Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με μοντέλο ΚΑΤΕΕ τα δημόσια ΙΕΚ

Με μοντέλο ΚΑΤΕΕ τα δημόσια ΙΕΚ

Τα 6+1 βήματα για την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση από αυτές που έχουν εξαγγελθεί, που είναι η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και η σύνδεσή της με την αγορά εργασίας

Την επόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» – θα προηγηθεί συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, η οποία ξεκινάει σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση από αυτές που έχουν εξαγγελθεί για την Εκπαίδευση – έπεται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Να θυμίσουμε τον συμβολισμό της παρουσίασής του σε εκδήλωση στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Περάματος, απέναντι από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και η σύνδεσή της με την αγορά εργασίας. Ουσιαστικά η επαγγελματική εκπαίδευση και τα ΙΕΚ θα λειτουργούν πλέον με το μοντέλο των παλιών ΚΑΤΕΕ.

Πώς προβλέπεται να γίνει αυτό;

1. Δημιουργία campus: H σημαντικότερη καινοτομία που φέρνει ο νέος νόμος είναι η ίδρυση θεματικών campus, δηλαδή Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ), όπως ονομάζονται. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόσθετο επίπεδο, ένα «κέλυφος» που θα συντονίζει τις δομές που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (ΕΣΚ), τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) – που θα αλλάξουν όνομα. Οι δομές αυτές θα συνυπάρχουν και θα αλληλεπιδρούν, διατηρώντας όμως την αυτοτέλειά τους. Τα campus θα είναι θεματικά και θα έχουν σχέση με την περιοχή στην οποία λειτουργούν, π.χ. αυτό του Περάματος θα αφορά επαγγέλματα σχετικά με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, κάποιο άλλο σε περιοχή της Ελλάδας με αμπελώνες θα έχει σχέση με την οινοποιία κ.λπ.

2. Συνολική αναμόρφωση του θεσμού των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), μέσω της μεταφοράς στα ΕΠΑΛ των πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά, από την ίδρυσή τους, στα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια (ΠΕΠΑΛ).

 3. 130 νέοι οδηγοί κατάρτισης: Τα ΙΕΚ μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ). Σε αυτά εντάσσονται περίπου 130 νέοι οδηγοί κατάρτισης, δηλαδή 130 νέες ειδικότητες, που έχουν διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

4. Αναβάθμιση των γραφείων επαγγελματικής ανάπτυξης και σταδιοδρομίας: Οργανική μονάδα των campus θα είναι και τα αναβαθμισμένα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ). Συνεργασίες με επαγγελματικούς φορείς, μελέτη και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων που προκύπτουν από τους συνεργαζόμενους εταίρους σε περιφερειακό επίπεδο και διερεύνηση επαγγελματικών αναγκών είναι οι άξονές τους.

5. Δημιουργία θεματικών ερευνητικών ινστιτούτων: Οπου συντρέχουν οι συνθήκες, θα δημιουργείται Θεματικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΘΕΙΕΕΚ), το οποίο σε συνεργασία με ΑΕΙ, ερευνητικούς φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, εργοδοτικούς φορείς, φορείς εργαζομένων, τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις, κλαδικά συμβούλια, τοπική αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιεί έρευνα για τις τοπικές ανάγκες της οικονομίας και θα μεριμνά για την ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων.

6. Aναδιαμόρφωση εργαστηριακών κέντρων: Σε αυτά ήδη έχει αρχίσει να παραδίδεται ο νέος εξοπλισμός.

7. Δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης: Σε αυτήν κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις σπουδές του. Θα πρόκειται, ουσιαστικά, για το gov.gr της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με οδηγούς σπουδών, στατιστικά στοιχεία επαγγελματικής αποκατάστασης, εκπαιδευτικό υλικό και προσομοιώσεις. Κυρίως, όμως, η πλατφόρμα αυτή θα έχει σκοπό να λειτουργήσει ως σημείο τομής μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, ώστε αφενός οι μαθητές, οι καταρτιζόμενοι και οι απόφοιτοι και αφετέρου οι επιχειρήσεις να αναζητούν και να παρέχουν θέσεις για πρακτική άσκηση, μαθητεία και μόνιμη εργασία.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024