Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βράζει η Παιδεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Συλλαλητήρια παντού από εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές

Βράζει η Παιδεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Συλλαλητήρια παντού από εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα

Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια. Όπως αποκάλυψε την Τρίτη (9/1) ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα κατατεθεί στη Βουλή προς διαβούλευση εντός του τρέχοντος μηνός.

Δούρειος Ίππος του μεγάλου κεφαλαίου

Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των φοιτητών, των μαθητών και των εργαζομένων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλιμακώνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Θεμελιώδες αίτημά τους είναι ν’ αποσυρθεί το εν λόγω το νομοσχέδιο, τ’ οποίο αποτελεί Δούρειο Ίππο του μεγάλου κεφαλαίου στα πανεπιστήμια και γενικότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ξεσηκώνονται για «πτυχία με αξία» και «δωρεάν σπουδές».

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Μεγάλα συλλαλητήρια, σε κάθε γωνιά της χώρας, έχουν ήδη ετοιμαστεί για την Πέμπτη (11/1) από τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους μαθητές και τους εργαζομένους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα, ενώ συλλαλητήρια έχουν ήδη προγραμματιστεί σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ρόδο.

Πανεπιστημιακοί λένε «ΟΧΙ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε καμπάνια με τίτλο «ΟΧΙ  στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, #metoarthro16», η οποία δημιουργήθηκε από πανεπιστημιακούς προκειμένου να υπάρξει μια ευρύτερη παρέμβαση απέναντι στην εξαγγελλόμενη ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων την οποίαν επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, και η οποία, πέραν των υπολοίπων, κρίνεται ως αντισυνταγματική.

Ξεσηκωμός για «πτυχία με αξία» και «δωρεάν σπουδές»

Σε κοινή απόφαση τους, 115 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συντονίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, σημειώνουν: «Πέμπτη 11 Γενάρη μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών – μαθητών σε όλη τη χώρα! ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή! Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική!

Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας! Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της παιδείας! Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Στο όνομα του «ανταγωνισμού» με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν «πελατεία» τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια.

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το «πορτοφόλι» κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ! Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί ως επιχείρηση και κάνει παζάρι πτυχίων. Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!
  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!

Οργανώνουμε:

  • Γενικές Συνελεύσεις την πρώτη βδομάδα που θα ανοίξουν οι σχολές.
  • Μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών και εργαζόμενων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 11/1 σε όλες τις πόλεις. Στην Αθήνα στις 12:00 στα Προπύλαια.
  • Καταλήψεις όλων των σχολών και εκ νέου Γενικές Συνελεύσεις.
  • Συντονισμό φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, άλλων πανεπιστημιακών φορέων σε κάθε πόλη για να κλιμακώσουμε τον αγώνα».

Συλλαλητήρια που είναι προγραμματισμένα για την Πέμπτη (11/1):

«Ενώνουμε τη φωνή μας»

Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Γενάρη αποφάσισε και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., καθώς επίσης Σύλλογοι ΔΕΠ και άλλες κατηγορίες προσωπικού των ιδρυμάτων.

Αγωνιστικό κάλεσμα έχουν απευθύνει ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, μαζί με πολλά πρωτοβάθμια σωματεία τους. Οι Ομοσπονδίες κήρυξαν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Στα συλλαλητήρια της Πέμπτης καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Ενώνουμε τη φωνή μας με το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα, με το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό στα πανεπιστήμια, με τα εργατικά σωματεία, και διεκδικούμε ισότιμη πρόσβαση για όλες και όλους σε δημόσιες, δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές υψηλού επιπέδου, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια πανεπιστήμια, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΓΕ στο κάλεσμά της.

Σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά

ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν τα πανεπιστήμια κερδοσκοπικά

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου καλεί στην κινητοποίηση της πλατείας Ελευθερίας: «Ούτε Δημόσια, ούτε ελεύθερα θέλουν τα Πανεπιστήμια. Κερδοσκοπικά τα θέλουν

Επί πέντε χρόνια οι Κυβερνήσεις της ΝΔ, με ποικίλους τρόπους, απαξιώνουν το Δημόσιο πανεπιστήμιο. Η στόχευσή τους πλέον ξεκάθαρη σε όλους: παίζοντας περίεργα παιχνίδια με την Συνταγματική πρόβλεψη, (στην ουσία την κουρελιάζουν), για Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ουσιαστικά στην κερδοσκοπία και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, σημαίνει δίδακτρα, σημαίνει Παιδεία πολλών ταχυτήτων, λιγότερη κρατική σύνδεση, με υποτιθέμενη «προσέλκυση διεθνούς πελατείας», με «χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών από ιδιωτικά funds». Ουσιαστικά θέλουν να μειώσουν τις κρατικές επιχορηγήσεις, να παραδώσουν την ανώτατη εκπαίδευση βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα των κολεγίων, που θα αυξηθεί η πελατεία τους, πουλώντας πτυχία, να βοηθήσει τους εργοδότες με φτηνότερους εργαζόμενους με πτυχία, χωρίς συγκροτημένα επαγγελματικά δικαιώματα. Ο ακραιφνής νεοφιλελευθερισμός, ενώ φθίνει στις Ευρωπαϊκές χώρες, ξαναγεννιέται στη χώρα μας!!!

Για μας η υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης είναι αξιακό ζήτημα και θα αγωνιστούμε μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην περάσει η αντισυνταγματική πρόταση της ΝΔ. Στηρίζουμε τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων και των φοιτητών, που παλεύουν για :

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές, στην υπηρεσία του λαού και του τόπου.
  • Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
  • Πτυχία με αξιοκρατία και αξία.

Καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετέχει στις αυριανές πανελλαδικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Στο Ηράκλειο 12 το μεσημέρι Πλατεία Ελευθερίας»

Νέα Αριστερά: Όχι στην ακύρωση του Συντάγματος

Σε ανακοίνωσή της για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Νέα Αριστερά τονίζει: «Καλούμε στη συμμετοχή όλων των φοιτητών, καθηγητών και δημοκρατικών πολιτών στις αυριανές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Ναι στην αναβάθμιση και ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όχι στην ακύρωση του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά τις αντιδράσεις και τις εμπεριστατωμένες διαφωνίες από τον ακαδημαϊκό και φοιτητικό κόσμο προχωράει στην αντισυνταγματική νομοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αφού έκοψε σχεδόν 40.000 μαθητές από θέσεις που υπήρχαν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αφού έχει καταδικάσει τα ιδρύματα στην υποχρηματοδότηση και αρνείται να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό προχωράει στο επόμενο βήμα. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης, ούτε για το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή. Στόχος της είναι απλά να δημιουργήσει πελατεία. Δεν μας προκαλεί εντύπωση ότι η ΝΔ που έχει ακυρώσει το κράτος δικαίου στην χώρα σχεδιάζει ιδιωτικά Πανεπιστήμια κόντρα στο Σύνταγμα. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν φαίνεται να πτοείται από τους συνταγματικούς κανόνες μιας δημοκρατικής πολιτείας.

Είναι βέβαιο ότι η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση και υποχρηματοδότηση των δημοσίων Ιδρυμάτων, ειδικά στην περιφέρεια και αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις φοιτητών και σε κλείσιμο σχολών.

Ως Νέα Αριστερά τασσόμαστε απέναντι στις σκληρές νεοφιλελεύθερες πρακτικές της κυβέρνησης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων αντιδρούν και καλούμε σε ένα μέτωπο ανυπακοής όλου του αριστερού και προοδευτικού κόσμου.

Καλούμε στη συμμετοχή όλων των φοιτητών, καθηγητών και δημοκρατικών πολιτών στις αυριανές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Λέμε: Ναι στην αναβάθμιση και ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όχι στην ακύρωση του Συντάγματος».

ΚΚΕ: Σε αγορά πτυχίων μετατρέπονται τα πανεπιστήμια

«Σε πανεπιστημιακή αγορά πτυχίων, μετατρέπει την ανώτατη εκπαίδευση η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γι’ αυτή την αντιδραστική τομή η κυβέρνηση στηρίζεται και στα ΄΄άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε΄΄ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τόνισε ότι η επιλογή τους «θα συναντήσει τη μαζική αντίσταση, την άρνηση της πλειοψηφίας φοιτητών, Πανεπιστημιακών κι εργαζομένων στα πανεπιστήμια καθώς και των μαθητών, που σήμερα ειδικά, αυτοί της Β΄ και Γ΄ Λυκείου δίνουν αγώνα για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, με το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας, για ν’ αντικρίσουν μια υποβαθμισμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Σήμερα ο αγώνας είναι για να αναβαθμιστούν τα πανεπιστήμια και τα πτυχία και όχι να υποβαθμιστούν, να κατηγοριοποιηθούν, να περάσει μια αγορά πτυχίων, 3ετή 4ετή, 5ετή, όπου ανάλογα με το πορτοφόλι σου θα ψωνίζεις πτυχίο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε «την αντίθεση στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όχι μόνο του ΚΚΕ αλλά και της πλειοψηφίας του κόσμου, με βάση δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αντίθεση που θα γιγαντωθεί όταν φύγει η συζήτηση από τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης και μπει σε ακόμα πιο καίρια ζητήματα, όπως είναι η κατάργηση του ενιαίου τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια».

Επισήμανε ότι «αυτή η αντίθεση πρέπει να εκφραστεί μαζικά και η πρώτη απάντηση είναι στο συλλαλητήριο στις 11 Γενάρη, από συλλόγους και φορείς της Εκπαίδευσης». Για τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Παιδεία σε άλλες χώρες, τόνισε ότι «έχουμε την ανάλογη πείρα από το παράδειγμα της Υγείας: Η δήθεν ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, σημαίνει χρόνια υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση ενώ την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας βγάζει εκατομμύρια κέρδη σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «με δοκιμασμένες συνταγές, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει την αντιδραστική ατζέντα, τις ΄΄μεταρρυθμίσεις΄΄ όπως λέει, δηλαδή νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του λαού μας».

«Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν θα αναβαθμίσουν τα δημόσια»

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα αναβαθμίσουν τα δημόσια, όπως και τα ιδιωτικά σχολεία δεν αναβάθμισαν τα δημόσια σχολεία τόνισε η βουλεύτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (10/1) στο Κανάλι της Βουλής.

Σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι αυξημένη και σταθερή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων για την κάλυψη των αναγκών τους και στήριξη των φοιτητών για δωρεάν σπουδές χωρίς την επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Για την ακρίβεια σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν τις μισές μέρες για τους φόρους και τις άλλες μισές για τις βασικές ανάγκες τους και σημείωσε ότι μέτρα ανακούφισης είναι η κατάργηση των έμμεσων φόρων και οι γενναίες αυξήσεις στους μισθούς. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση τελικά καταλήγουν να ενισχύουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που κατέγραψαν 765 αύξηση στα κέρδη τους.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024