Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι πολίτες για γάμο ομοφύλων και ιδιωτικά πανεπιστήμια - Τι λένε για την οπαδική βία

Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι πολίτες για γάμο ομοφύλων και ιδιωτικά πανεπιστήμια – Τι λένε για την οπαδική βία

Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που καταγράφει τις απόψεις των πολιτών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Τι λένε για την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών;

Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ό,τι αφορά τις δύο μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ενώ πιο ξεκάθαρη – αρνητική – είναι η θέση τους για την τεκνοθεσία ομοφύλων.

Παράλληλα, απαντούν σε ερωτήματα για τις αιτίες της οπαδικής βίας, ενώ κρίνουν και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.

Ενδιαφέρον είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πως η οπαδική βία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας, παρά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων», το 47% απαντά σίγουρα – μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα – μάλλον αρνητικά.

Το 54% θέλει μη κρατικά πανεπιστήμια

Την ίδια ώρα, το 54% επιθυμεί ή δεν έχει πρόβλημα να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ, έναντι 30% που απαντά το αντίθετο.

Πολιτικός γάμος ομοφύλων

«Στα δύο» είναι μοιρασμένοι, όμως, οι πολίτες σε ό,τι αφορά το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Συγκεκριμένα, το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον – σίγουρα αρνητικά τον πολιτικό γάμο, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα – μάλλον θετικά.

Ωστόσο, στην ερώτηση «Πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», η ζυγαριά γέρνει στο «ναι», αφού το 52% απαντά «Θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «Δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%).

Το 33% δηλώνει ότι πως θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους δέκα απαντά πως του είναι αδιάφορο.

Αρνητικοί στην τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

Η εικόνα, όμως, εντελώς αναφορικά με την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς το 56% των ερωτηθέντων απαντά μάλλον – σίγουρα αρνητικά στην ερώτηση «Πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;».

Το 36% απαντά στο ίδιο ερώτημα σίγουρα – μάλλον θετικά.

Όταν το ερώτημα για τα παιδιά εξειδικεύεται με τη διατύπωση «Αναγνώριση παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», το 42% δηλώνει ότι θα προτιμούσε ή δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί η νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί και το 5% δηλώνει αδιάφορο.

Οπαδική βία και μέτρα για την αντιμετώπισή της

Στη δημοσκόπηση της Pulse ετέθη και το φαινόμενο της οπαδικής βίας, με την συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού θέματος εκδηλώσεων βίας (ποσοστό 81%), ενώ μόνο το 14% εκτιμά ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, το 43% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, ενώ το 11% εκτιμά πως είναι στη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει.

Πάντως, το 34% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς τη λαθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 12% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ/ δεν έχω άποψη».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024