Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ναι» αλλά με επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Ναι» αλλά με επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Να δούμε το νομοσχέδιο», λένε στο ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Επιφυλάξεις για την διαχείριση του Μαξίμου

Στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εξαρχής αρνητικοί με την ιδέα των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν από λίγες μέρες τόνιζε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και των αμερικάνικων, όμως στην περίπτωση που η ΝΔ φέρει στην Βουλή ένα πλαίσιο που «θα υπονομεύει το δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια» τότε η πασοκική πλευρά δεν θα το υπερψηφίσει.

Η διαχείριση από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, και όσα έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως, δημιουργούν επιπλέον επιφυλακτικότητα στην Χαριλάου Τρικούπη, που στέκεται σε τρία δεδομένα: στην επικοινωνιακή τακτική που επέλεξε η κυβερνητική πλευρά για να επικοινωνήσει τις αλλαγές, στο μικρό χρονικό περιθώριο για διαβούλευση που επιτρέπει ο ορίζοντας ψήφισης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και στο πραγματικό ερώτημα του αν και κατά πόσο οι αλλαγές ενισχύουν όντως το δημόσιο πανεπιστήμιο -εκεί άλλωστε, επαναλαμβάνουν εμφατικά τα κεντροαριστερά στελέχη, πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη προσοχή.

Επιφυλάξεις

Η επιφύλαξη έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη στην ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη παιδείας, Στέφανου Παραστατίδη: «Σε οποιαδήποτε σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, μία μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της παιδείας απαιτεί εξαντλητικό διάλογο, που θα περιλαμβάνει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ζητούμενο για μία μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας δεν μπορεί να είναι το «προσπέρασμα» των συνταγματικών προβλέψεων και του αναγκαίου και σε βάθος πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου, αλλά η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση και η υπεράσπισή της από το πολιτικό σύστημα σε χρονικό ορίζοντα, που θα ξεπερνά αυτόν της μιας κυβερνητικής θητείας», επεσήμανε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν επιδιώκει συναινέσεις και ενημερώνοντας πως ο ίδιος είχε καταθέσει αίτημα ενημέρωσης για τυχόν πρωτοβουλίες στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, χωρίς όμως να λάβει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η ενόχληση για την έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και για το ερωτηματολόγιο με τις 19 απαντήσεις για την μεταρρύθμιση που δόθηκε στη δημοσιότητα προτού υπάρξει ακόμα νομοσχέδιο επί τάπητος είναι εμφανής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

«Η θέση μας να μην σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που θα παράγουν ουσιαστική έρευνα δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε συνένοχοι στην εμπορευματοποίηση πτυχίων και την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», προειδοποιούσαν χαρακτηριστικά κεντροαριστερά στελέχη, βάζοντας την κόκκινη γραμμή του κόμματος στην καταρχήν αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά και στους κανόνες που θα διέπουν τα υπό ίδρυση ιδιωτικά -και προαναγγέλλοντας πως θα καταθέσουν βελτιωτικές προτάσεις που θα τα αφορούν.

Καχυποψία για τα κολλέγια

Μία από τις απορίες που τίθενται από την πασοκική πλευρά αφορά και τα κολλέγια που λειτουργούν αυτή τη στιγμή και το κατά πόσο θα τους δοθεί η δυνατότητα να μετατραπούν σε παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων με τα οποία ήδη συνεργάζονται -πράγμα που θα τα εξίσωνε με το δημόσιο πανεπιστήμιο «από το παράθυρο».

Παράλληλα, στην Χαριλάου Τρικούπη θα επιθυμούσαν να έχει προηγηθεί η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 και όχι να προηγηθούν οι αλλαγές, προλαμβάνοντας επί της ουσίας την συνταγματική διαδικασία.

Ως προς αυτήν, πάντως, το ΠΑΣΟΚ στέκεται σε δύο βασικά σημεία: το πρώτο είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να είναι υπό αυστηρή εποπτεία ώστε «να μην αφήνει πίσω τα δημόσια» και το δεύτερο αφορά την χρηματοδότηση των δημόσιων ιδρυμάτων, που φτάνει οριακά στην Ελλάδα το 5% και είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024