Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το σκάνδαλο που όλοι αγνοούσαν - Πώς ενεπλάκη η Fujitsu με το Βρετανικό Ταχυδρομείο

Το σκάνδαλο που όλοι αγνοούσαν – Πώς ενεπλάκη η Fujitsu με το Βρετανικό Ταχυδρομείο

Ένα IT σκάνδαλο στη Μεγάλη Βρετανία αποκαλύπτει μια σειρά από παθογένειες του συστήματος

Προς έκπληξη της ιαπωνικής αγοράς, η εταιρεία Fujitsu βρέθηκε στο επίκεντρο του βρετανικού -και όχι μόνο- ενδιαφέροντος, καθώς φαίνεται πως ένα πρόγραμμα λογισμικού της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του «σκανδάλου των Ταχυδρομείων» όπως ονομάζεται.

Περισσότεροι από 900 διευθυντές υποκαταστημάτων του βρετανικού ταχυδρομείου καταδικάστηκαν όταν ένα ελάττωμα στο λογιστικό λογισμικό έκανε να φαίνεται ότι είχαν χαθεί χρήματα από τις εγκαταστάσεις τους. Το λογισμικό αυτό, με την ονομασία Horizon, είχε αναπτυχθεί από τη Fujitsu.

Πώς λοιπόν μια ιαπωνική εταιρεία, γενικά γνωστή στους Βρετανούς ως κατασκευαστής φορητών υπολογιστών, ενεπλάκη σε μια από τις πιο εκτεταμένες αποτυχίες της δικαιοσύνης στη βρετανική νομική ιστορία;

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά στην εγχώρια αγορά όπου δραστηριοποιείται η Fujitsu, σχεδόν κανείς δεν έχει ακούσει για το σκάνδαλο Horizon. Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας δεν αναφέρθηκαν σε αυτό μέχρι αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC.

Το άγνωστο σκάνδαλο

Το σκάνδαλο Horizon οδήγησε ορισμένους υποδιοικητές ταχυδρομείων να προσπαθούν να καλύψουν τεράστια ελλείμματα με δικά τους χρήματα, αφού λάθη στο λογισμικό έκαναν να φαίνεται ότι έλειπαν χιλιάδες λίρες. Ορισμένοι μάλιστα έβαλαν ξανά υποθήκη τα σπίτια τους.

Εκατοντάδες κατέληξαν με ποινικές καταδίκες για ψευδή λογιστικά στοιχεία και κλοπή, ενώ ορισμένοι οδηγήθηκαν ακόμη και στη φυλακή. Πολλοί καταστράφηκαν οικονομικά και περιέγραψαν ότι αντιμετωπίστηκαν ως παρίες από τις κοινότητές τους.

Την Παρασκευή, τα κεντρικά της Fujitsu στην Ιαπωνία δήλωσαν στο BBC πως «η εταιρεία αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα. Η τρέχουσα θεσμοθετημένη έρευνα περιλαμβάνει τη διερεύνηση πολύπλοκων και ευαίσθητων γεγονότων που εκτυλίχθηκαν επί πολλά χρόνια». Η θυγατρική μας στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τις αρχές και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην υποστήριξη της διαδικασίας. Από σεβασμό στην εν εξελίξει έρευνα, η Fujitsu θα απέχει από περαιτέρω σχόλια προς το παρόν», πρόσθεσε.

Μια ιστορία δεκαετιών

Για να γίνει κατανοητός ο ρόλος της Fujitsu, το BBC ανέτρεξε στην εξαγορά της βρετανικής εταιρείας International Computers Limited (ICL) – η οποία ανέπτυξε το λογισμικό Horizon – τη δεκαετία του 1990.

Η σχέση μεταξύ της ICL και της Fujitsu χρονολογείται εδώ και δεκαετίες και οι τρόποι με τους οποίους λειτουργούν και οι δύο είναι αρκετά παρόμοιοι.

Στη δεκαετία του 1970, η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της αμερικανικής IBM και παρείχε οικονομική στήριξη ύψους 57 δισ. γεν σε τρεις γιγαντιαίες τεχνολογικές συμμαχίες, μία από τις οποίες ήταν η Fujitsu.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τότε κυβέρνηση Γουίλσον έκανε ακριβώς το ίδιο με τη δημιουργία της ICL.

Με τη δύναμη της κυβέρνησης πίσω τους, οι ιαπωνικές επιχειρήσεις προέβησαν σε σημαντικές αγορές τη δεκαετία του 1980, ενθαρρυμένες από την ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία.

Αυτό συνέβη όταν η ICL αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα στην πατρίδα της. Κατείχε πολλά κυβερνητικά συμβόλαια του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η κυβέρνηση εφάρμοζε την πολιτική ότι κάθε υπολογιστής άνω ενός συγκεκριμένου μεγέθους αγοράζονταν από την εταιρεία. Αλλά η εταιρεία δυσκολευόταν να συμβαδίσει με τους διεθνείς ανταγωνιστές της και μέχρι το 1981 είχε χάσει 18,7 εκατ. λίρες.

Η Fujitsu και η ICL έμαοιζαν ως το τέλειο ζευγάρι. Η εξαγορά επέτρεψε στη Fujitsu να έχει μια υπερμεγέθη παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι ισχυροί δεσμοί της ICL με την κυβέρνηση σήμαιναν συχνά ότι ήταν ο μόνος υποψήφιος για κυβερνητικές συμβάσεις.

Τι αφορά το σκάνδαλο

Μεταξύ 1999 και 2015 το Ταχυδρομείο άσκησε δίωξη κατά 700 υποδιοικητών και υποδιευθυντών υποκαταστημάτων του – κατά μέσο όρο έναν την εβδομάδα – με βάση πληροφορίες από το σύστημα Horizon. Άλλες 283 κατηγορίες ασκήθηκαν από άλλους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος.

Μετά από 20 χρόνια, οι κατηγορούμενοι κέρδισαν μια νομική μάχη για να επανεξεταστούν οι υποθέσεις τους. Μέχρι σήμερα έχουν ανατραπεί μόνο 93 καταδικαστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, τα θύματα θα μπορούν να υπογράφουν ένα έντυπο που θα δηλώνει ότι είναι αθώοι, προκειμένου να ανατραπούν οι καταδίκες τους και να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί με τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία για να διασφαλίσει ότι τα θύματα που κατηγορήθηκαν άδικα σε αυτά τα έθνη θα μπορέσουν επίσης να αθωωθούν.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ερευνά το Ταχυδρομείο για πιθανά αδικήματα απάτης που προκύπτουν από τις διώξεις.

Μια δημόσια έρευνα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021, με τα θύματα να εξακολουθούν να αναζητούν κατάλληλη αποζημίωση και απόδοση ευθυνών.

Παρόλη τη δικαστική διαμάχη, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται με την τελευταία έκδοση να χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα ισχυρή».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024