Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανίσχυρος φεύγει ο Τραμπ από την Αϊόβα - Τα συμπεράσματα των αναλυτών

Πανίσχυρος φεύγει ο Τραμπ από την Αϊόβα – Τα συμπεράσματα των αναλυτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να νικήσει τους αντιπάλους του στις προκριματικές με ένα τεράστιο προβάδισμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να αποσπάσει μία μεγάλη νίκη στην έναρξη των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα. Ο πρώην πρόεδρος με την νίκη αυτή απέδειξε ότι μπορεί να κερδίσει το τρίτο κατά σειρά προεδρικό χρίσμα του κόμματος του. Μάλιστα αυτό το πέτυχε χωρίς να συμμετέχει σε κανένα από τα debate που έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των εσωκομματικών εκλογών.

Σύμφωνα με το CNN, ο πρώην πρόεδρος έλαβε το 51,01% των ψήφων, ενώ ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις κέρδισε την δεύτερη θέση με δύο μονάδες διαφορά από την Νίκι Χέιλι. Οι εκλογές τώρα μεταφέρονται στο Νιο Χάμσαϊρ, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χέιλι θα είναι σε αρκετά ισχυρότερη θέση στις προκριματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Με μία πρώτη ανάγνωση, τα αποτελέσματα στην Αϊόβα έδειξαν πόσο αφοσιωμένοι παραμένουν οι Ρεπουμπλικάνοι στον Τραμπ εν μέσω της εξαιρετικά ασυνήθιστης εκστρατείας του – η οποία διεξάγεται μεταξύ δικαστικών εμφανίσεων, καθώς μάχεται ενάντια στις κατηγορίες που εκκρεμούν ακόμα, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών που συνδέονται με τις προσπάθειές του να υπονομεύσει τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αλλάζει τακτική απέναντι στους αντιπάλους του

Την ώρα που γιόρταζε την ιστορική του νίκη το βράδυ της Δευτέρας στο Ντε Μόιν, ο Τραμπ απέσυρε τα συνηθισμένα του παρατσούκλια και τις προσβολές για τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του. Συνεχάρη τον DeSantis, τη Haley και τον επιχειρηματία Vivek Ramaswamy για τις επιδόσεις τους και περιέγραψε και τους τρεις ως «πολύ έξυπνους ανθρώπους, πολύ ικανούς ανθρώπους.»

Παρόλα αυτά, το μήνυμά προς τους αντιπάλους του δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές: «Ήρθε η ώρα να σταματήσουν τον αγώνα τους και να συμμετάσχουν στην καμπάνια.» Ο Τραμπ στις δηλώσεις του ανέφερε «Είναι τόσο σημαντικό, και θέλω να το κάνω αυτό ένα πολύ μεγάλο μέρος του μηνύματός μας: Θα ενωθούμε. Θα συμβεί σύντομα»

Μετά από τα αποτελέσματα στην Αϊόβα, οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι έχουν περιοριστεί έτι περιαιτέρω: Ο Ramaswamy, ο οποίος βγήκε τέταρτος το βράδυ της Δευτέρας, τερμάτισε την εκστρατεία του και δήλωσε την υποστήριξη του αμέσως στον πρώην πρόεδρο.

Μετά την Αϊόβα μένουν τρεις υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα

Ο Ρον Ντεσάντις αναδείχθηκε δεύτερος στις πρώτες προκριματικές εκλογές

Τρεις οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα

Με τον πρώην πρόεδρο να ξεπερνά το 50% των ψήφων στην Αϊόβα, DeSantis και Haley, συνεχίζουν να μάχονται για την ανάδειξη τους στην δεύτερη θέση. «Έχουμε βγάλει το εισιτήριό μας από την Αϊόβα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα. Θα επισκεφθεί τη Νότια Καρολίνα, την πολιτεία της Χέιλι, την Τρίτη και στη συνέχεια θα συνεχίσει στο Νιου Χάμσαϊρ. Η Χέιλι, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε μονοψήφια απόσταση από τον Τραμπ στο Νιου Χάμσαϊρ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ελπίζει να επωφεληθεί από ένα πιο μετριοπαθές εκλογικό σώμα στις προκριματικές εκλογές εκεί – και να το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για να καθαρίσει αποτελεσματικά το πεδίο και να τοποθετηθεί ως η μοναδική εναλλακτική λύση του κόμματος για τον Τραμπ.

«Μπορώ να πω με ασφάλεια ότι απόψε, η Αϊόβα έκανε τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων αγώνα δύο ατόμων», δήλωσε στους υποστηρικτές της η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Όλες οι πτέρυγες στους Ρεπουμπλικάνους στηρίζουν Τραμπ

Το 53% των λευκών ευαγγελικών χριστιανών υποστήριξε τον Τραμπ, έναντι 27% του DeSantis και 13% της Χέιλι – στοιχεία που υπογραμμίζουν γιατί ο Τραμπ είναι το μεγάλο φαβορί στη Νότια Καρολίνα – όπου οι ευαγγελικοί αποτελούν τεράστιο ποσοστό του προκριματικού εκλογικού σώματος του κόμματος – παρόλο που είναι η πολιτεία καταγωγής της Χέιλι. Οι απόφοιτοι κολεγίων μοιράζονται κάπως ισομερώς μεταξύ του Trump, της Haley και του DeSantis. Αλλά ο Trump κυριάρχησε σε όσους δεν έχουν πτυχίο κολεγίου, με 67% υποστήριξη.

Μια εκλογική ομάδα στην οποία κυριάρχησε η Χέιλι ήταν εκείνοι που προσδιορίζονταν ως μετριοπαθείς ή φιλελεύθεροι. Κέρδισε την υποστήριξη του 63% αυτής της ομάδας – ένας αριθμός που θα προοιωνιζόταν καλά για μια γενική εκλογική αναμέτρηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αλλά αντικατοπτρίζει επίσης πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η Χέιλι για να κερδίσει το εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών στις προκριματικές εκλογές. Η δημοσκόπηση της εισόδου διαπίστωσε ότι η Χέιλι τα πήγε καλά με εκείνους που πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε δίκαια τις εκλογές του 2020 και με εκείνους που λένε ότι η ιδιότητα που είχε μεγαλύτερη σημασία για αυτούς ήταν να έχει το σωστό ταμπεραμέντο.

Ο DeSantis, εν τω μεταξύ, έδειξε μεγαλύτερη δύναμη μεταξύ των βασικών εκλογικών ομάδων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Από εκείνους των οποίων η ψήφος βασιζόταν στο ποιος υποψήφιος συμμερίζεται τις αξίες τους, ο Trump προηγούνταν με 43%, αλλά το 31% του DeSantis ήταν πολύ μπροστά από το 13% της Haley. Παρόλα αυτά, με λίγα σημάδια αδυναμίας από τον Trump, δεν είναι σαφές πού έχει ευκαιρίες ο DeSantis να κερδίσει.

H Νίκι Χέιλι βρίσκεται πολύ κοντά στον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις που γίνονται για το Νιου Χαμσάιρ

Η Χέιλι θέλει να σταματήσει τον εφιάλτη «Τραμπ – Μπάιντεν»

Καθώς η κούρσα μετατοπίζεται σε πιο ευνοϊκό έδαφος για τη Χέιλι, χρησιμοποίησε την ομιλία της το βράδυ της Δευτέρας στην Αϊόβα για να υποστηρίξει ότι είναι το αντίδοτο σε μια αναμέτρηση Μπάιντεν-Τραμπ.

Η Χέιλι υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών αποδοκιμάζει, τόσο τον νυν, όσο και τον πρώην πρόεδρο και επέμεινε ότι η εκστρατεία της είναι «η τελευταία ελπίδα για να σταματήσει ο εφιάλτης Τραμπ-Μπάιντεν.»

Παράλληλα, ενώ συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του, υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος και ο Μπάιντεν μοιράζονται «περισσότερα κοινά απ’ ό,τι νομίζετε.» Πρόσθεσε δε ότι «Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Μπάιντεν δεν έχουν όραμα για το μέλλον της χώρας μας, επειδή και οι δύο αναλώνονται στο παρελθόν, στις έρευνες, στις βεντέτες, στα παράπονα. Η Αμερική αξίζει κάτι καλύτερο.»

Ο ΝτεΣάντις ορκίζεται να συνεχίσει την καμπάνια

Αφού ανακηρύχθηκε δεύτερος στις εκλογές, ο DeSantis δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι κατάφερε να επιζήσει μίας κούρσας όπου του καταλόγισαν «τα πάντα εκτός από τον νεροχύτη της κουζίνας» στην Αϊόβα, ενώ ορκίστηκε να συνεχίσει την εκστρατεία του.

Ωστόσο, εισέρχεται σε μια δύσκολη περίοδο, με τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν πολύ πίσω από τον Τραμπ και τη Χέιλι στο Νιου Χάμσαϊρ. Ο Τραμπ αναμένεται να κυριαρχήσει στις εκλογές του GOP στη Νεβάδα. Οι δωρητές θα μπορούσαν επίσης να λιγοστεύσουν.

Οι ελπίδες του DeSantis θα μπορούσαν να εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες. Οι επερχόμενες δίκες του Τραμπ θα μπορούσαν να γίνουν ένα σημείο ανάφλεξης που θα αλλάξει την πορεία της κούρσας. Η Χέιλι, που αντιμετωπίζει αυξημένο έλεγχο τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσε να σκοντάψει στο Νιου Χάμσαϊρ.

Η απόφαση του DeSantis να επισκεφθεί πρώτα τη Νότια Καρολίνα την Τρίτη πριν ταξιδέψει στο Νιου Χάμσαϊρ δείχνει τη σημασία της πολιτείας. Εκεί υπηρέτησε η Χέιλι ως κυβερνήτης, αλλά οι ψηφοφόροι των προκριματικών εκλογών εκεί θα μπορούσαν να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με την πολιτική του ΝτεΣάντις. Η ανατροπή της Χέιλι στο γήπεδό της στις 24 Φεβρουαρίου στις προκριματικές εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει τον ΝτεΣάντις στη Σούπερ Τρίτη στις 5 Μαρτίου με δυναμική.

Τέλος, το βράδυ της Δευτέρας έγινε φανερή η φθίνουσα επιρροή των τοπικών αξιωματούχων (περισσότεροι από τους μισούς αξιωματούχους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της πολιτείας υποστήριξαν τον DeSantis), των ακτιβιστών (ο συντηρητικός Bob Vander Plaats με επιρροή, ο οποίος είχε ποντάρει σωστά στους τρεις προηγούμενους νικητές των Ρεπουμπλικανικών εκλογών της Αϊόβα, έχασε με τον DeSantis φέτος) και ατόμων που αγωνίστηκαν πόρτα πόρτα (ο Ramaswamy ήταν ο υποψήφιος που πραγματοποίησε τις περισσότερες εκδηλώσεις στην Αϊόβα, σύμφωνα με το Des Moines Register).

Sports in

Περιστέρι: Στην καλύτερη πεντάδα του Basketball Champions League ο Ράγκλαντ (pic)

Ο Τζο Ράγκλαντ ψηφίστηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας του Basketball Champions League για την αγωνιστική περίοδο 2023/24.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024