη στην ιεραρχία του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ χαρακτήρισε ως πρόωρα τα συμπεράσματα παραγόντων της αγοράς για μεγάλες μειώσεις επιτοκίων φέτος από τις κεντρικές τράπεζες. Μιλώντας στο CNBC από το Νταβός η Γκόπιναθ ανέφερε ότι η προσπάθεια για μείωση του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το Ταμείο προβλέπει κι αυτό μείωση των επιτοκίων του ευρώ από το δεύτερο εξάμηνο και μετά –και όχι νωρίτερα.

Επιμένει ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Τα νέα χθεσινά στοιχεία από τη Βρετανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα για τον μήνα Δεκέμβριο στο 4% από το χαμηλό διετίας του 3,9% που είχε καταγράψει τον Νοέμβριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μείωση στο 3,8%. Αυτό αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας τα οποία έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού σε στερλίνες στο 5,25% που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

Στις ΗΠΑ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της FED, Κρίστοφερ Γουόλερ, προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων του δολαρίου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε τέτοια χαλάρωση της νομισματικής θα πρέπει να γίνει με στο σωστό τρόπο, όπως είπε.

Πηγή: Ot

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024