Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Moody’s: Εξάμηνο «φωτιά» για την ΕΚΤ - Πότε θα μειωθούν τα επιτόκια

Moody’s: Εξάμηνο «φωτιά» για την ΕΚΤ – Πότε θα μειωθούν τα επιτόκια

Αυτό που βλέπουμε είναι μια παύση στον αποπληθωρισμό, όχι μια αλλαγή στην τάση, αναφέρει η Moody’s

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εκπέμπει μικτά μηνύματα. Και αυτό θέτει στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια δύσκολη θέση να έχει περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή του προκειμένου να αποφασίσει κάποια αλλαγή στη νομισματική πολιτική.

Αυτό αναφέρει η Moody’s, σχολιάζοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, τα οποία, όπως αναφέρει, δεν βοήθησαν ούτε τα «περιστέρια» (υπέρ της πιο χαλαρής πολιτικής) της νομισματικής πολιτικής ούτε τα «γεράκια» (υπέρ της πιο αυστηρής πολιτικής). Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, όπως αναμενόταν ευρέως, δεδομένης της μεγάλης επίδρασης που προέκυψε από τη γερμανική παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2022.

Ενώ ο Ιανουάριος ενδέχεται να φέρει νέα αύξηση του πληθωρισμού, από τον Φεβρουάριο και μετά θα επιστρέψει η περιοχή στη μείωση του πληθωρισμού

«Αν και η αύξηση ήταν κάπως υψηλότερη από ό,τι περιμέναμε, δεν αλλάζει τη συνολική αντιπληθωριστική τάση», αναφέρει η Moody’s. Αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ξανά και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Ενώ ο Ιανουάριος ενδέχεται να φέρει νέα αύξηση του πληθωρισμού λόγω του τέλους αρκετών κρατικών παρεμβάσεων και πιθανών ανατιμήσεων του Ιανουαρίου, από τον Φεβρουάριο και μετά θα επιστρέψει η περιοχή στη μείωση του πληθωρισμού. Με άλλα λόγια, αυτό που βλέπουμε είναι μια παύση στον αποπληθωρισμό, όχι μια αλλαγή στην τάση, αναφέρει η Moody’s.

Βλέπουμε μια παύση στον αποπληθωρισμό, όχι μια αλλαγή στην τάση, αναφέρει η Moody’s.

Επιμέρους συνιστώσες

Όσον αφορά τις πιο ειδικές συνιστώσες του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, η Moody’s εντοπίζει κάποιες ανοδικές εκπλήξεις σε όλα τα συστατικά, εκτός από τα τρόφιμα, με την ενέργεια να κινείται σημαντικά υψηλότερα από ό,τι περίμενε.

Η γενική αίσθηση ήταν ότι οι τιμές της ενέργειας θα μειώνονταν από τον Νοέμβριο, λόγω των χαμηλότερων τιμών των καυσίμων, αλλά και των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Δεν συνέβη αυτό, με την πιθανότερη εξήγηση της Moody’s να είναι στην εποχική προσαρμογή: τα μη προσαρμοσμένα δεδομένα όντως μειώθηκαν και ήταν μόνο κάπως υψηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, μια ανοδική έκπληξη σε ενέργεια απέχει πολύ από το να αποτελεί ανησυχητικό σήμα, διαβεβαιώνει όμως.

Αντίθετα, το κομμάτι των τροφίμων έφερε καλά νέα. Κυρίως, η αύξηση των τιμών των επεξεργασμένων τροφίμων έκανε ένα ακόμη βήμα προς τα κάτω, μόλις πάνω από το όριο του 0% σε μηνιαίους όρους. Αυτό συνεχίζει τη μακροχρόνια αποπληθωριστική διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές του 2023 και είναι πιθανό να συνεχιστεί φέτος — μετά από μια άνοδο τον Ιανουάριο.

Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών χονδρικής των τροφίμων, οι οποίες επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα. Η Moody’s εξακολουθεί να πιστεύει ότι κάποια στιγμή φέτος οι τιμές των τροφίμων θα πιεστούν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ενώ τα ευμετάβλητα τμήματα ενέργειας και τροφίμων παρείχαν μια μικτή εικόνα, τα βασικά τμήματα του πληθωρισμού αποδείχθηκαν λίγο απογοητευτικά σε μηνιαία βάση, ειδικά υπό το φως των πρόσφατων επιδόσεων.

Ο δομικός πληθωρισμός είχε τον υψηλό μήνα από τον Αύγουστο, λόγω των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών. Κάποια από αυτά είναι πιθανότατα αντιστροφή της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη πτώση τον Νοέμβριο, όταν οι βασικές τιμές υποχώρησαν.

Μεταξύ των αγαθών, είναι πιθανό οι τιμές των ενδυμάτων να αυξάνουν την αστάθεια, με τις ισχυρότερες από τις συνηθισμένες εκπτώσεις της Black Friday να επηρεάζουν αρνητικά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θετικά. Στις υπηρεσίες, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων πιθανότατα ανέτρεψαν τη μεγάλη πτώση τους από τον Νοέμβριο.

Όλοι έχουν δίκιο…

Τόσο τα «γεράκια» όσο και τα «περιστέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα βρουν επιχειρήματα υπέρ τους στα στοιχεία του πληθωρισμού. Οι Hawks θα επισημάνουν ότι η αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού τους προηγούμενους μήνες ήταν προσωρινή.

Οι Doves θα τονίσουν ότι, ακόμη και τον Δεκέμβριο, ο μηνιαίος ρυθμός πληθωρισμού ήταν συνεπής με τον στόχο για τον πληθωρισμό της τράπεζας. Ως εκ τούτου, η Moody’s δεν αναμένει ουσιαστική αλλαγή της ισορροπίας στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας με βάση αυτό το σημείο δεδομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πήχης για μια μείωση του επιτοκίου τον Μάρτιο έχει αυξηθεί, με την Moody’s να θέτει την πιθανότητα μόλις στο 1 στις 10 να συμβεί. Ενώ μια μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο είναι πολύ πιο κοντινή, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Ιούνιος είναι πολύ πιθανό να φέρει την πρώτη μείωση του επιτοκίου.

Το αν ο Απρίλιος ή ο Ιούνιος θα φέρει την πρώτη μείωση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τα νούμερα του Ιανουαρίου. Αυτά είναι εξαιρετικά αβέβαια και θα επηρεαστούν από πολλούς παράγοντες με άγνωστα αποτελέσματα και ακόμη και κατευθύνσεις. Μέχρι τότε, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, καταλήγει η Moody’s.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024