Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ο Μπάιντεν αξιοποιεί την Αϊόβα για να πείσει ότι ο Τραμπ συνιστά απειλή; - Στο στόχαστρο ο «MAGA» Τραμπισμός

Πώς ο Μπάιντεν αξιοποιεί την Αϊόβα για να πείσει ότι ο Τραμπ συνιστά απειλή; – Στο στόχαστρο ο «MAGA» Τραμπισμός

Η Καμάλα Χάρις υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους τον ρόλο του Τραμπ στην ανατροπή της Roe v Wade για τις αμβλώσεις, καθώς ο πυρήνας της εκστρατείας είναι ότι ο Μπάιντεν μπορεί να τον νικήσει ξανά

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να «σάρωσε» στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, ωστόσο οι Δημοκρατικοί του Τζο Μπάιντεν έχουν σκοπό να αξιοποιήσουν αυτή τη νίκη προς όφελός τους.

Πώς; Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο βρετανικός Gaurdian, κορυφαίοι Δημοκρατικοί δεν αντέδρασαν στη συντριπτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της Αϊόβα τη Δευτέρα, με τον αναμενόμενο αποτροπιασμό. Αντιθέτως, η νίκη τού δύο φορές υπόδικου και 91 φορές κατηγορούμενου για εγκλήματα πρώην προέδρου των ΗΠΑ προαναγγέλθηκε ως μία πρώιμη έναρξη της μάχης για τον Λευκό Οίκο.

Η νίκη του Τραμπ ήρθε με 30 μονάδες διαφορά από τον σκληρό δεξιό κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος κέρδισε τη δεύτερη θέση από την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι. Μόνο μία από τις 99 κομητείες της Αϊόβα δεν πήγε υπέρ του Τραμπ: η κομητεία Τζόνσον, στην οποία ανήκει το Πανεπιστήμιο του Iow, την οποία κέρδισε η σχετικά μετριοπαθής αριστερή Χέιλι στην κούρσα με μία ψήφο.

Εκστρατεία κατά του «MAGA Τραμπισμού»

Απαντώντας στη νίκη του Τραμπ και χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο του προεκλογικού συνθήματος του Τραμπ, «Make America great again» (MAGA – Να κάνουμε την Αμερική ξανά σπουδαία), ο Τζο Μπάιντεν είπε στους οπαδούς του πως «το θέμα είναι το εξής: αυτές οι εκλογές θα ήταν πάντα εσύ και εγώ εναντίον των ακραίων Ρεπουμπλικάνων του MAGA. Αυτό ίσχυε χθες και θα ισχύει και αύριο».

Οι αναφορές δείχνουν εδώ και καιρό ότι ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του θέλουν να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ στις κάλπες του Νοεμβρίου. Αυτό θα τους επιτρέψει να κάνουν εκστρατεία περισσότερο για την απειλή που αποτελεί ο Τραμπ για την αμερικανική δημοκρατία, παρά για τις αρετές του ίδιου του Μπάιντεν, ενός ιστορικά αντιδημοφιλούς προέδρου που αντιμετωπίζει επικρίσεις σχετικά με την ηλικία του (81 ετών τώρα, 86 στο τέλος μιας δεύτερης θητείας), τους χειρισμούς του στην οικονομία και την υποστήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.

«Το ίδιο πρόσωπο που πρόσφατα αποκάλεσε την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade ‘θαύμα’ είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία», υπογράμμισε η Καμάλα Χάρις

Την Τρίτη, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Μιτς Λάντριου, που τώρα είναι συμπρόεδρος της εκστρατείας του Μπάιντεν, δήλωσε στο MSNBC: «Είδατε τους τελευταίους πέντε ή έξι μήνες κάθε υποψήφιο για την προεδρία από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων να τρέχει προς την ακραία πλευρά MAGA του κόμματος που ανήκει ξεκάθαρα στον Ντόναλντ Τραμπ».

«Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα που ήταν ένα πραγματικά σπουδαίο κομμάτι του αμερικανικού πολιτικού συστήματος έχει πεθάνει. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέχει τη δεξιά MAGA και χθες το βράδυ 50.000 κάτοικοι της Αϊόβα [δήλωσαν] ότι πιστεύουν πως οι εκλογές [του 2020] εκλάπησαν, είναι αρνητές των εκλογών και στην πραγματικότητα λένε ότι δεν έχει σημασία γι’ αυτούς αν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας».

Υπόδικος με ένα… τσουβάλι διώξεις στην πλάτη του

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει 91 ποινικές κατηγορίες. Δεκαεπτά αφορούν στην υπονόμευση των εκλογών, 40 έχουν ασκηθεί για τη διατήρηση διαβαθμισμένων πληροφοριών και 34 για πληρωμές χρημάτων για την αποσιώπηση μιας πορνοστάρ που ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση με τον πρώην πρόεδρο.

Αντιμετωπίζει επίσης αστικές αγωγές σχετικά με τις επιχειρηματικές του υποθέσεις και μια αγωγή δυσφήμισης που προκύπτει από έναν ισχυρισμό για βιασμό, τον οποίο ένας δικαστής χαρακτήρισε «ουσιαστικά αληθινό», καθώς και προσπάθειες να μην εκλεγεί στο Κολοράντο και το Μέιν, βάσει της 14ης τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος, για υποκίνηση της φονικής επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Κογκρέσο.

Η Χέιλι έχει κερδίσει έδαφος έναντι του Τραμπ στο Νιου Χάμσαϊρ, το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα είναι η δεύτερη πολιτεία που θα ψηφίσει. Αλλά στην Αϊόβα, μεταξύ ενός συντριπτικά κοινωνικά συντηρητικού εκλογικού σώματος, η κυριαρχία του Τραμπ ήταν σχεδόν πλήρης. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις σε άλλες πολιτείες – συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας καταγωγής της Χέιλι, της Νότιας Καρολίνας, η οποία ψηφίζει τρίτη – δίνουν στον Τραμπ παρόμοιο προβάδισμα με της Αϊόβα.

«Είναι μάχη μεταξύ δύο μεγάλων ιδεών»

«Αυτό θα πρέπει να σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σημερινό Ρεπουμπλικανικό κόμμα που, παρεμπιπτόντως, δεν εκπροσωπεί τους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους στη χώρα, τους μετριοπαθείς ή τους ανεξάρτητους», τονίζει ο πρώην δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Μιτς Λάντριου.

«Όλοι γνώριζαν πάντα ότι αυτή θα ήταν μια μάχη μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ και, στην πραγματικότητα, μια μάχη μεταξύ δύο μεγάλων ιδεών. Ο Τζο Μπάιντεν ξυπνάει κάθε μέρα, και έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία, για να σώσει μια δημοκρατία που απειλείται. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο MAGA Τραμπισμός είναι μια υπαρξιακή απειλή, είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία που έχουμε δει στη ζωή μας και όλοι μας θα πρέπει να μπούμε σε αυτή τη μάχη γιατί ξέρουμε πόσο δύσκολη θα είναι», λέει χαρακτηριστικά.

Η Χέιλι και ο ΝτεΣάντις συχνά συγκεντρώνουν καλύτερα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις σε υποθετικές αναμετρήσεις με τον Μπάιντεν από ό,τι ο Τραμπ. Και ενώ οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ υπερτερεί του Μπάιντεν σε αρκετές πολιτείες, ο Μπάιντεν έχει ήδη νικήσει μία φορά τον Τραμπ.

Το βασικό μήνυμα της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν είναι ότι μπορεί να το ξανακάνει. Όσο πιο γρήγορα ο Τραμπ «ράψει κοστούμι» για το φαινομενικά αναπόφευκτο χρίσμα του, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουν οι Δημοκρατικοί για να πείσουν το εκλογικό σώμα πως ο Μπάιντεν είναι τουλάχιστον το μικρότερο από «δύο κακά».

Ξανά στο επίκεντρο της εκστρατείας οι αμβλώσεις

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στην Αϊόβα, η αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, αξιοποίησε την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (αργία στις ΗΠΑ) επιτιθέμενη στον Ντόναλντ Τραμπ πως συνιστά απειλή για τη δημοκρατία.

Ακολούθως, τόνισε τον κεντρικό ρόλο του Τραμπ στην περσινή ανατροπή της απόφασης Roe v Wade, της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που κατοχύρωνε το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να επιρρίψουν ευθύνες των Ρεπουμπλικανών για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα – που αποδεδειγμένα αποτελούν ισχυρό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας – τόσο έντονα στον ΝτεΣάντις ή στη Χέιλι, αν και οι δύο είναι επίσης κατά των αμβλώσεων.

«Το ίδιο πρόσωπο που πρόσφατα αποκάλεσε την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade ‘θαύμα’ είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία», διεμήνυσε η Χάρις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο MAGA Τραμπισμός είναι μια υπαρξιακή απειλή, είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία που έχουμε δει στη ζωή μας

Από τη Γερουσία, ο Μπράιαν Σατζ, Δημοκρατικός από τη Χαβάη, κατακεραύνωσε τον ΝτεΣάντις και τη Χέιλι για τις εκστρατείες στις οποίες έκαναν επί μακρόν «ντροπαλές» επιθέσεις κατά του Τραμπ.

«Σούπερ περίεργο που οι διεκδικητές επαινούν το πρόσωπο που βρίσκεται στην πρώτη θέση και αυτό δεν τους κάνει να αναλάβουν την πρωτοκαθεδρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με μία λιγότερο… διακριτική δήλωση, ο Στιβ Κοέν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ένας Δημοκρατικός από το Μέμφις του Τενεσί, έδωσε ένα παράδειγμα του γενικού μηνύματος κατά του Τραμπ για τις εκλογές του 2024, που θα έρθει από τους Δημοκρατικούς:

«Τι λέει η νίκη του απατεώνα, υποκινητή, σεξιστή, κακοποιού, ψεύτη, για τους Ρεπουμπλικάνους της Αϊόβα;».

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024